Наскоро, след като бяха публикувани резултатите от изследване, показващо, че 14 вида бира в Германия са дали положителни резултати за наличие на химическото съединение глифозат, загрижен поддръжник на каузата на организацията "Американски майки" ни информира, че притежава резултати от проби, направени в Microbe Inotech Lab в Сейнт Луис. Те показват, че 10 различни вина, произведени от грозде както от големи, така и от по-малки масиви, съдържат химическото съединение глифозат, активната съставка на хербицида на Монсанто Раундъп.
Замърсяването в общоразпространените вина е било 28 пъти повече от това в екологично чистите вина, като нивата са били от 0.659 ppb при екологично чистите до 18.74 ppb при общоразпространените вина.
Проверените вина са били от районите на Долината Напа, Сонома и Мендочино в Калифорния. Самите имена на вината не са съобщени, а и конкретните брандове не са от значение. Големият проблем е широкото замърсяване на потребителски продукти с хербициди, основани на глифозат.
Може да цитираме 5 причини защо Раундъп/глифозат не трябва да се използва при никакви култури, включително и лозята:
1. Според фермери като Джон Кемпф (виж AdvancingEcoAg.com) базираните на глифозат хербициди се откриват в естествения тор от животни, които са хранени с генетично-модифицирани съставки. Останки на глифозат са открити в много храни, памучни продукти, млеко за кърмене, бири и вина.
2. Винари в нормални ферми дават информация, че някога техните лози са давали реколти в продължение на 100 години. Днес, с химизацията на земеделието, лозята издържат 10-12 години. Глифозатът е съединение, което прави непродуктивни хранителните съставки и жизненоважните за растежа на всеки жив организъм минерали до които се докосне. Рискът да се унищожи продуктивността на важни култури не е добро решение в дългосрочна перспектива за който и да е фермер. И обратно, регенеративното земеделие обогатява почвата, подкрепя дългия живот на фермите и не използва токсични химикали.
3. Глифозата е определен като канцерогенен от Световната здравна организация. Дори наличието едва на 0.1 ppt глифозат при някои изследвания стимулира растежа на клетките на рака на гърдата. Според калифорнийския департамент по здравеопазването, равнището на заболяванията от рак на гърдата в Соново, Мендочино и долината Напа са от 10 до 20 % над средните за страната. В момента има няколко висящи дела срещу Монсанто за връзката между лимфома несвързана с болестта на Ходжкин и хербицида Раундъп.
4. Изследване върху свине, направено от Педерсън и Крюгер показа 30 % увеличение на ражданията с вродени дефекти и на мъртвородени след като майките са били хранени с третирани с глифозат зърнени храни. Безплодието и стерилитетът в Америка съответстват точно на това изследване, като през последните години е отбелязан рекорд на безплодието и стерилитета в САЩ – в рамките на около 30 %.
5. Френският учен Жил-Ерик Сералини и неговият екип откриха, че близки до формулата на Раундъп продукти са хиляда пъти по токсични от глифозата и вредят на хормоналния баланс, което може да доведе до рак на гърдата, спонтанни аборти, дефекти при раждането и други здравни проблеми.