Вицепремиерът Калфин подаде оставка

След решение на Националния съвет на АБВ

Вицепремиерът Калфин подаде оставка

Очаква се и другите представители на партията във властта да последват примера му

„Националният съвет на партията взе единодушно решение да предложи на предстоящия в неделя Конгрес да преустановим партньорството си за подкрепа на правителството и да изтеглим нашите представители от изпълнителната власт.“

Това заяви по време на пресконференция заместник – председателят на ПП Алтернатива за българско възраждане Румен Петков.

Според пресцентъра на МС, министър-председателят Бойко Борисов е приел депозираната оставка на вицепремиера по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Румен Петков посочи редица отговорни решения, взети без необходимия диалог както с политическите партньори, така и с представителите на професионалните общности  и гражданското общество:

„Давам за пример порочния подход при приемането на Изборния кодекс. 200 параграфа бяха приети за около две нощи. Това са въпроси, които са изключителна степен на важност и са много чувствителни за българското общество. Затова казваме, че категорично отхвърляме начина на правенето на политика. Той е не просто неприемлив, той е вреден за държавата. В този Изборен кодекс бяха отхвърлени всички предложения на АБВ,  свързани с контрола върху законността на изборите. Защо те бяха отхвърлени? Защото някой има интерес изборите да се правят в такава среда, в каквато се правят през последните години.

Давам пример и с оценката ни за позицията, която министърът на финансите изрази публично относно Закона за ветераните, с който сме закъснели  по мнение на ПП  АБВ  и който бе предложен от генерал Михо Михов и в качеството му на председател на Комисията по отбрана. Тази оценка е арогантна, нагла. Тя е признак на стремеж да бъде унижена една група български граждани, останали за съжаление около 3000 души, които са залагали живота си в името на България. И да ги обвиниш, че едва ли не те ще оберат Здравната каса, това е цинизъм.“

От АБВ търсят отговори какво прави делегация на енергийното министерство в Китай? Водени ли са преговори с Уестингхаус   за изграждане на нова ядрена мощност в България? Какви ценови параметри, ако са обсъждани, са обсъждани или са приемани?

„Продължаваме да нямаме отговори и на въпроса какво е правила делегация на енергийното министерство в Япония. Какво е договаряла? Продължаваме да нямаме и отговор на въпроса защо беше нужно да се тегли кредит за да се плати на американските централи в „Марица Изток“, посочи Петков.

На журналистически  въпрос за това дали политическата сила е готова на преговори за оставането си в управлението, секретарят по коалиционната политика на партията Емил Кало,  отговори:

“Тук не става дума за търговия, за диалог от типа: „Ако ни дадете  това, ние ще ви дадем друго“. Тук става въпрос за отказ на политическа партия АБВ  от един модел на управление, който ние се опитахме всячески година и половина по някакъв начин да променяме към по-добро и за съжаление не успяхме“.

 

 

Категории Политика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *