Румяна Бъчварова: Изграждането на защитното съоръжение по границата е към своя край

Румяна Бъчварова: Изграждането на защитното съоръжение по границата е към своя край

Споразумението между България и Турция за реадмисия на бежанците е документ, извън условията на общата декларация между ЕС и Турция

Турция поставя условие, че ако нейното изискване за визовата либерализация не бъде прието, ще има суспендиране на документи, европейски, но без да се пояснява дали става въпрос и за двустранните споразумения. Съдейки по изключително конструктивния диалог, който сме имали в последно време с турската страна, надявам се това да не се случи.

Това коментира пред водещата Силвия Великова в предаването "Преди всички" по Програма „Хоризонт“  вицепремиерът Румяна Бъчварова. В новото турско правителство не е сменен министърът на външните работи, което е знак за продължаване на политиката, подчерта тя.

Не бих казала, че има преки рискове, но следим ситуацията и имаме готовност да променим организацията, която имаме по охрана на нашата граница. Да не забравяме, че изграждането на защитното съоръжение е към своя край, а то само по себе си е една изключително добра защита.

Според Бъчварова за охраната на границата вече е изградено добро сътрудничество и с армията. Предстои за охраната на границата да бъдат и постоянно назначени служители на Гранична полиция, което ще доведе до намаляване броя на командированите служители на МВР, допълни тя.

Като цяло общият брой на установените нелегални мигранти е с около почти 30% по-нисък, отколкото беше миналата година.

Ставащото в Идомени е резултат от политиката на Гърция да не оставя на едно място големи групи мигранти. На практика Балканският маршрут е затворен към този момент, но процесът може да се обърне, а хората търсят път към Европа през най-уязвимите точки на защита на външните ѝ граници, допълни министърът.

 

 

Категории Политика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *