Всички се извиниха, ама го изтриха

За Чавдар Николов и цензорите

Всички се извиниха, ама го изтриха

Поемането на отговорността за свалените карикатури в Нова тв взе епидемични размери

Публикувано на Категории Медии Сподели

Директорът на Нова тв Дидие Щосел се извини и пое цялата отговорност за „свалените“ карикатури на Чавдар Николов. Дивашкото изтриване на карикатурите от сайтовете на телевизията и от мрежата на „Нет инфо“ бе последвано от серия лоши преводи на извинения.

 

 

Тази карикатура се появи в профила на Чавдар Николов във Фейсбук след "събитията"

 

„Бих искал да се извиня на нашите зрители, служители, както и на Чавдар Николов за начина, по който управлявах случая с договора за неговите карикатури”, каза Дидие Щосел. Оттук разбираме само, че е имало "случай", ама какъв, никой не казва.

 

Особен интерес за тълкуване предизвика следното изявление на Щосел отново в контекста на извинението:

„Като чужденец, и съм напълно наясно, че това не е извинение, аз прецених грешно начина, по който моето решение ще бъде разбрано, както и за интерпретациите, които ще провокира. Техническите грешки, които се случиха междувременно, само засилиха създаденото впечатление. Още веднъж поднасям извиненията си и поемам цялата отговорност.“

Може би чужденецът е казал нещо в смисъл за рейтинга на телевизията, а преводачите са го изтълкували като рейтинга на първия и за да не се губи време са натиснали бутончето. Или пък директорът намеква, че карикатурите са изтрити поради „техническа грешка“? Същата формула за „техническа грешка“ използваха собствениците на крана, който се стовари вчера на бензиностанция в столицата. Очевидно шефовете на Нова тв са се изгубили тотално в превода и са „интерпретирали“ неправилно думите на г-н Щосел. Възможно е той да няма чувство за хумор! 

Въпреки че по-нататъшното развитие на случая разсмя доста хора.

Никога няма да разберем обаче какво точно е казал Щосел, казал ли го е изобщо или става дума за най-обикновена автоцензура под строгия поглед на премиера Бойко Борисов. Няма как да знаем дали наистина Борисов няма никакво участие в историята, защото каза, че е невинен и Господ му е свидетел.

Щосел каза още, че през последните три години новините на медията са се утвърдили като лидер в България, а тяхното „ДНК са ценности като независимост, обективност и професионализъм“:

„Нашите журналисти ще продължат да следват именно тези ценности и в бъдеще“, подчерта директорът.

А защо тогава дадоха „Златен скункс“ на Силвия Зурлева? А тя нито се разсърди, нито тичаше обидена пред репортера на Господарите, нито се оправда с „техническа грешка“, а пое цялата вина, независимо от г-н Щосел.

Преди това опит за поемане на отговорността направи и пиар отделът на телевизията, който след дълги часове размисъл заяви, че карикатурите са свалени заради слаби резултати, което било причината за прекратяване и на договора с карикатуриста.

Три неща не могат да се скрият – любов, сиромашия и тъпи оправдания за цензура.

Междувременно 90 видео карикатури на Чавдар Николов се появиха обратно във Vbox7 – при това с броя импресии, които имаха преди да бъдат заличени. Това е хубавата новина, защото преглежданията ще се увеличат.

Днес в 12.30 ч. в  градинката на „Кристал“ ще има протест "#СтигаВечеСвинщини за свалените карикатури. Защото никой от извиняващите се не каза нищо по въпроса дали извиненията се придружават с продължаване на договора на Чавдар Николов с Нова тв, независимо дали той има или няма намерение да се върне отново.

 

Категории Медии

Автор: Рени Нешкова

Рени Нешкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *