Как в КТБ изгоряха парите на поколения дарители във Фонд 13 века България?

Студия Трансмедия пита министър Горанов и прокуратурата

Как в КТБ изгоряха парите на поколения дарители във Фонд 13 века България?

Министри и зам. министри изсипали 2 800 000 лева във фалиралия трезор

Фонд „13 века България“ е дарителска организация, създадена от българската държава преди повече от 35 години. През 2001 г. Народното събрание дори прие специален закон за фонда.

Съгласно този закон: Чл. 4. Националният дарителски фонд "13 века България" гарантира изпълнението на волята на дарителите.“ Защото в НДФ са дарени както пари с посочена от дарителя воля, така и пари, дарени за целите на фонда.

Целите на Фонда са благородни: Чл. 2. Фондът има за цел да организира и подпомага дарителска дейност, извършвана от български и чуждестранни физически и юридически лица в подкрепа на образованието, науката, културата, възстановяването и опазването на исторически и културни ценности, здравеопазването и други социални сфери.

Само дето от средата на 2014 г. подкрепата за образованието, науката, културата, възстановяването и опазването на исторически и културни ценности, здравеопазването и другите социални сфери бе лишена от близо три милиона лева, дарителски средства, изгорели при фалита на Корпоративна търговска банка

По информация на "Студия Трансмедия" към 31.07 2014 г. по сметките на НДФ "13 века България" в КТБ са депозирани 2 194 633 лв. В списъка на кредиторите на банката, оповестен от синдиците на КТБ – това  са признатите вземания на клиенти на банката – Фондът  присъства с 2 800 000 лв.

Трябва да се има предвид, че НДФ "13 века България"   би трябвало да е получил от Фонда за гарантиране на влоговете 195 000 лв., колкото е размерът на гарантираните влоговете. Така разликата между сумата към 31 юли 2014 г. и крайната натрупана сума към ноември 2015 г., когато е отнет лицензът на КТБ достига около 800 000 лв. Това следва да е лихвата по депозита.

Пак по информация на "Студия Трансмедия" Националният дарителски фонд "13 века България" не е сключвал цесии и няма осчетоводени прехващания със сумите по сметката си в КТБ.

А това означава само едно – че дори и към онзи момент, в който това е било законоводопустимо и преди да бъде ясно коя дата ще бъде приета от Софийски градски съд за дата на несъстоятелност на КТБ, Фондът се е бил отказал от всеки законов начин да спаси парите си в банката.

За разлика от НДФ, Вежди Рашидов, който е бил и в момента е председател на УС на НДФ "13 века България", превърна стремежа си да възвърне собствените си парички, вложени в КТБ във всенародна кауза, широко осветена от сутрешните блокове.

Вежди е председател на Фонда, защото е министър на културата:  Чл. 7. (1) Управителният съвет на фонда се състои от девет членове, в това число председател.

(2) Членове на управителния съвет по право са министърът на културата, министърът на здравеопазването, министърът на образованието и науката и министърът на труда и социалната политика. По предложение на министър-председателя Министерският съвет избира един от тях за председател на управителния съвет.

(3) При невъзможност на министрите да присъстват на заседание на управителния съвет по изключение те могат да бъдат замествани от заместник-министри, упълномощени от тях.

 

„Студия Трансмедия“ не разполага с информация по времето на кой министър на културата парите на българските дарители безвъзвратно са отишли в КТБ, но това трябва да е станало при един от тримата: Стефан Данаилов, Вежди Рашидов или Петър Стоянович, тъй като според Чл. 8. (1) Управителният съвет: 1. управлява и се разпорежда с имуществото на фонда;

Ето защо без решение на УС, никой не може да управлява имущество на Фонда, в случая парите на дарителите му.

Което вече си е задача за прокуратурата, защото, съгласно: Чл. 8.(2) Членовете на управителния съвет отговарят солидарно за имуществените вреди, които са причинили виновно на фонда.

За да облекчи разследващите „Студия Трансмедия“ ще поиска от Националният дарителски фонд "13 века България", по силата на Закона за достъп до обществена информация копие от протокола от заседанието на УС, на което е взето решение парите на Фонда да се депозират в КТБ.

От своя страна финансовият министър Горанов ще трябва да отговори как българската държава ще гарантира изпълнението на волята на онези дарители, които са дарили средства с конкретна воля, но парите им са потънали вв фалиралата КТБ?

 

Категории Финанси

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “Как в КТБ изгоряха парите на поколения дарители във Фонд 13 века България?”

  1. Ами мисля, че вече е време да се искат реални присъди и затвор за всички участвали в далаверата с КТБ. От две години Цветан Василев си живее царски в съседна Сърбия и само се включва от време на време с платените си писърчета и медии, за да раздуха някой псевдо скандал и да отклони общественото внимание като се заговори за неговото име. Всичките му директори, които чинно са разписвали огромните суми необезпечени кредити към фирмите на Василев също си гледат живота и не им пука от нищо. Да не говорим за останалите по веригата и по високите постове в страната. От всички тези хора няма ни един с повдигнато обвинение или осъден. До кога ще се търпи това безобразие питам аз. Мисля, че в тази ситуация всички грабили с пълни шепи от КТБ ни се надсмиват и се чувстват безнаказани да правят каквото им скимне с нас и нашите пари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *