Чавдар Николов: Политкомисарите на властта да подвият опашки

Протест срещу цензурата

Чавдар Николов: Политкомисарите на властта да подвият опашки

Нова тв е предложила на карикатуриста да се върне, той е съгласен при едно условие – никаква цензура

Публикувано на Категории Медии Сподели

„В медиите трябва да подвият опашките си политкомисарите на властта. Те трябва да освободят тези места. И като казахме „опашки“, връщаме се на свинските опашки и бих се обърнал и към премиера Борисов, защото той говори много за карикатурата. Сега пък е наш ред да говорим за политиката. Г-н Борисов трябва да възстанови състоянието си на премиер на тази страна, за да не продължаваме ние да се саморазправяме по улиците, по границите или по медиите.“

Това каза карикатуристът Чавдар Николов на протеста, който се състоя днес в градинката пред „Кристал“. Колеги, приятели, граждани се събраха днес, за да изразят своето възмущение от цензурата, която бе наложена на колегата.

На протеста първи се отзова екипът на хумористичния вестник "Стършел" – Михаил Вешим, Румен Белчев, както и други колеги-карикатуристи. Някои от протестиращите носеха разпечатка на последната карикатура, с която Чавдар Николов коментира отстраняването си от Нова тв.

 

Нова тв е възстановила интернет канала с видео карикатурите на художника Чавдар Николов и го е поканила отново да работи за нея. Това съобщи самият Николов по време на протест, който събра над 200 журналисти и художници в градинката пред "Кристал" в София. Николов каза, че още обмисля предложението дали да се върне на работа в Нова тв.

 

Протестът под надслов #СтигаВечеСвинщини беше организиран в социалните мрежи, като повод за него стана изтриването от Нова тв на видео карикатурата на художника "Свински опашки vs конски опашки", която изобразяваше Бойко Борисов и Динко под вееща се като знаме свинска опашка, от своята платформа за видеосподеляне – VBOX7, както и от сайта си. С нея бяха изтрити и всички останали карикатури на Николов.

Николов съобщи, че каналът му във VBOX7 е вече е възстановен. Това заявиха още вчера и от Нова тв.

„Възстановени са всичките 90 клипа с т.нар. вюта, където всеки може да види кой е харесвал и кой не карикатурите. Имам предложение от Нова тв да продължим нашето сътрудничество, разбира се при условия, които няма да допуснат подобно посегателство над карикатури. Въпрос на разговори, но условието от моя страна е, че това, което се случи, няма да се повтори повече", каза Николов.

"Очарован съм от подкрепата, която получих от много хора. И искам да кажа, че тази победа се дължи на всички вас, независимо дали харесват или не карикатурите ми. Получих подкрепа и от журналистите на Нова тв, които застанаха зад мен срещу своето ръководство, и подкрепата от приятели, журналисти и колеги карикатуристи. Христо Комарницки го каза тихо, ясно и все още кънтящо, че ако няма място за моите карикатури, няма място и за неговите. (Вчера Комарницки забрани на Нова тв да показва карикатурите му в прегледа на печата заради цензурата срещу колегата Чавдар Николов.)

 

Оттук нататък ще трябва ръководителите на медии, млади или стари, тънки или дебели, да променят нещата. Ние няма да бягаме, те трябва да се променят. Трябва да преглътнат тази свобода, за да не им засяда на гърлото", каза карикатуристът.

 

 

 

 

Категории Медии

Автор: Рени Нешкова

Рени Нешкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *