С един куршум – два, три заека

Лекарства за разсеяни хипертоници

С един куршум – два, три заека

Ако имате високо кръвно и често нарушавате лечебната схема, комбинираните таблетки за вас

Има една категория пациенти, които никога не успяват да се придържат стриктно към определен лечебен план. Те постоянно нарушават предписаната им терапевтична схема, особено ако им се налага да  пият по две, три или повече различни лекарства. Огромна част от тези хора са хипертоници, което означава, че кръвното им налягане често надминава не само нормата (120 на 80 мм живачен стълб),  но и надхвърля горната допустима граница за систоличното и диастолично кръвно налягане ( съответно 140 на 90 мм живачен стълб). За такива пациенти са много подходящи  са т.нар. фиксирани нискодозови комбинации. При тях в една таблетка са съчетани няколко отделни медикамента. Например,

в едно хапче се комбинират представители на три групи лекарства

– статини, АСЕ-инхибитори, и антиагреганти. Така едновременно се нормализира кръвното налягане и  се намалява рискът от атеросклероза и образуване на тромби (кръвни съсиреци). Друг вариант е

съчетанието на медикаменти от две групи

Например: диуретик (ускорява отделянето на урина) и АСЕ-инхибитор. Така едновременно  се понижава кръвното налягане и се освобождават течности. Тези комбинации са по-резултатни, в сравнение с разделното приемане на няколко медикамента, защото  с една таблетка се влияе върху няколко конкретни болестни механизми и това става се постига чрез ниски дози.

Фиксираните комбинации се понасят отлично

от пациентите. Рядко водят до странични ефекти и бързо нормализират кръвното налягане. В момента у нас и по света с новите таблетки се лекуват около 32 на сто  от хипертониците. Разбира се, значение имат и други фактори. Много важно е да се ограничат до минимум солта и солените храни, да се осигуряват във всекидневното меню повече сезонни плодове и зеленчуци, както и пълнозърнест хляб. Трябва да се контролират стойностите на индекса на телесната маса /ИТМ/ и обиколката на талията. Показателят за телесната маса /т.нар.индекс/ се изчислява като се раздели теглото в килограми с квадрата на височината, измерена в метри. Когато ИТМ е над 25 кг/кв.м, човекът страда от затлъстяване. Това го изправя пред опасност от сърдечно-съдови заболявания и диабет. За такъв риск предупреждава и обиколката на талията, ако е над 80 см за жените и над 94 см за мъжете. Най-достъпната и много резултатна мярка при подобни сигнали е да се живее здравословно.

 

 

Категории Практикум

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *