Има ли пилот в самолета на медийната комисия?

Медийна диагностика

Има ли пилот в самолета на медийната комисия?

След година и половина неведение депутатите най-подир разбраха че законът ги задължава да изберат членове на СЕМ

След като още миналата година изпратихме Писмо до Властта, а в края на март се обърнахме към Президента на Републиката, което разпространихме в служебните пощи на всички народни представители, изглежда, че членовете на комисията по културата и медиите в парламента най-после са проумяли законовото си задължение да инициират избор на членове в Съвета за електронни медии от квотата на парламента.

Днес първа точка от дневния ред в предстоящото от 14:30 ч. заседание на комисията е:

  1. Обсъждане и приемане на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за членове на Съвета за електронни медии от квотата на Народното събрание, представянето и публичното оповестяване на документите и изслушването на кандидатите в Комисията по културата и медиите, както и процедурата за избор от Народното събрание.

Най-подир, година и половина след като 43 Народно събрание трябваше да избере представител от парламентарната квота на мястото на Анна Хаджиева, комисията на Поли Карастоянова започна да разсъждава по въпроса. Сега щом Георги Лозанов гордо напусна потъващото корито в СЕМ заседават на практика само двама членове, които са в рамките на мандата си. Бетина Жотева цяла година чака на резервната скамейка, защото представителите на парламента и президента трябва да встъпят в правомощията си едновременно.

Очевидно Ръководството на  Задкулисното Движение у нас е преценило, че комисията по културата и медиите в 43 НС няма нужда от пилот – една стюардеса ѝ стига. Любопитно какво ще ни сервира бордовия персонал по точка първа от дневния ред? Дали покрай обсъждането няма отново да ни поставят пред свършен факт и разберем, че световно неизвестни за обществото и колегията имена са се оказали фаворитите на властта, за да седнат в комисарските кресла.

Известни или неизвестни, за да превърнат  Съвета за електронни медии в наистина независим регулатор, който гарантира обществения, а не властовия интерес в обществените медии, негови членове трябва да бъдат хора с доказана тежест в практиката на радиото и телевизията. И най-вече избрани с квалифицирано мнозинство от парламента. Нещо, което европейските ни партньори предлагат още от края на миналия век.

Ама законът не бил написан така? Крайно време е толкова дописваният Закон за радиото и телевизията да получи едно наистина полезно допълнение.

Още по темата:

Г-н Президент, подканете депутатите да свършат работата, за която им плащаме

Либералният председател е само един от проблемите на СЕМ

Лозанов изока

“Пик Броудкастинг” Ад получи ТВ лиценз с гласовете на надзорници с изтекъл мандат

Ким Ир Сен

"Как ме мъчи всеки ден тоз въпрос трагичен; хем да бъда откровен, хем да бъда симпатичен…"

Бурлаците на Волгин

СЕМ като мишена

  43 НС – гробокопачът на СЕМ

Имитатори

Янкулов с нов рекорд – три скандала за месец

Вяра Анкова: Правилата се правят от БНТ и ако искам, още днес мога да свикам УС и да ги променя

Всяка Бастилия дочаква своя 14 юли

Момичета на кариерата

Писмо до властта

Категории Медии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *