Чао, чао инвеститори

Тука има, тука нема…

Чао, чао инвеститори

БНБ отчита катастрофичен спад от над 405 млн. евро на инвестициите в България от началото на 2016 г.

Катастрофичен спад на инвестициите в България. Това показват данните на Българската народна банка за първите два месеца на 2016 г.

По предварителни данни преките инвестиции в страната за януари – февруари 2016 г. са 81 млн. евро, като са по-ниски с 405.5 млн. евро (83.4%) спрямо януари – февруари 2015 г. През февруари 2016 г. те нарастват с 36.1 млн. евро, при ръст от 163 млн. евро за февруари 2015 г.

Нито един лев през двата месеца не са отчетени от реинвестиране на печалба, показват още данните на БНБ.

Инвестираните дългови инструменти пък са за малко над 50 млн. евро за двата месеца от началото на 2016  г. и представляват спад над 6 пъти спрямо същия период на миналата година.

Постъпленията от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти са 4.8 млн. евро, при 8.7 млн. евро за януари – февруари 2015 г. Най-големите преки инвестиции в страната за януари – февруари 2016 г. са от Германия (33 млн. евро).

 

Макар и предварителни, данните на БНБ са доста тревожни и показват ясно очертаната тенденция още от 2015 г. страната ни да бъде изолирана от потока на инвестиции. Това е и поредното доказателство за откровените лъжи, които правителството в лицето на премиера Бойко Борисов и на министъра на икономиката Божидар Лукарски лансират.

България не е привлекателно място за инвестиране, а сериозните вложители не си и помислят да стартират операция тук. Главната причина е недоверието в съдебната система.

Отчитаното през 2015 г. повишение на преките чужди инвестиции се дължи на еднократния ефект на превръщането на дълг в капитал, което «Лукойл» реши да изпълни.

Елиминирайки ефекта „Лукойл“, инвестициите в дялов капитал биха били едва 88 млн. евро за единадесетте месеца на годината спрямо 482.1 млн. евро за същия период на 2014 г.

Разбира се, в сумата от 2014 г., а и изобщо от предишни периоди, със сигурност има и други преобразувания на дълг в капитал. Но казусът с „Лукойл“ е прекалено забележим и незаобиколим.

Елиминирайки неговия ефект, през 2014 г. реално в България е имало отлив на чужди инвеститори в дялов капитал. А това означава, че все по-малко чуждият бизнес е склонен да инвестира в страната ни.

Защото дяловите инвестиции са маркер за дългосрочни намерения в дадена страна. Дяловите инвестиции представляват покупката или създаване на компании с цел развитие на бизнес.

През тази година обаче няма заявки за подобни операции. Просто е – гответе се за силно отрицателни стойности на показателя «преки инвестиции».

Още по темата:

Горанов изчерпа лимита за 2016 г. с нови 2 млрд. евро дълг

България през 2016: слаб растеж и зависимост от държавните инвестиции

Кой стои зад поръчките

Строители на картелна България

Голямата лъжа „Ръст на инвестициите в България“

Загубени в прогнозите

Категории Икономика

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *