Индонезия въвежда кастрация за сексуални престъпления срещу деца

Престъпление и наказание:

Индонезия въвежда кастрация за сексуални престъпления срещу деца

 

 

 

Индонезийският президент Йоко Уидото подписа декрет, с който се разрешава химическата кастрация на осъдените за сексуални престъпления срещу деца, а освен това изискващ освободените условно по такива престъпления да носят електонни гривни.

Новото наказание е отговор на бруталното колективно изнасилване и убийство през април на 14-годишно момиче, което се връщало в къщи на о. Суматра. Седем момчета-тийнейджъри бяха осъдени всеки на до 10 години затвор за престъплението, което предизвика национален гняв и предизвика нови призиви за химическата кастрация като накацание за такива престъпления.

Йоко заяви на пресконференция в президентския дворец в индонезийската столица Джакарта, че е подписал декрета, с който се изменя законът от 2002 г. за защита на децата, за да могат съдиите да постановяват наказания, каквито намерят за добре.

"Включването на подобна промяна ще създаде възможност съдиите да постановяват тежки наказания, за да имат те ролята на превенция срещу други нарушители на закона", каза той. "Така, че ние ще трябва да се справим с това с необичайни мерки".

Йоко каза, че "сексуалното насилие срещу деца се увеличава значително" в Индонезия, въпреки че правителството не е осигурило данни, които да докаже своето мнение.Той също увеличи максималната присъда за сексуални престъпления срещу деца от 10 на 20 години.

Миналата година Йоко, оправдавайки се, че Индонезия е изправена пред "наркотична криза", премахна неофициалния мораториум върху смъртното наказание, екзекутирайки 13 осъдени наркотрафиканти чрез разстрел, всичките без един чужденец, предизвиквайки така международни критики. Втори индонезиец беше екзекутиран за убийство.

Местните медии цитират Националната комисия за насилието срещу жени в Индонезия, посочвайки, че 35 индонезийки всеки ден стават жертви на сексуално насилие.

При химическата кастрация се използват специални лекарства, които да намалят либидото на съответната личност. Много страни вече са използвали накацанието за сексуални насилници и педофили, в много случаи като замяна на по-тежки присъди затвор. Сред тях са австралия, Русия, Южна Корея и САЩ.

Съществуват обаче, и много скептици относна тази процедура откакто тя беше използвана за първи път през 40-те години.

"Химическата кастрация рискува да даде фалшиво решение, при това опростено такова, на проблем, който е комплексен и труден", каза Хедър Бар, старши изследовател по въпросите на правата на жените към базираната в Ню Йорк "Хюман райтс уоч".

"Защитата на децата от сексуално насилие изисква комплексен и внимателно калибриран набор от мерки", каза тя, включително и ефективна систена от социални услуги, както и базирани в училищата усилия за превенцията и маркирането на посегателства, услуги за обгрижване на хората в риск, както и мерки на криминалната и съдебната система, които са фокусирани върху превенцията.

"Химическата кастрация сама за себе си не адресира нито една от тези нужди", продължи Бар, "затова би следвало да се използват и други форми на медицинска намеса, ако въобще се използва такава, като само един елемент от цялостна програма за професионално лечение, не като наказание".

 

Категории Конфликти

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *