Какво знаем за Рамадана?

Религия и традиции

Какво знаем за Рамадана?

 

 

 

 

 
Милиони мюсюлмани по света отбелязаха в понеделник началото на свещения за тях месец Рамадан (на арабски) или Рамазан (на турски). Това е месец на усърдни молитви, пост от изгрев до залез слънце и нощни пиршества. Някои от тях започнаха месечния пост ден по-късно – заради различните технологии на отчитането на фазите на Луната, което дава възможност в различните страни да бъде обявено началото с един-два дни разлика.

Водени от желанието да отправим поглед върху една различна от нашата религиозна практика, както и да хвърлим мост към културата на милиони хора по света предлагаме на читателите на Студия Трансмедия отговор на няколко основни въпроса, които може би ще ни запознаят със същността на най-светия за мюсюлманите месец:

*    *    *

Защо постят мюсюлманите?

Постът е  замислен, за да приближи правоверните мюсюлмани по-близо до техния Бог и да им припомни за страданията на по-нещастните от тях хора. Рамаданът е време на откъсване от насладите на света и фокусирането върху вътрешната духовна същност на човека.

На празника се гледа като физическо и духовно пречистване, както и като въздържание от навици като пушенето и пиенето на кафе. Мюсюлманите често правят жестове на благотворителност през този месец и хранят гладните. Много от тях прекарват времето в джамиите и използват свободното си време да рецитира Корана.

 

Image: A boy sells legumes at a market on the first day of Ramadan in Benghazi

На снимката: Момче продава сушени плодове по време на първия ден на Рамадана на пазара в Бенгази, 6 юни 2016 г.(Ройтерс)

 

Новият кмет на Лондон – мюсюлманина Садък Хан написа във в. "Гардиан", че планира да използва Рамадана като начин за "изграждане на мостове" и да раздава хляб на мюсюлмани и немюсюлмани пред храмовете в английската столица – пред синагоги, християнски зъркви и джамии, признавайки че 19-часовият пост в дългите и горещи лондонски дни ще бъде предизвикателство, особено при въздържането от пиене на кафе.

Постът по време на Рамадана е един от петте стълба на исляма, заедно с отдаването на върховенството на Аллах, ежедневните молитви, благотворителността и хаджа – поклонничеството до Мека.

Как се пости?

Съблюдаващите поста мюсюлмани се въздържат от ядене и пиене дори на вода от изгрев до залез слънце през целия месец на Рамадана. Една глътка вода или едно дръпване на цигара е достатъчен, за да обезсили поста.

Ислямските теолози обаче, считат, че избягването на храна и напитки през деня не е достатъчно.  Рамаданът е също и упражнение по въздържание. От мюсюлманите се очаква да се въздърат от клюки и спорове. Забраняват се и сексуалните контакти между съпрузите по време на дневния пост.

Точно преди началото на поста, мюсюлманите имат специално хранене преди зазоряване, при което се хранят с калорични храни, които да ги поддържат през деня – т. нар. "сахур". Египтяните ядат смляни зърна от бакла, наречени "фул", поръсени със зехтин и кимион, докато в Ливан и Сирия популярната храна е печен хляб с с мащерка, сирене и кисело мляко. В Афганистан ядат фурми и кнедли, пълнени с картофи и праз, които най-напред се варят на пара, а след това се пържат.

Как мюсюлманите приключват ежедневния пост?

Мсюлманите приключват поста подобно на пророка Мохамед преди 1 400 години – с глътка вода и няколко фурми при залез слънце. Първата глътка вода е най-очакваният момент през деня.

След молитвата при залез слънце започва голямото пилшество, наречео "ифтар", което се споделя с цялото семейство и приятелите. Ифтар е социално събитие, както и гастрономическо приключение. В целия арабски свят кайсиевият сок е задължителен елемент на ифтар. В Югоизточна Азия и Турция, са популярни и питиета с кисело мляко.

Всяка вечер на Рамадана джамиите и благотворителни организации разполагат палатки и маси, където хората получават даром храна.

Големите тълпи край джамиите са също и мишени за екстремисти. Със засилването на войната с талибаните, афганистанските и американските военни предупреждаваха за растящата опасност от атентати по време на Рамадана. Нигерийското разузнаване също предупреди, че екстремистката групировка "Боко харам" планира да атакува мюсюлманите по време на сутрешните или вечерните молитви.

Image: SYRIA-CONFLICT-RELIGION-ISLAM-RAMADAN

На снимката: Сирийски деца с ислямски духовник в джамия в Кафр Батна – в държан от бунтовниците район на Източна Сирия в покрайнинигте на Дамаск по време на първия ден на Рамадана – 6 юни 2016 г. (АФП)

 

Има ли изключения от поста?

Да. Има изключения за децата, възрастните, болните, бременните жени, жените в цикъл, както и за пътуващите, вкл. спортисти по време на спортни турнири.

Много мюсюлмани, особено тези, живеещи в САЩ и Европа, приемат гости и канят с тях след залез слънце хора, които не практикуват исляма.

Немюсюлмани или възрастни мюсюлмани, които ядат на публични места през деня могат да бъдат глобени или дори уволнени в някой страни от Близкия изток като Саудитска Арабия или Обединените арабски емирства, кодето е най-голямата концентрация на западни граждани – особено в Дубай и Абу Даби. В много предимно мюсюлмански страни като Индонезия, кариоки баровете и нощните клубове се затварят почти в цялата страна в рамките на месеца. Ресторантите използват пердета, за да прикрият посетителите, които се хранят през деня.

В Египет, Дар ал-Ифта – основната институция, отговаряща за съблудаването на религиозните разпоредби, предупреди в понеделник да не се консумира храна на открито, тъй като подобно действие не е "проява на лична свобода, но хаос – и обида за исляма"

В Китай, уйгурското мюсюлманско малцинство се оплаква от тежките ограничения, наложени от комунистическата партия като забраната за постене от страна на партийните членове, държаввите служители или студентите и учениците по време на Рамадана, както и забраната за децата да посещават джамиите, за жените да ходят забулени а младите мъже – да носят бради.

Какви традиции са свързани с Раамадана?

Типично, началото на месеца се отбелязва с поздрава "Рамадан кареем!"". Друг знаков белег на Рамадана по време на нощната политва при сунитите е поздрава в джамиите "таравеех".

При египтяните традиционни са специалните фенери на Рамадана, наречени "фану", които се поставят на видно място на масата на ифтар или пък се закачват на витрините или балконите. В страните от Залива богатите семейства правят т. нар. "маджлис" – отваряйки вратите на дома през цялата нощ и всеки може да влезе да хапне, пийне чай или кафе или просто да си поговори с домакините.

Все по-популярни стават палатките по време на Рамадана в петзвездните хотели, които предоставят богати скъпи блюда от залез до изгрев слънце. Докато Рамаданът е обикновено месец за големи приходи на търговците в Близкия изток и Южна Азия, критиците посочват, че свещеният месец все повече се комерсиализира.

Теолозите са загрижени от разпространението на вечерните телевизионни шоута по време на Рамадана. В Пакистан, различни игри на късмета дават големи награди, рекламирайки спонсорите си. В Арабския свят, месечните сапунки с участието на най-известните египетски артисти продават рекламно време на стойност милиони долари.

Как се празнува краят на Рамадана?

Краят на Рамадана се отбелязва с интензивни молитви, тъй като мюсюлманите се опитват да получат отговор на своите молитви по време на "Лейлат – ал-Кадр" или "Нощта на съдбата". Именно в тази нощ, която съвпада с последните 10 нощи на Рамадана, мюсюлманите вярмат, че Аллах е изпратил Архангел Гавраил при пророка Мохамед и му е дал първите стихове на Корана. 

Краят на Рамадана се отбелязва с 3-дневни тържества, наречени Ейд ал-Фитр. Децата обикновено получават нови дрехи, подаръци и пари.

Рано сутринта след Рамаданамюсюлманите произнасят специални молитва. Семействата обикновено прекарват деня на открито – в паркове и градини, ядейки за първи път през деня след месеца на пости политви. 

 

Категории Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *