Вино и шоколад – изискано, чувствено, завладяващо

Еликсири за младост и щастие

Вино и шоколад – изискано, чувствено, завладяващо

Светът е по-сладък с LEGIO I и белгийски какаови изкушения. Срещата с тях – 19.30 часа, вино бар MWAH, София ул.Шейново 2

Какво е щастието? Може би е радост от простите неща в живота. Например, това усещане внушава Боби Макферин, когато пее „Не се тревожи, бъди щастлив“. За други като Ерик Клептън щастието е да виждат любовта в нечий очи, както  е в песента „Прекрасна тази нощ”. У трети като Джеймс Браун възниква особено чувство, което е толкова силно, че ги принуждава да повтарят само: „Чувствам се добре”. Има и хора, които изпитват безпределна радост от всичко край тях и възкликват, подобно на великия Сачмо  (Луис Армстронг): „Какъв прекрасен свят!”. Очевидно всеки разбира щастието по своему, но съществува и нещо общо. Това  е биохимичният механизъм на емоциите.

Позитивните чувства, които сякаш окрилят човека, са резултат от действието на вещество, изолирано в средата на миналия век. Днес то е известно като серотонин – "хормон на щастието". Въпреки че действа в мозъка, значителна част от този хормон се намира в стомаха и червата. Синтезира се с помощта на една незаменима аминокиселина – триптофан.

Изключително богат на триптофан е шоколадът

Ето защо той има силата да задържа високи нивата на серотонин в човешкия организъм и така да гарантира няколко часа щастие, поясняват лекари-нутрициолози. Сериозна е намесата му в хормоналната обмяна, което прави шоколада  любимо лакомство за дамите. Какаовото изкушение е особено предпочитано в дните преди месечния им цикъл. Причината е, че шоколадът влияе благотворно, като овладява бурята от хормони през този период, прогонва безсънието и главоболието, отпуска опънатите нерви.

Какаовият продукт е безценен и за господата. Освен че ги спасява от  мрачни мисли и депресия, превръща ги в истински мачовци. Това се дължи на веществото теобромин, съдържащо се в кадифеното лакомство. Теоброминът е мощен афродизиак. Обикновено господата  похапват шоколад за тонус и настроение. Чрез него любовните им подвизи са гарантирани. И още – теоброминът пази сърцето, понижава кръвното налягане, ускорява отделянето на урина.  Има и леко отпускащо действие. Теоброминът е "братовчед" на кофеина и на този факт се дължи ободряващият му ефект, смятат специалистите по хранене. Някои дори  го включват в диети за вталяване. Днес е научно доказано, че

качественият шоколад извежда лошия холестерол от организма и заздравява съдовата система

По този начин сладкото изкушение намалява риска от инсулт и инфаркт. Във всяко парченце от шоколада се крият над 400 активни съставки. Особено полезни са неговите антиоксиданти. Така се наричат веществата, които неутрализират  свободните радикали   –  нестабилни молекули, нуждаещи се  от един електрон. За да си набавят този електрон, свободните радикали нападат стабилни молекули, като нарушават целостта и здравината им. От своя страна нападнатите  се стремят да компенсират  загубата  и се оформя верига от процеси с разрушителен ефект върху живата клетка. Опасната реакция, която е сред главните виновници за стареенето, се блокира от антиоксидантите в шоколада. Същото защитно действие имат вината, понеже и те са богати на  антиоксиданти. Такива са продуктите на Винарна Свищов. При комбиниране на

серията вина – LEGIO I

с качествен шоколад, общата активност срещу свободните радикали  нараства многократно и благотворно. Изключително полезни и приятни са следните вина:

LEGIO I Rose Cabernet Franc & Merlot 2014. Елегантно Розе с бледорозов цвят. Притежава комплексен аромат на зрели горски плодове с флорални акценти. Вкусът му е свеж, стегнат и плътен със запомнящ се финал. Това вино е спечелило сребърен медал на ROSE WINE EXPO в гр. Казанлък и сребърен медал на най-големия конкурс за вина в САЩ – San Francisco International Wine Competition 2015.

LEGIO I Sauvignon Blanc 2014. Свеж Совиньон Блан със светъл зеленикав цвят, наситен аромат на свежи цитрусови плодове, зелена трева и мускус с нюанси на свежа дървесина.

LEGIO I Chardonnay 2014. Екзотично Шардоне със сламено-жълт цвят, комплексен аромат на свежи тропически плодове, банан и ананас с акценти на сладка ванилия. Това вино е спечелило сребърен медал на най-големия конкурс за вина в САЩ – San Francisco International Wine Competition 2015.

Не е пресилено да се каже, че съчетанието на вино с шоколад създава истинско  блаженство. Но както към всяка наслада, така и към току-що описаната е добре да се подхожда разумно, за да се използва най-дълго и  най-пълноценно.

 

Категории Практикум

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *