Масовите изтребления и геноцида в античността

Покана от ефира

Масовите изтребления и геноцида в античността

Проф. Давид Констан, Ню Йорк университет ще изнесе лекция по покана на Студия Трансмедия, Философският клуб и Института за балканистика с център по тракология към БАН.

 

Твърди се че геноцидът е модерно явление Случи се така, че когато бях тийнейджър, работих за Рафаел Лемкин, човекът, който въведе понятието геноцид. Той създаде енциклопедия на геноцида. Аз пък подготвих своя студия върху масовото изтребление на хугенотите през Вартоломеевата нощ. Интересувах се какви емоции са изпитвали обикновените хора, войниците, генералите и много ме интересуваше същите емоции ли са изпитвали древните хора, както ние ги изпитваме днес или има някаква промяна – разказа по БНР в предаването „Неделя 150“ проф. Давид Констан.

Ученият ще изнесе лекция по темата в понеделник от 18.30 часа в Клуба на архитектите , ул. Кракра 11

Изследванията на Давид Констан се фокусират върху античната гръцка и латинска литература, особено комедията и романа, класическата философия. През последните години той изследва емоциите и концепции за ценностите в класическа Гърция и Рим,  написа книги за приятелството, страданието, емоциите и прошката.

Понасоящем работи върху труд, посветен на схващанията на древните гърци за красотата  и  преводи на стихове от две трагедии на Сенека за Херакъл.

Чуйте разговора на проф. Констан с водещата Лили Маринкова. Превод в ефир проф. Пламен К. Георгиев

 

Категории Медии

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *