Пренасочват ли се мигрантите към България?

Бежанската вълна:

Пренасочват ли се мигрантите към България?

Две групи мигранти от около 100 афганци задържани на наша територия

 

България не е оазис, а възможен преден фланг на опитите на мигранти от различни краища на Близкия и Средния изток да намерят маршрут към богата част на Централна и Северна Европа.

Тази геополитическа и прагматична реалност стана ясна за пореден път през последните часове след като около 100 афгански мигранти бяха задържани в разстояние на десетина часа едновременно в товарен влак, идващ от Гърция и в района "Кулата".

В официално изявление вчера от страна на нашите власти, разпространено от световните агенции беше посочено, че те ще бъдат върнати в южната ни съседка, за да се "изпрати силно послание" на другите, които могат да бъдат изкушени за тръгнат по същия маршрут. В момента България преговаря с Атина за връщането на бежанците. Сред тях има и много жени и деца. Очаква се до два-три дни мигрантие да бъдат екстрадирани обратно в Гърция.

Причината за тестването на този засега пренебрегнат маршрут вероятно е, че гръцката граница на запад с Македония е вече ефективно затворена за мигрантите. Това естествено засилва страховете у нас, че те могат да поемат през наша територия по пътя си на север – да не забравяме, че става въпрос за около 500 км граница с Гърция.

Повод за засилените притеснения е и решението на Атина от тази седмица да затвори заради влошаващата се там хуманитарна ситуация временния бежански лагер при Идомения на гръцко-македонската граница – най-големия такъв лагер в Европа.  

По думите на главния секретар на МВР Георги Костов от вчера: "Всичките тези мигранти от Афганистан са регистрирани в Гърция и те ще бъдат върнати там". Той посочи, че освен случая с товарния влак, по обяд в събота на "Кулата" са били заловени други около 50 незаконни мигранти, опитали се да влезат в страната ни пеша. "Така ние искаме да изпратим силно послание към всички онези, които са избрали този маршрут", допълни той.

В изявлението на МВР се казва също, че то ще изпрати свои части да подпомогнат гранична полиция при охраната на границата като противодействие на притока на бежанци. Според репортажи в електронните медии от неделя сутрин, охраната на граничния пункт „Кулата“ вече е засилена и на място вече са изпратени военни части, дислоцирани на територията на Благоевград. 

Мигрантите веднага са откарани в управлението в Петрич, а часове по-късно около границата била разположена и военна техника. Засега в района на Кулата е спокойно, но се очаква да бъдат изпратени и полицаи. Местните жители са обезпокоени от евентуални нови набези на бежанци.

Премиерът Бойко Борисов каза през март, че България е готова да изгради ограда по протежение на границата си с Гърция, ако това е необходимо, за да не се допуснат незаконни мигранти в страната, припомни "Ройтерс"

Студия Трансмедия ще продължи да следи информационния поток и ще информира редовните си читатели за развитието по темата. 

Категории Политика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *