Индия ще изпревари Китай като най-голяма страна в света

Демография:

Индия ще изпревари Китай като най-голяма страна в света

Прогноза на ООН

Индия е на път да стане най-голямата по население страна в света – в рамките на следващите десетина години или поне 6 години по-рано, отколкото се очакваше, според ООН.

В момента най-голямата страна в света е Китай със своето население от 1.38 млрд. души при 1.31 млрд. д. на Индия. Цифрата на населението и за двете страни се очаква да доближи 1.4 млрд. души до 2022 г., когато населението на Индия се очаква да надмине това на Китай.

В края на следващото десетилетие прогнозата е населението на Индия да достигне милиард и половина души като броят се очаква да набъбне до 1.7 млрд. д. през 2050 г. Населението на Китай, от своя страна ще остане стабилно до 30-те години на века, когато се очаква, според ООН, китайското население "леко да намалее". В подобна прогноза, публикувана преди 2 години се очакваше Индия да изпреварипо население Китай към 2028 г.

Прогнозите на отдела на ООН по икономическите и социалните въпроси бяха публикувани тази седмица, заедно с прогнозата, че населението на Земята ще достигне 8.5 млрд. души към 2030 г. Към средата на века се очаква населението на Земята да достигне 9.7 млрд. души  като 6 от 10-те най-големи държави – Индия, Китай, Индонезия, Нигерия, Пакистан и САЩ се очаква да имат население от над 300 млн. души.

"Докато глобалните прогнози не представляват основание за тревога, ние трябва да признаем, че концентрацията на растежа на населението в най-бедните страни представлява сериозен набор от предизвикателства и прави много трудно изкореняването на бедността и неравенството, както и борбата с глада и недостатъчното хранене, заедно с разширяването на обема на ученическото население и здравната система" заяви за Асошиейтид прес Джон Уилмот, който е начело на отдела на ООН, изготвил доклада, който цитирахме. 

Населението на Индия обаче, не е най-бързо нарастващото – Нигерия нараства с такъв бърз темп, че се очаква към 2050 г. нейното население да е по-голямо от това на САЩ, когато ще стане третата по население страна в света.

 

Категории Конфликти

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *