Медикаменти срещу болки причиняват сърдечно-съдови инциденти

Персонализирата медицина е в настъпление

Медикаменти срещу болки причиняват сърдечно-съдови инциденти

Природни средства заместват лекарствата

Неотдавна д-р Петър Гоч, съосновател на фондация „Кокран” – Копенхаген , (орган за оценка на медицински доказателства),  е публикувал доклад в сп. „Лансет”, като аргументирано се е обявил срещу употребата на антидепресанти. Авторът обяснява опасността от тях."Забележително е, че на никой не му трепва окото, когато убиваме толкова много от нашите собствени граждани с лекарства", пише той. Обаче смъртните случаи могат да се окажат трудни за измерване и доказване, тъй като те не са настъпили мигновено, а са резултат от продължителна употреба на медикаменти.

Две основни групи лекарствени средства са във фокуса на вниманието  на д-р Гоч. Едната група са нестероидните противовъзпалителни болкоуспокояващи медикаменти  като Ибупрофен и Диклофенак. В другата група е препаратът Виокс за лечение на артрит и остри болки. Според независимата комисия на Американската администрация по храните и лекарствата  Виокс не е по-опасен от аналозите  си – Селебрекс и Бекстра. Но производството на Виокс беше преустановено, след като тригодишни изследвания показаха, че може да доведе до инфаркт или инсулт при продължителна употреба. Според някои изчисления пепаратът е причинил близо 100 000 случая на сериозни сърдечно-съдови заболявания в Съединените щати през петте години, в които е бил на пазара.”Тези смъртни случаи са само върхът на айсберга, когато става въпрос за провала на процеса на регулиране на лекарствата”, подчертава д-р Гоч.

Изследователи от Щатския университет на Охайо са открили, че често използваният за облекчаване на болката Ацетаминофен притежава неизвестен досега страничен ефект – убива положителните емоции. В проучването участниците, на които е предписан Ацетаминофен, докладвали, че изпитват по-слаби емоции, когато им били показвани две много приятни или много смущаващи снимки, в сравнение с хората, които са взели плацебо (фалшиво лекарство).  "Използването на Ацетаминофен за лечение на болка може да има по-обширни последици, отколкото се смяташе досега", споделя Джефри Дурсо, водещ автор на проучването и докторант по социална психология в Щатския университет на Охайо.

"Продължителната употреба на високи дози на болкоуспокояващи като Ибупрофен или Диклофенак е  също толкова опасна от гледна точка на риска от инфаркт, колкото и употребата на лекарството Виокс, съобщава още Ройтерс.

 Само в Съединените щати 100 000 души, които приемат нестероидни противовъзпалителни средства, се хоспитализират всяка година и приблизително 15 000 умират. Въпросните болкоуспокояващи са свързани с увеличаване на риска от сърдечно-съдови проблеми с 40 – 60 % в сравнение с хората, които не ги употребяват. Възможни са още загуба на слуха, стомашно-чревни усложнения, сърдечна недостатъчност, спонтанни аборти, алергични реакции и други проблеми, според състоянието на всеки отделен пациент. За това днес все по-широко се прилага персонализираната медицина. Често лекарствата се съчетават с

природни средства

Джинджифил. Проучване от 2009 г.е установило, че джинджифиловите капсули, се оказват толкова ефективни, колкото мефенаминовата киселина и Ибупрофена за облекчаване на болката от менструацията при жените.

Лосиони, гелове и кремове с Арника. Изследване от 2007 г. е показало, че лечението с Арника е толкова ефективено, колкото и с Ибупрофен при остеоартрит на ръката.

Астаксантин, съчетан с гинкобилоба и витамин C. Проучване от 2011 г., проведено върхо експериментали животни, сочи, че комбинацията има еднакъв или по-добър ефект от Ибупрофена за овладяване на астмата, свързана с дихателни възпаления.

Омега – 3 мастни киселини. Тестове върху хора от 2006 г. са установили, че Омега – 3 мастни киселини (между 1200-2400 мг дневно), са толкова ефективни, колкото ибупрофена при намаляване на болката при артрит. Предимството им е, че имат по-малко странични ефекти.

Зехтин (Олеокантал). В зехтина е открито съединение, известно като Олеокантал, което има противовъзпалителни свойства, сходни с тези на Ибупрофена.

Въпреки  съществуващите днес съмнения за рисковете от някои лекарства, приемането на природни средства за лечение, както и хранителни добавки трябва да се съгласува с лекар. Той е най-подготвен, за да прецени подходящата комбинация от терапевтични средства, тяхната доза и продължителност на приемане, като има предвид състоянието на веки конкретен пациент.

Публикацията е подготвена от Калина Цокова – участник в Стажантската програма на Студия Трансмедия

Категории Практикум

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *