Кой ще се кандидатира за президент?

Нашепвания от Женския пазар

Кой ще се кандидатира за президент?

Кристалното кълбо се търкаля по пазара в София

През последните дни продавачите на Женския пазар, покрай цените на черешите, пресните чушки и доматите сорт „Биволско сърце“ често обменят помежду си, а понякога  – и с вдъхващи им доверие купувачи, мисли за това кой ще е следващия президент на България. Странно защо, но вдъхновилото огромно Фейсбук войнство слово на сегашния ни президент предизвика нулев интерес, а съвсем малко по-голям от него беше ентусиазмът около възможността еврокомисарката Кристалина Георгиева да напусне брюкселско-страсбургските селения и да поеме тежкия товар да стане обединител на Татковината. Вуте от Горубляне зацъка с език и промълви: „Абе едно време чакахме Пършинг-ът да падне в нашия двора, че да забогатеем, а сега се молим да дойде някои мигрант, че да го прекараме през границата у Сърбия и да спастрим некой долар! Та чедо, бъди сигурен, Кристалинка ще предпочете еврата в Брюксел, отколкото левчетата в София“. Може и да е прав човекът, ама и магистрали наоколо, и  еврофондове за разпределение, та знае ли човек дали Вуте е в крак с времето или пък не е затънал в консерватизъм и патриархалност.

Та в този ред на мисли, един продавач на чушки по съвместителство, а иначе някогашен учител в закрито селско училище се направи на Първан Симеонов и почна да изброява възможните кандидатури. „Който и да е кандидатът“, рече той, „без гласовете на Доган няма да мине… А и освен това, някога беше лесно – питаме дяда Ивана и който каже – той става цар у наше село. А сега – то не е Брюксел, не е Берлин, че чак до Вашингтон трябва да стигнем. Че и падишахът Ердоган трябва да сезираме, че не се знае дали няма да ни пусне малко сирийски бежанци и да разбичка евроспокойствието ни“. Претегляйки поредните 600 г. чушки на засукана дама на средна възраст, той промълви, че „бат ‘Бойко ще ги скъса всички още на първи тур, ако се кандидатира, ама май по-се блазни от премиерския пост“. Единствената възможност за подобно развитие е „гербаджийте така да се изпокарат, че да трябва той да ги помирява като се кандидатира“ обобщи дълбокомислено екс-селския даскал.

Дамата, преминала очевидно предния ден през кварталната маникюристка, сподели чутото в салона за красота: „Бойко обича жените и ще е някоя от тези, които му е на сърцето. Той най-би се радвал това да е Лилито, ама горката е едва на 38 години и няма право да се кандидатира, ако междувременно не променят конституцията. То това е по-възможно, отколкото да я променят заради Гоце и той да може да се кандидатира“, каза дамата, която както е тръгнало, ще излезе права в прогнозите,  изземайки научните компетенции на експремиера Близнашки. „Затова“, продължи тя, „най-вероятно  и най-безопасно за ГЕРБ ще бъде да издигне Цецка Цачева – хем Цецко няма да се сърди, хем Плевен и селата около него ще бъдат представени още по-високо във властта за ужас на Румен Петков, хем ще настане мир и любов навсякъде“.

Към разговора се присламчи и позастарял столичен бохем, който търсеше по-евтини кайсии, но накрая вероятно би склонил и на половинка кайсиевия ракия. В своите интелектуално-политически търсения той очевидно беше достигнал неочаквани висини, откривайки алфата и омегата на българската политика – чуждите влияния върху родните политически ветрове и ролята на софийските амбасади. Тъпчейки достолепно лулата си с патоса на Шерлок Холмс в крайно неподходящата за подобен тип занимания среда, той намекна, че редица емисари на чужди държави са намекнали в определени среди, че има преяждане с власт от страна на сега управляващите и е крайно време, с оглед общественото спокойствие, премиерът да реши да се откаже от една от трите власти – най-безболезнено би било тази на „Дондуков“ 1.

Чувайки това, Вуте скочи: „Нали Ви казах, нататък вървят нещата. Доган е обещал 400 хил. турски и цигански гласа на втория тур, Корнелия, прежалвайки Гоце, може и да докара 500 – 600 хил. АБВ-то със 100 хиляди отгоре – така че трябват още 100-200 хиляди гласа да се измъкнат отнякъде и току виж – второ издание на 2001 г.“.

Та слушайки тези разбори на маститите политолози от Женския пазар, един достоверен източник ни подсказа, че се търсела специална, ама много специална кандидатура на достатъчно известен и неопетнен в големи далавери човек, който да бъде издигнат като независим кандидат и експерт. Доган специално настоявал това да е учен – я от университета, я от БАН – по възможност я ректор – настоящ или бивш, я председател на БАН – настоящ или бивш, владеещ модерни и мъртви езици или пък специалист по металознание.

Очевидно е време да направим едно наддаване – кой ще е по-точен в прогнозите – дали Първан Симеонов, Боряна Димитрова и компания, или пък нашите зевзеци от Женския пазар? Ноември ще бъде юни! Дерзайте и наздраве в тези футболни европейски времена. В подлеза на Университета раздават безплатна „Загорка“. Развръзката предстои. Кристалното кълбо може да предскаже бъдещето!

Категории Политика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *