Кой стои зад Документалното досие „Панама“?

Визитка

Кой стои зад Документалното досие „Панама“?

Международният консорциум за разследваща журналистика

 

 

Когато преди години се появи "Уикилийкс", мнозина журналисти и експерти международници повториха стандартното клише "светът вече няма да бъде същия!". Когато в неделя вечер гръмна скандалната новина за над 11 млн. документи от Документалното досие "Панама", разобличаващи офшорни компании, трансферите на огромни финансови ресурси по света и подозренията в "пране на пари" и избягване на данъци, засягащи милиарди долари собственост на най-силните хора по света – 12 държавни глави, 143 известни политици и членове на техните семейства – приближени на президента Путин, бащата на премиера на Великобритания Дейвид Камерън, сестрата на бившия испански крал Хуан Карлос, звезди като Платини и Меси от футболния елит и много, много други.

Зад това досие стои германски журналист, закупил документите за "Зюддойче цайтунг" и базираният в столицата на САЩ Международен консорциум за разследваща журналистика. Естествено реакцията на засегнатите е свързана с отричане на автентичността на документите и деклариране, че данните не свидетелстват за формално нарушение на законите, въпреки че могат да говорят за корупция и други осъдителни от морална гледна точка действия.

За момента сред обявените имена и засегнати лица не се споменават българи, въпреки че в базата данни с близо 300 000 записа на офшорни компании и трансакции (подкрепени със факсимилета на съответните финансови документи) очевидно има и български записи, тъй като в легендата има код за България. Тук е работата и на българските журналисти и официални органи да направят собствените си разследвания на базата на официално достъпните материали.

Верни на своите читатели, Екип "Инфохолици" предоставя на своите читатели информация за Международния консорциум за разследваща журналистика. Важно е кой стои зад разкритията (дори на базата на официалната информация, публикувана на уебсайта на организацията). Същевременно храним надеждата, че българските медии и разследващи органи ще се заинтересуват от този огромен документален масив и ще го разровят, за да намерят в него и "българските среди". Темата е пряко свързана с темата за нашата, българската държавност и необходимостта от нейното реформиране в интереса на гражданите, за които корупцията е една от големите нерешени за четвърт век задачи на т. нар. "преход" – дори в условията на членство в ЕС. В ЕС също има такива проблеми и съвсем не е случайно, че точно в момента на дневен ред са промени в съответните европейски регламенти, които ще позволят прозрачността на финансовите транзакции и отпадането на банковата тайна в името на борбата с "прането на пари". 

Доколкото можем, ние в Студия Трансмедия ще се опитаме да допринесем за реализацията на подобни общополезни усилия на журналистическата гилдия.  

*    *    *

Международният консорциум за разследваща журналистика е създаден през 1997 г. от уважавания американски журналист Чък Люис като проект на Центъра за обществена почтеност (интегритет) в името на разширяване дейността на центъра по посока разширяване на ролята на журналистиката като пазител на обществения интерес чрез фокусирането върху теми, които нямат национални граници – трансграничната престъпност, корупцията и отчетността  на  властимащите. С подкрепата на центъра и неговите експерти в областта на компютърните технологии, архивистиката и международното и вътрешното право,  репортерите и редакторите на центъра осигуряват в реално време документални ресурси и съвременни технологични платформи за нуждите на журналистите от цял свят.

Центърът включва в своя Консултантски комитет някои от най-големите имена в областта на разследващата журналистика в света като Бил Ковач, Чък Люис, Розентал Калмън Алвес, Филип Найтли, Гуен Листър, Гоенаван Мохамад, Реджиналд Чуа и Брант Хюстън.

Като основание за своето съществуване консорциумът посочва резултатите от процесите на глобализация и нейният натиск върху обществата по света със своите безпрецедентни заплахи за екологията, въздействието на трансграничните престъпни мрежи, държави в период на разпад и действията на мощни личности в бизнеса и управлението.

В тази обстановка медиите, поради динамичния новинарски цикъл, който има кратък живот и на най-големия скандал и липсата на ресурси, адекватни като обхват на тези, с които разполагат онези, които са в състояние да навредят на обществения интерес, не могат да се справят със своите контролиращи обществото функции – поради затворените кореспондентски бюра в чужбина, съкратените бюджети за пътуване и разформированите екипи за разследваща журналистика. Или както казват основателите на консорциума – „ние се лишихме от очи и уши в момента, в който най-много се нуждаем от тях“.

Оттук целта на организацията е да събере заедно журналисти от различни страни в общи екипи – елиминирайки съперничеството и поощрявайки сътрудничеството. Затова „заедно ние се стремим да бъдем най-добрия в света трансграничен екип за разследваща журналистика“.

Проектите на МКРЖ се осъществяват по специални тематични проекти. Обхватът на всеки екип варира от трима до над 100 журналисти от цял свят. Тези журналисти работят с колеги от други страни и с вашингтонското бюро на консорциума при репортажите, редактирането и продуцирането на крайните мултимедийни журналистически продукти, които се придържат към най-високите стандарти на честност и точност.  

Особено място в практиката на МКРЖ е създаването на технологическа среда за защита на източниците и осигуряването на технологическа платформа за публикуване и съответно използване на подобни база данни с масиви архивирани документи. В това отношение очевидно се стъпва на опита на Уикилийкс – не само в технологическо отношение, но и по посока първичната журналистическа обработка на документите и тяхното "въвеждане" в обръщение чрез статии и други журналистически материали. Тук именно е голямата роля на трансграничното журналистическо сътрудничество, тъй като разследващите журналисти на терен могат най-добре да дадат локалната перспектива, а международните екипи и сътрудничество в различни краища на света биха дали възможност за очертаването на трансграничните връзки. 

През близо 20-ната години на съществуването си консорциумът е разследвал контрабандата, осъществявана от мултинационални тютюневи компании и организирани престъпни синдикати; изобличавал е дейността на частни картели във военно-промишления комплект, производителите на азбест и лобистите на климатичните промени; извадил е на бял свят и е направил публични детайлите на контрактите около войните в Ирак и Афганистан.

За да направи публични своите разкрития, МКРЖ работи с водещи новинарски организации из целия свят като същевременно търси винаги и е отворен за сътрудничество с нови организации. Отделни проекти на консорциума са се появили като публикации на повече от дузина езици. Партньори и сътрудници са ВВС и програми и издания като Panorama, Le Monde (France), El Mundo (Spain), El Pais (Spain), Folha de Sao Paulo (Brazil), Le Soir (Belgium),  the South China Morning Post (Hong Kong), Stern (Germany), The Guardian (UK), The Sunday Times (UK), Proceso (Mexico), the Huffington Post (USA), The Age (Australia),24chasa (Bulgaria), ABC Color Digital (Paraguay), Armando.info/Ipys (Venezuela), The Asahi Shimbun (Japan), Canadian Broadcasting Corporation (CBC) (Canada), Center for Investigative Reporting – Investigative Journalism Center (CIN -IJC) (Croatia), CIPER (Chile), Commonwealth Magazine (Hong Kong), El Comercio (Ecuador), El Confidencial (Spain), Finnish Broadcasting Company YLE (Finland), Fokus (Sweden), Hetq – Association of Investigative Journalists (Armenia), The Indian Express (India), Isra News Agency (Thailand), The Irish Times (Ireland), Korea Center for Investigative Journalism – Newstapa (South Korea), Kyiv Post (Ukraine), La Nación (Argentina), La Nación (Costa Rica), Le Matin Dimanche and SonntagsZeitung (Switzerland), L'Espresso (Italy), M&G Centre for Investigative Journalism (amaBhungane) (South Africa), Malaysia Kini (Malaysia), Ming Pao (Hong Kong), NDR (Germany), New Age (Bangladesh), NEWS (Austria), Norwegian Broadcasting Corporation NRK (Norway), Novaya Gazeta (Russia), Novi Magazin (Serbia), Origo (Hungary), Pak Tribune – Pakistan News Service (Pakistan), Philippine Center for Investigative Journalism (Philippines), Premium Times (Nigeria), Radio Free Europe/Radio Liberty (Azerbaijan), Romanian Centre for Investigative Journalism (Romania), Rustavi TV (Georgia), Süddeutsche Zeitung (Germany), The New York Times, The Sydney Morning Herald (Australia), The Sunday Times (UK), Ta Nea (Greece), Trouw (Netherlands), The Washington Post (USA)

Сайтът на организацията е www.icij.org като естествено тя има своите канали и страници в социалните мрежи.

Организацията функционира като неправителствена организация. Ангажираните в нея журналисти работят в нея като доброволци, обединени от общата кауза. Подобна дейност в сферата на трансграничната разследваща журналистика е една от най-скъпите и рисковани журналистически дейности. Организацията разчита на фондации и други благотворителни организации за своето финансиране.  Сред тези, които я поддържат финансово са Adessium Foundation, Open Society Foundations, The Sigrid Rausing Trust, the Fritt Ord Foundation, the Pulitzer Center on Crisis Reporting, The Ford Foundation, The David and Lucile Packard Foundation, Pew Charitable Trusts and Waterloo Foundation. Голям частен донор е австралийският филантроп и бизнесмен Греме Ууд.

Категории Медии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *