Безпардонността на Столичната община може да доведе до местен референдум за цените на билетите и паркирането

Гражданско неподчинение

Безпардонността на Столичната община може да доведе до местен референдум за цените на билетите и паркирането

Публикация на Студия Трансмедия предизвика протест. Фандъкова пак се скри зад гърба на полицията

Видео интервюто с общинския съветник Марта Георгиева в ТРАНСМЕДИЯ ТВ: Ще доведе ли Черната сряда до Разгневения четвъртък,  предизвика създаването на неполитическо, непартийно гражданско събитие във фейсбук: „Да блокираме кръстовището пред Ректората на СУ“:

Най-достойният начин да изразим признателността си към паметта на героите за правда и свобода, е като участваме в акт на гражданско неподчинение на 2 юни. Гражданско неподчинение срещу безобразията на днешните властници.
Нека гражданите и гостите на София да блокираме кръстовището пред Ректората на Софийския университет на 2 юни тази година от 12:00 до 12:10 часа, в знак на гражданско неподчинение срещу разбойническото увеличение цената на билетите в градския транспорт, което ще влезе в сила на 01.06. 2016 г.
Всички разумни аргументи на общинските съветници, които бяха против, както и негодуванието на столичани не помогнаха. Нека демонстрираме несъгласието си с гражданско неподчинение!
Сигнал да ни дадат сирените в памет на героите. Да блокираме кръстовището, през които минават множество линии на градския транспорт за не повече от 10 минути! Не бива да пречим на деловите хора. Важното е да покажем, че не могат безнаказано да вземат решения зад гърба ни.

Столичната община беше своевременно уведомена, съгласно изискванията на Закона за събранията, митингите и манифестациите, организатор на гражданското неподчинение беше поканен за уточняване на подробностите на работна среща в СДВР, след която беше подписан протокол.

Въпреки, че в подаденото до кмета Йорданка Фандъкова уведомление бе посочен адрес за кореспонденция, до началото на събитието не се получи писмо от общината, което да спира протеста.

Фандъкова пак се скри зад гърба на полицията. Минути преди старта на гражданското неподчинение старшият офицер от полицейските сили, изпратени на мястото на протеста, обясни на организаторите, че след като нямат съгласувателно писмо ще им се попречи да блокират  кръстовището.

Интересно имаха ли съгласуване протестиращите полицаи, когато миналата година блокираха и това кръстовище и други важни булеварди в столицата?

Щом засвириха сирените, непокорните граждани блокираха пешеходната пътека между Софийския университет и Художествената академия, на бул. „Васил Левски“. Минута по-късно, започнаха да се въртят в кръг, по пътеката и така на практика наистина блокираха кръстовището – цел, заради която се бяха събрали.

Докато течеше блокадата, се роди  идеята за следващите стъпки на гражданското пробуждане. Цените на билетите за градския транспорт и паркирането да бъдат подложени на местен референдум. Действията за инициирането му ще започнат още утре в социалните мрежи и други граждански форуми.

Любопитно е, какви ли ще бъдат следващите хитрувания на кметската администрация.

Още по темата:

Ще доведе ли Черната сряда до Разгневения четвъртък?

"Някакви си 60 стотинки" отварят цяла пробойна в политическата система

Илиян Василев: Силовата политика не е силна политика

 

Категории Политика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *