Ухание за нерваци

Ароматерапия

Ухание за нерваци

Розата подсилва духа и тялото

Още в дълбока  древност хората  боготворили розата. На остров Кос Хипократ  лекувал белодробни заболявания с аромат от цветовете й. В Рим  лекарят на гладиаторите Гален, препоръчвал да се мирише роза при повишена нервност и физическа слабост. През средновековието с рози прогонвали душевни страдания.

В книгата "Камалийе" от  XV в. се съдържа следната рецепта: „вземат се листа от изсушена роза и се начукват на прах в хаван. Прави се пудра и след изкъпване с нея се разтриват вратът, гърдите и подмишниците, докато тялото е мокро. Според книгата розовият аромат „подсилва духа и пречиства сърцето." Източните лекари приготвяли храни за бебета с розова вода, за да се съхрани детското здраве.

Днес  се знае, че розовото масло действа разхлабващо върху гладката мускулатура. Има  противомикробен, успокояващ и противоалергичен ефект. За това се използва в терапията на възпаленията и при проблеми във функцията  на жлъчните пътища. Българската народна медицина препоръчва сладко от рози като слабително средство, а извлек от цветовете – при стомашно-чревни разстройства, възпаление на венците и  трудно заздравяващи рани.

Известна е следната рецепта: две супени лъжици цветове от роза киснат 30 минути в 300 грама гореща вода. След прецеждане  се пие три пъти дневно по 100 грама преди хранене.

 

Категории Практикум

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *