Властите в България са толерирали натиска над  журналисти

„Фрийдъм хаус“:

Властите в България са толерирали натиска над журналисти

Това констатира докладът на американската неправителствена организация, която класира 199 държави, сред които се нареждаме на 78-о място в света и 32-ро в Европа в графата „частично несвободни“

 

 

Карикатура: сайта на Фрийдъм хаус“

 

Преди една година: "Денят разказва": СВОБОДАТА НА СЛОВОТО – 106° ПО СКАЛАТА НА МЪЛЧАНИЕТО – открийте разликата!

Според доклада на американската неправителствена организация „Фрийдъм хаус“ сред 199 държави едва 13% от световното население живее в страни с реално действаща медийна среда. България не е сред тях и е  класирана на 78-о място в света и 32-ро в Европа в графата „частично свободни“. 41% от хората по света живеят в страни с частично свободна преса, а 46% – в страни с несвободни медии.

След нас сред европейските държави се нареждат Черна гора, Хърватия, Сърбия, Гърция, Косово, Босна и Херцеговина, Албания, Македония и Турция. Сред държавите от ЕС България изпреварва единствено Хърватия и Гърция. Румъния ни изпреварва в тазгодишната класация, докато миналата година бяхме преди нея.

Медийната свобода в Европа е намаляла най-много в последните десет години в сравнение с останалите региони по света, пишат от "Фрийдъм хаус". Отчасти това се дължи на отслабването на икономиките и намаляването на приходите от реклама, както и на нови закони, ограничаващи журналистите.

 

От разгледаните в доклада 199 страни и територии, 63 са оценени като "свободни" за информационни медии, 71 като "частично свободни" и 65 като "несвободни". Според класацията пресата е най-свободна в Норвегия, Швеция, Белгия, Финландия, Холандия и други. В дъното са Туркменистан, Узбекистан и Северна Корея. Значима негативна тенденция има в оценката за Турция, Унгария, Гърция, Сърбия и други.

Сред основните проблеми в Европа са поставени насилието срещу репортери в Сърбия, Македония и Босна и Херцеговина, както и натискът, който Турция оказва на медиите.

"Властите продължиха да използват законите за тероризма, за да арестуват критични журналисти, да цензурират онлайн медии и да депортират чужди кореспонденти", пише в доклада.

Свободата на журналистите по света е намаляла най-много в Македония, Сърбия, Турция, Франция, Йемен, Египет, Бангладеш, Бурунди и Зимбабве.

Оценката за Македония е спаднала значително заради разкритията, че правителството незаконно е подслушвало репортери, както и заради връзките между държавни служители и собствениците на медии. При Сърбия причините са враждебните изказвания на правителството спрямо разследващи журналисти и намаляването на критичните материали, а при Франция – новите закони, които позволяват на властите да извършват масово следене.

В излязлата миналата седмица годишна класация на "Репортери без граница" България заемаше 113-о място от общо 180 държави, като бе най-ниско класираната държава от ЕС.

"Това се дължи на факта, че средата е доминирана от корупция и сблъсъци между медии, политици и олигарси, сред които и Делян Пеевски, директор на разузнавателна агенция. Организацията обаче не е отбелязала, че Пеевски не заема този пост и е собственик на "Нова българска медийна група", която притежава 6 вестника.

Един от авторите на доклада за „Фрийдъм хаус“  – Елън Ахекян, коментира, че една от най-обезпокоителните тенденции в България е концентрацията на собственост "особено в ръцете на "Нова българска медийна група", най-вече като се има предвид, че собственикът е депутат, за когото се знае, че подкрепя партията, която е на власт. Депутатът е Делян Пеевски, който обяви, че се оттегля от бизнеса в България, но не стана ясно как стои въпросът с медийния му бизнес.

В същото време Елън Ахекян посочва, че според данните властите в страната ни изглежда са толерирали заплахите срещу журналистите.

Грузия, Украйна и Молдова са страните в Европа с най-несвободни медии според доклада.

Класация на европейските страни (късата листа):

Норвегия, Белгия, Финландия, Холандия, Швеция, Дания, Андора, Люксембург, Швейцария, Лихтенщайн, Исландия, Монако, Естония, Сан Марино, Ирландия, Португалия, Германия, Чехия, Австрия, Литва, Малта, Словения, Кипър, Словакия, Англия, Франция, Латвия, Полша, Испания, Румъния, България, Унгария, Черна гора, Хърватия, Сърбия, Гърция, Косово, Босна и Херцеговина, Албания, Македония, Турция.

Още по темата:

Любимец 113

Има ли пилот в самолета на медийната комисия?

Г-н Президент, подканете депутатите да свършат работата, за която им плащаме

Либералният председател е само един от проблемите на СЕМ

Лозанов изока

“Пик Броудкастинг” Ад получи ТВ лиценз с гласовете на надзорници с изтекъл мандат

Ким Ир Сен

"Как ме мъчи всеки ден тоз въпрос трагичен; хем да бъда откровен, хем да бъда симпатичен…"

Бурлаците на Волгин

СЕМ като мишена

  43 НС – гробокопачът на СЕМ

Имитатори

Янкулов с нов рекорд – три скандала за месец

Вяра Анкова: Правилата се правят от БНТ и ако искам, още днес мога да свикам УС и да ги променя

Всяка Бастилия дочаква своя 14 юли

Момичета на кариерата

Писмо до властта

 

Категории Медии

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *