Родители на деца с увреждания протестират в Бургас

Комат хляб и кисело мляко

Родители на деца с увреждания протестират в Бургас

Центърът за независим живот настоява за нов закон, който да уреди грижите на обществото към хората с увреждания

Родители на деца с увреждания протестират в Бургас. Те са недоволни  от това, че според  програмата "Личен асистент" децата им ще имат право на финансова помощ за асистент само 40 часа месечно, което на практика означава по 2 часа на ден. По този повод днес, от ефира на „bTV” Недялка Гъркова, която е майка на момиче с детска церебрална парализа, заяви: "За мен това е поредната гавра с родителите на деца с увреждания, защото съгласете се, че ние имаме 24 часа в денонощието грижи за тях".  

Откакто на дъщеря ѝ е поставена тежката диагноза, Гъркова не работи, за да бди над болното си  дете. За тези свои грижи тя и родителите като нея ще получават по около 80 лева на месец, което е повече от недостатъчно. Ето защо  родителите настояват часовете по програмата "Личен асистент" да бъдат повишени на минимум 6 часа дневно. Те са категорични, че няма да  подпишат договорите с общината и са готови да разпънат палатков лагер пред сградата на местната управа.

Как ще се реши проблемът? Потърсихме за коментар Капка Панайотова, ръководител на сдружението „Център за независим живот" и Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенция за хората с увреждания.

Капка Панайотова: „Аз лично се надявам да има нов закон за уврежданията, защото сегашния Закон за интеграция на хора с увреждания е абсолютно архаичен и непригоден да реши проблема. Издръжката на децата трябва да бъде на някакво прилично ниво – между минимална и средна работна заплата. Така че тези хора да могат нормално да преживяват. Не казвам охолно, но в никакъв случай – с комат хляб и кофичка кисело мляко. Като имам предвид скоростта на законодателния процес у нас и начините, по които това се случва, не очаквам  по-малко от година време преди да настъпи промяна в нормативната уредба. И въпросната промяна да отговори на исканията на родителите. В момента няма и политическа воля да се тръгне в тази насока. Причината е, че това предполага много дълбока реформа в структурата на институциите и досегашния им начин на работа. Политиките, които в момента се упражняват по отношение на хората с увреждания са изключително погрешни, изключително скъпи и крайно вредни за самите хора. Политическите сили трябва да ги променят, като се започне от парламента. Проблемът в момента не е в начина, по който се прилага закона, а в самия закон.

А по въпроса за развитието на децата, би трябвало на родителите да бъде даден избор да преценяват дали те да се грижат за рожбите си или да наемат някой, който да се грижи, без този някой да измества родителя. Така е в добре уредените страни.”

Минчо Коралски: „В цивилизования свят проблемът относно грижата за децата с увреждания винаги е бил въпрос на избор. Трябва да има вариант и за двете възможности, защото някои майки, ще искат да са близко до децата си, а други ще предпочитат кариерата си, без това да означава, че се отказват от подходящи грижи. Има значение и видът  на уврежданията. Ето защо сега говорим за нов подход, за персонална оценка. И в момента има комисия, която би трябвало да дава оценка за уврежданията. Отделен е въпросът, че нейната работа се нуждае от реформи, да стане по-ефикасна като се вкара малко повече отговорност и малко повече професионализъм. В комисиите е задължително не само да бъдат включени лекари и психолози. Проблемът е доколко тяхната работа се явява основна или допълнителна. Ако тази дейност е основна за експертите, тя ще предполага както първоначална оценка, така и наблюдение на отделни етапи. Съществуват различни възможности, за това как да се реализира изграждането на тази комисия. Важно е експертите да бъдат прецизно подбрани и също да са финансово мотивирани. Техните оценки, според мене не са работа, която може да се върши между другото.”

Докато се случат промените обаче, децата с увреждания и семействата им ще продължават да понасят лишения. Новият министър на труда и социалната политика Зорница Русинова  обещава към Бургас да бъде насочен допълнителен ресурс по програмата "Личен асистент", за да се „доорганизират дейностите”. Остава открит въпросът как ще се реши дофинансирането и доорганизирането в останалите общини. Очевидна е нуждата от бързи и ефективни законодателни решения.

 

 

Категории Политика

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *