Продължаваме да сме най-бедните европейци

Продължаваме да сме най-бедните европейци

Като цяло „шампиони“, както и предишните години, са страните от бившия социалистически лагер, към които вече се присъединява и Гърция

"Евростат" публикува данните за 2015 г. за броя бедни в страните членки. България оглавява списъка и е една от малкото страни, където ситуацията се е влошила. През 2014 г. в „тежко материално положение“ там е било 33.1% от населението, а през 2015 г. бедните са вече 34.2%. В Румъния, която е втората страна в мрачната класация, с доходи под екзистенц минимума са 24,6%.

Като цяло „шампиони“, както и предишните години, са страните от бившия социалистически лагер, към които вече се присъединява и Гърция, съобщава „Фокус“.

Най-малко бедни има в Швеция – само 0.7% от населението. В Гърция бедните са 22,2%, в Унгария – 19,4%, в Латвия 16,4%. Средният показател за ЕС е 8.2%.

Към хората в „тежко материално положение“ „Евростат“ отнася тези, които нямат достатъчно пари, за да си позволят плащането за сметките, пълноценно отопление, неочаквани разходи, месо, риба или друга протеинова храна поне през ден, излизане в отпуск поне една седмица годишно, автомобил, цветен телевизор и телефон.

За съжаление голяма част от българското население попада и в най-лошите световни статистики по доходи. 80% (5.6 млрд. души) от населението на света живее с по-малко от 10 долара на ден.

Но бедността има и по-жестоки измерения. В нашия край на света на всяка крачка има магазин, от който можем да си купуваме бутилирана вода. Но 800 милиона души по света (един от всеки 9 души) няма достъп до питейна вода. Но най-лошото е, че по фактори като образование, климатични особености, традиции, част от богатия ЕС и т.н. традиции сме далеч преди тези 80%.

 

Още по темата:

Богатство или смърт

Смразяващият ефект на неравенството

Категории Политика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *