Изобретение доставя кафе, докато човек си мие зъбите

Две в едно

Изобретение доставя кафе, докато човек си мие зъбите

10 милиона бактерии живеят в четката за зъби

Според специалистите по дентална медицина, правилно е зъбите да се мият минимум  два пъти дневно. Това е основно правило в поддържането на хигиената на устната кухина. Но, когато четката остарее, тя губи своята ефективност в почистването и борбата с кариесите. Ако косъмчетата на четката изтънеят, проникването им между зъбите се затруднява и ефективността при миенето рязко се понижава.Така захабената четка за зъби може да се окаже проблем, както и многократната употреба на конци, клечки и други прибори за почистване. Решението е – честа подмяна с нови, категорични са специалистите.

Американските медици препоръчват да сменяме четките си на максимум три месеца. Ако сме били с някаква инфекция пък, подмяната се прави по време на лечението и отново – след оздравяване. Проучване, проведено от Университета в Манчестър, е установило, че в четката за зъби се съдържат най-малко 10 милиона бактерии, включително опасните стафилококи и ешерихия коли. В същото време, в устната кухина постоянно живеят между 100 и 200 вида бактерии, повечето от които пренасяме именно върху четката си за зъби.Нещо повече – тези бактерии могат да се пренесат и на съседни четки за зъби, което от своя страна повишава риска от различни инфекции.Така че смяната на четката за зъби на всеки три до четири месеца е също толкова важна, колкото това да мием зъбите си два пъти дневно.

За любителите на кафе, които не обичат след ароматната напитка да си мият зъбите, международен изследователски екип е създал специален пластир.  Изобретението може да се насища с кафе, аспирин или друго лекарство и после да го отделя при контакт с езика. Лепенката се поставя върху гърба на четка за зъби. При хигиенизиране на устата с новото приспособление, човек получава и необходимата му доза кафе. Пластирът спестява време, категорични са изобретателите му. Ако той се импрегнира с различни медикаменти (за успокояване, понижаване на кръвното налягане или потискане на апетита), пациентите  по-рядко ще нарушават лечебния си режим. 

 

Категории Консулт

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *