Инициативен комитет от медии издига кандидатурата на Маргарита Попова за бъдещ президент

BG Президентски избори 2016

Инициативен комитет от медии издига кандидатурата на Маргарита Попова за бъдещ президент

Ще изкачи ли вицето на Плевнелиев последното стъпало в кариерното си развитие?

Публикувано на Категории Медии Сподели

Според чл. 98, т. 2 от Конституцията на Република България президентът отправя обръщения към народа и Народното събрание. Президентът също така може да възлага правомощията си на вицепрезидента, но по други точки от чл. 98. Например да дава и възстановява българско гражданство и освобождава и лишава от него; предоставя убежище; упражнява право на помилване.

Конституционното ограничение по точка две трябва много да е тормозило  вицето на президента Плевнелиев, иначе многословната Маргарита Попова. През последния месец, изглежда вицепрезидента иска да навакса досегашното затишие, поради което непрекъснато гастролира в националните електронни медии.


  [ Новините в реално време: Първичните избори р Ню Хапшър – 9 февруари 2016 г.  ]


Следва да се запитаме в какво качество се обръща Маргарита Попова към сънародниците? Като вицепрезидент, както разбрахме не може. Ако проявява медийна активност като български гражданин, по-почтено щеше да бъде – по  примера на своята предшественица голямата българска поетеса Блага Димитрова – да  подаде оставка като вицепрезидент.

Явно кампанията за българските президентски избори е в ход. За разлика от американските президентски избори, където всичко е пред очите на обществото – и програмите, и източниците на финансиране, и вътрешните противоречия – у  нас нещата отново се случват зад кулисите.

Досега сме били свидетели инициативни комитети от граждани да издигат кандидати за президент. Така преди години в изборите участваха сатириците Христо Бойчев и Иван Кулеков и техния слоган беше „Шъ съ упраим“.  

Казусът Маргарита Попова обаче, е творчески принос в българската политическа практика. Напоследък тя е като у дома си сред най-разнообразни медийни среди. Сякаш зад кандидатурата ѝ стои инициативен комитет от медии.

Че иде реч за старт на президентска кампания става ясно от завоалираните послания в тези медийни прояви: „Президентт не е кавалер, неговият министър Христо Иванов се провали в съдебната реформа. Новият министър на правосъдието Екатерина Захариева – доскорошен главен секретар на президента Плевнелиев – има да извърви много път, докато разбере за какво става дума. Евроатлантическите ценности са неразбираеми за българите. Вицепрезидентът здравата работи в президентската институция и. т. н., и. т. н.“


 [ Новините в реално време: Кокъсите в Айова – 1 февруари 2016 г. ]


Опитен юрист като Маргарита Попова би трябвало да е наясно, че в конституцията не съществува „президенстка институция“, както не съществува „президентство“. Конституцията регламентира институцията „Президент на Републиката“, който се подпомага в своята дейност от вицепрезидент.

Само че, напоследък вместо да подпомага, вицепрезидентът Попова настървено се стреми да се разграничи от образа на президента Плевнелиев. Всичките ѝ медийни участия гонят внушението, че имаме неубедителен президент, ала неговото вице е успяло да работи по важни национални приоритети и е със сърце порасло… и за президент готово.

КОЙ може да стои зад подобни президентски амбиции бихме се досетили, ако се върнем към основните послания в медийните десанти на Маргарита Попова. „Конституционната реформа, предлагана от реформаторите са провали. Евроатлантическите ценности са неразбираеми за българите.“

Маргарита Попова е образован човек и със сигурност знае, че конят на Дон Кихот се е наричал Росинант. Но дори Сервантес не е знаел как се казва магарето на Санчо Панса. За Санчо сме чели, че едни зевзеци го направили губернатор на несъществуващ остров.

Как ще ги стигнем американците:

Новините в реално време: Първичните избори в Ню Хампшър

Новините в реално време: Кокъсите в Айова   

Категории Медии

Автор: Кин Стоянов

Кин Стоянов е журналист, писател и общественик, звършил специалност Философия в СУ "Св. Климент Охридски".. До 1992 г. се занимава основно с журналистика. Автор на книгите: „Камъчета за късмет“,„Ориентиране в обстановката“,„Гражданинът щастливец“ и други.През 1995-97 г. е главен редактор на издателство „Отечество“ и съюзен секретар на Съюза на българските фондации и сдружения. От края на1992 г. до 1995 г., както и от 1997 г.до 2005 г. е изпълнителен директор на Националния дарителски фонд„13 века България“. Дълги години работи като журналист.Сътрудник на в. „Стършел“;редактор в сп. „Смяна“; заместник-главен редактор на сп. „Български журналист“ и заместник-главен редактор на в. „Демокрация“.Основател и главен редактор на в. „Щастливец“, който списва заедно с покойния си баща Радой Ралин и Борис Димовски. Работил е в Българското национално радио в тандем с колегата си Емил Янев.

7 коментара към “Инициативен комитет от медии издига кандидатурата на Маргарита Попова за бъдещ президент”

  1. Канал 3 – Делян Пеевски и мама, БНР – при Лили Маринкова, БНТ – Димитър Цонев, БТВ – Антон Хекимян… по-нататък ще видим…

  2. Не мисля, че М. Попова има тежест както в политиката, така и като авторитет в обществото. Винаги си е кротувала в благотворителни дейности и все се е държала настрани от каквато и да било публичност – е, защо да очакваме тепърва да грейне в лъчите на славата? И какво може да предложи тя?

  3. Много е смешно Кин Стоянов да говори с ирония за Лили Маринкова и дори за младия Антон Хекимян. Учудвам се, че пише, защото да говори – не може.

  4. Много е смешно Кин Стоянов подмята иронични думи за Лили Маринкова и дори за младия Антон Хекимян. Учудвам се, че пише, защото да говори – не може.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *