Неприоритетните си остават неприоритетни, но проявяват разбиране

Неприоритетните си остават неприоритетни, но проявяват разбиране

Постановление регламентира стипендия за висок успех по линия на държавния бюджет

На 2-ри юни т.г. в Министерство на образованието и науката (МОН) вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева и зам.-министър Иван Димов се срещнаха с представители на студентските съвети, за да обсъдят темата за стипендиите на обучаващите се във висшите училища. След брифинга, от МОН  обявиха, че студентите са разбрали каква е политиката на европейските стипендии и не настояват за промяна  на този проект. Бе цитирано виждане на Меглена Кунева: "Нямаше нито един момент за каквото и да сме спорили и да сме говорили, в който да не искаме да продължим да говорим и да намерим решение на тези въпроси, които са важни за всички".

На срещата бе съобщено, че от следващия семестър за учебната година 2016/2017 висшите училища ще получат 20% увеличение на бюджетите си за стипендии от вътрешни резерви в системата на образованието.  Това ще позволи от следващата година увеличение на праговете на стипендиите. Сегашните граници – от 50 до 120 лева, ще се разширят – от 70 до 150 лева. Комисии по стипендиите във висшите училища ще направят вътрешно разпределение на средствата. Предвижда се и стипендия за успех по линия на държавния бюджет. Ето как описа стипендията Яна Вангелова, председател на Националното представителство на студентските съвети: „ Основната идея на ервостипендиите е да са допълваща политика. Те обаче се явяваха и заместваща политика, защото нямаше стипендия която да е на база успех  и да се дава по линия на държавния бюджет. За да решим въпроса генерално (не само докато трае проектът), ние заложихме такава стипендия по линия на държавния бюджет с промени в Постановление на Министерски съвет (ПMC) 90, което регламентира получаването й.

Неприоритетните студенти обаче си остават неприоритетни. Постановлението, което прави това разделение от март  т.г., остава в сила. Вероятно заради това представител на студентите по медицина не присъства на този брифинг, независимо, че точно те се   чувстваха не само материално засегнати, но и обидени. По този повод Християн Минчев, зам.председател на Асоциацията на студентите по медицина в България заяви: „,След първата среща в МОН, решихме да не протестираме и да проявим солидарност към колегите от други ВУЗ-ове, защото продължавайки протеста можеше Европейската комисия да спре целия проект. Разбираме препоръките й, както и невъзможността на Министерството на образованието и науката да промени проекта на този етап, защото той трябва да отговаря на специални изисквания, както от страна на Европейската институция, така и от страна на Стратегията за висшето образование”.  

Наистина достойно за уважение е чувството за солидарност, проявено от бъдещите медици. Според Кунева студентите са показали разбиране на основната идея на оперативната програма, чиято цел, както пояснява  министърът на образованието, еда се подкрепят политики, а не просто да се дават пари за българското образование, за да може да се изправят някои от недъзите и проблемите на българската икономика”.Случващото се едва ли отменя горчивината от  сегашния неравен достъп до европейските стипендии, заложен и в Стратегията за висшето образование. Остава да видим какви ще са последиците от това за младите хора, избрали да се учат в България и да се реализират в родината ни.

Категории Общество

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *