Комбинация от витамин В2 с ултразвук пази зрението

Сезонът против нас

Комбинация от витамин В2 с ултразвук пази зрението

Насекомите хапят и по клепача

Със затопляне на времето опасностите за човешкото око нарастват. Особено уязвим е клепечът. Той може да бъде увреден от химикали  при боядисвания и ремонти вкъщи, от пестициди, когато се обработват земеделски площи, частици от клонки, травми по време на екскурзии или след  пътнотранспортни произшествия.

Понякога след травма настъпва изтъняване на очната роговица. В медицината това състояние се нарича кератоконус. По-често обаче заболяването е генетично предопределено. Представлява бавно разрушаване на роговицата, което започва от центъра й. С напредване на възрастта се развива астигматизъм  – неправилно фокусиране на образите, което не може да бъде овладяно и пациентите често сменят очилата си. В крайния стадий изтъняването е напреднало и изисква оперативна намеса. Зрението може да се запази чрез присаждане на роговица от донор. Сега в България пациенти с това заболяване се лекуват и неоперативно, по нов метод. Основното при  него е поставяне в окото на капки рибофлавин (витамин В2), който действа лечебно с помощта на ултразвук. Процедурата спира по-нататъшното вло­шаване на зрението  и предпазва от слепота.

През пролетта много чести са ухапванията от насекоми по клепачите. В такива случаи мястото се зачервява и подува. Възпалението може да се прехвърли от клепача върху предната повърхност на окото. Но не е разумно да се правят опити за самостоятелно отстраняване на насекомото с ръка. Този подход носи риск от усложнения. Понякога слюнка от насекомото попада директно в кръвта на пострадалия, което е условие за предаване на различни зарази.  Паразитът обаче лесно се забелязва. Единственото, което трябва да направи пострадалият в такъв случай, е да потърси помощ от очен лекар, без отлагане.

Категории Практикум

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *