Доган легитимира абсолютната си власт

Доган легитимира абсолютната си власт

Избраният за нов председател на партията Мустафа Карадайъ ще играе ролята „диван чапраз“

ДПС все повече заприличва на султански вилает, а Доган ще съчетава функциите освен на почетен председател, но на нещо като пожизнен султан и съдия едновременно. Конференцията прие такива промени в устава, според които той може да свиква заседания на Централното оперативно бюро (ръководната шапка), на Централния съвет (разширеното партийно ръководство) и на Централната контролна комисия. Главният прокурор Цацаров може само да му завижда.

 

Мустафа Карадайъ ще играе ролята "диван чапраз"

 

Както се разбра след случая „Местан“, Доган винаги е упражнявал абсолютна власт, но сега вече ще го прави като за пред хората и легитимно. Защото Местан беше отстранен против всички писани правилници, дори и тези на ДПС.

Избраният за нов председател на партията Мустафа Карадайъ ще играе ролята „диван чапраз“, тоест ще оказва почит на „почетния председател“ и ще чете по устните му какво да прави за реализиране на непреходните ценности, спуснати от Доган.

В доклада си Карадайъ обяви: "Нужно е да си даде нов импулс на контролните органи, което ще бъде и вътрешната система за сигурност в партията, и тези органи да са под шефството на почетния председател."

Заслужава да се обърне внимание на израза „вътрешна система за сигурност в партията“. Такава правно-уставна фигура никога не е имало във вътрешно партийния живот на никоя организация, или поне публично не е била обявявана. Но Карадайъ вероятно е изпитал необходимост да го декларира пред действителния лидер и да предупреди стотиците делегати на конференцията от името на Почетния да не си въобразяват разни неща. Новият председател даде знак на примирение и преклонени пред вишестоящия.

Той каза още, че лично Доган ще следи за спазване на правилата, да не се увличат членовете на партията в незаконни действия. Какво има предвид, всички от присъстващите са наясно. Ако сте обръщали внимание, думата "корупция" никога не е фигурирала в официалния речник на ДПС.

Карадайъ много добре знае тези неща, тъй като е участвал в партийните дела още от младежките си години през 90-те години. Той очевидно е научил някои уроци по време на дългото си стажуване. Името му бе замесено в един скандал заради ведомствено жилище, което си купил през 2003 г.  Тогава беше зам.-председател на Агенцията за следприватизационен контрол. Купил си апартамен от 100 кв. м, за който платил 24 654 лв. – 6136 лв. в брой, а останалите 18 491 лв. с компенсаторни записи. Според изготвената справка на експерти към ресорната парламентарна комисия, която обсъжда случая, апартаментът не е продаден по пазарни цени, както предвижда правилникът за прилагане на Закона за държавната собственост, а тя към оня момент съгласно статистиката на Националния статистически институт е била 85 605 лв. за тази квадратура. Много важно – по това време областен управител на София беше Росен Владимиров, тогава в ръководството на ДПС. Карадайъ по разбираеми причини продължи  да се ползва с протекцията на Доган и не последва съдбата на Бисеров.

Султанът в Османската империя е олицетворявал освен административната, но и съдебната власт. Населението е било разделено на правоверни и неверници, като неверниците съответно са имали по-малко права. В империята на Доган разделението на правоверни и неверници не е по канонично религиозен признак, а по личностно религиозен. Доган олицетворява правоверните, невярващите в него обаче нямат никакви права, те се отлъчват веднъж завинаги. Това вече е закрепено и уставно.

Очаквано, Делян Пеевски отсъстваше от форума. Тепърва ще гадаем за конкретиката, но по принцип сме наясно.

 

Категории Политика

Автор: Рени Нешкова

Рени Нешкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *