Започна 52-рият Международен фестивал на камерната музика в Пловдив

Започна 52-рият Международен фестивал на камерната музика в Пловдив

Днес проф. Николай Стойков чества своята 80-годишнина с авторски концерт

Единствено по рода си у нас събитие  привлича вниманието не само на пловдивчани, но и на посетители от България и света. Това е  Международният фестивал за камерно музициране, който се провежда в Етнографския музей на града под тепетата. Тази година участват общо 28 световноизвестни изпълнители, представители на различни поколения. Сред тях са  проф. Николай Стойков ( на 80 години) – композитор и педагог, Мичо Димитров (на 60 години) – цигулар, Николай Маринов ( на 15 години) – пианист. От чуждестранните гости силно привличащи са имената на цигуларя Максим Гринченко – концертмайстор на Националния симфоничен оркестър на Украйна,  както и на пианиста Роман Лопатински – лауреат на над 20 престижни музикални конкурса.Ще бъдат представени камерни ансамбли от САЩ, Австрия, Украйна, Румъния и Турция.

Днес, в рамките на фестивала, проф. Николай Стойков чества своята 80-годишнина с авторски концерт.  Той е творец с ярък индивидуален стил и специфични изразни средства, основани на българския фолклор. На музикалната публика  са известни неговите произведения в областта на хоровата, сценичната и симфоничната музика. Творбите му звучат в Англия, Холандия, Германия, Полша, Чехия, Белгия, Русия, Япония и др. С негови песни български хорове са спечелили над 32 награди на международни конкурси. Едни от най-известните пиеси на този български композитор и педагог ще бъдат изпълнени от виолончелиста Анатоли Кръстев, пианиста Ромео Смилков и сопраното Анна Барбудева в акомпанимент на пиано от Анастас Славчев. Също – от клавирно дуо Дора и Анастас Славчеви, дуо Здравка Колева – арфа, и Цветелина Борисова – пиано.

На 15 юни е второто юбилейно честване. Тогава прочутият цигулар Мичо Димитров ще отбележи със свои изпълнения 60-та си годишнина. С вълнение се очаква и концентът на американското китарно трио „Камино”. Неговите членове са популярни инструменталисти, педагози и музикални дейци – Дейвид Граймс, Грегъри Нютън и Майкъл Нигроу. Те ще изпълнят класически солови пиеси, дуети и триа за китара на 17 юни. На следващия ден своята виртуозност ще покаже трио „Фогл” от Австрия. Фестивалът ще приключи на 20 юни с концерт „Класика и джаз“, изпълнен от „София квартет” – един от водещите български камерни състави, който се радва на голямо признание у нас и в света.

Музиката, в съчетание с романтичната атмосфера на Етнографския музей и на целия старинен Пловдив, обещава приятни изживявания за публиката на фестивала. За най-емоционалните това събитие е още една възможност да се докоснат до самия Зеринтиос – тракийския бог на изкуствата.

Категории Цивилизация

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *