Как доскорощният директор на Радио „София“ е запазил щата си в Генщаба?

Синът на полка

Как доскорощният директор на Радио „София“ е запазил щата си в Генщаба?

Подвел ли е Митко Димитров службата „Човешки ресурси“ в Министерството на отбраната с уверение, че отива на изборна длъжност в БНР?

Едно от първите кадрови действия, предприети от новоизбрания генерален директор на Българското национално радио Александър Велев, бе да освободи злополучния директор на Програма „Радио София“ Митко Димитров.

Това, че Велев е в пълното си право да реализира управленската си програма със свой екип се подразбира. Основанията му да не вижда Митковото място в един успешен екип Студия Трансмедия посочи в своя публикация още преди СЕМ да проведе избор за генерален директор на БНР: Радио „София“ – поредица от нули.

Митко Димитров се  кандидатира за генерален директор на БНР и преди три години, и тази година. Ако го бяха избрали през 2013 г., той имаше право по закон да излезе в неплатен отпуск от дотогавашната си служба в Генщаба на МО, защото Закона за радио и телевизия дава това право.:

Чл. 55. (1) Органи на управление на Българското национално радио са:

1. управителният съвет на БНР;

2. генералният директор на БНР.

Чл. 57. (1) Работодателят, който е в трудово правоотношение с лице по чл. 55, е длъжен да му разреши неплатен отпуск за времетраенето на съответния мандат. След изтичането или прекратяването на мандата той е длъжен да го възстанови на заеманата преди това длъжност.

Ала Митко Димитров не беше нито гендир, нито член на УС на БНР. Самият той дебело подчерта пред Съвета за електронни медии, че бил нямал нищо общо с онова ръководство, срещу което протестираха колегите от Националното радио. Евтиният му маньовър не мина.

Ала по коридорите на МО се говори, че щатът на Митко Димитров в Генщаба се пазел на основание, че Димитров бил на изборна длъжност в БНР. Говори се, че Митко още вчера се е явил пред службата „Човешки ресурси“ да настоява за заемането на щата, дори обядвал в стола на министерството.

Ако това е наистина така, или Митко Димитров е преиначил закона през 2013 г., когато стана директор на Радио „София“, подавайки в МО неверна информация за новото си служебно положение, или някой от „Човешки ресурси“ в МО му е направил неправомерна услуга. И в двата случая си струва да попитаме министъра на отбраната г-н Николай Ненчев.

 

 

Категории Медии

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *