Прекратен е протестът на медиците

Решение на извънредно заседание

Прекратен е протестът на медиците

Предстои да видим как ще отговорят здравното министерство и касата на лекарските искания

Следвайки Хипократовия принцип  „Primum non nocere“ (Преди всичко да не вредим ), общопрактикуващите лекари прекратяват  протеста си от понеделник – 4 април. Тази стъпка е продиктувана от загриженост за пациентите, които не бива да се превръщат в заложници при търсене на изход от съществуващите тежки проблеми в здравеопазването.

Решението е взето на извънредно заседание, състояло се при закрити врата във Велико Търново. Присъствали са лични лекари от 26 области. На срещата медиците са приели декларация,  в която се казва, че основен мотив за спиране  на общонационалния протест е стартиралият на 30 март диалог с Министерство на здравеопазването, който трябва да продължи. Засега е постигнато споразумение за част от по-малките проблеми и е прекратен само ефективният протест.  Във всеки един момент обаче всеки личен лекар е в правото си да изрази недоволство или да подкрепи своите колегите, ако прецени, че исканията им са основателни. Такова е становището на председателя на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България – доц. Любомир Киров. Последните решения на ръководството на сдружението ще бъдат изпратени до министър-председателя, министъра на здравеопазването, парламентарната здравна комисия и Националната здравноосигурителна каса. Предстои да видим как те ще отговорят на лекарските искания.

Още по темата:

Докога ще овластяваме некадърници?

Милка Василева: Годишно обучаваме по 500 сестри, а 600 напускат страната

Мая Манолова: Москов да превъзмогне своя инат

Ще отлепят ли Москов от министерския стол?

Не е време да си подлагаме крак.Очакват ли ни нови абсурди в здравеопазването?

Медиците започват протести

Лекарският съюз снема доверието си от Министерство на здравеопазването и Надзорния съвет на касата

Категории Политика

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *