Министър Бъчварова, радикализацията не върви с фойерверки

Петъчен контрол

Министър Бъчварова, радикализацията не върви с фойерверки

Министърът на вътрешните работи отговори на въпрос дали МВР има данни, че в молитвения дом в столичния квартал „Люлин“ се проповядва радикален ислям

Публикувано на Категории Политика Сподели

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова в рамките на петъчните питания в парламента отговори на въпрос дали МВР има данни, че в молитвения дом в столичния квартал „Люлин“ се проповядва радикален ислям. Поантата на отговора бе, че това е работа на ДАНС. Удобно! Защото няма как да ги питаме. Те са тайна служба. По-тайна дори от Светия синод и Софийския университет, които забраниха на служителите си да говорят публично. Оказва се, че и дейността на МВР е ако не тайна, то поне доста тайнствена.

"Мога да уверя народните представители, че заедно с ДАНС внимателно следим развитието на ситуацията в страната. Ежеседмично, но всъщност ежедневно, следим всеки един сигнал и развитието му. Мога да уверя всички, че към момента няма констатация за застрашеност на нашата страна както от терористичен акт, така и от обезпокоителни белези за радикализация."

От отговора научаваме също, че полицията периодично правела обиколки в района на молитвения дом. Свещенослужителят в него пък бил български гражданин, който имал действащ трудов договор с Мюфтийството и е имам.

Едва ли жителите на „Люлин“, а и не само те, са останали доволни от отговора на министъра. Те могат да се надяват само, че ДАНС наистина „следи внимателно“ дейността на молитвения дом, както и подобни средища в страната, но поради спецификата на работата агенцията няма как да каже нещо повече. Защото ако служителите на МВР очакват да забележат при „периодичните си обиколки“ някой с надпис на български език „радикален ислямист“, много дълго ще чакат.

Напоследък има пълно объркване и омешване на понятията за толерантност с видимите белези на радикализация. В България проповядващите ислям винаги са били мирни и трудолюбиви хора и дори от ДПС не успяха да им внушат, че за страданията им са виновни всички останали, но не й комунистическият режим и неговите репресивни служби, част от които е ръководството на партията.

Малко преди питането към министър Бъчварова зам.-председателят на ПГ на ДПС Тунчер Кърджалиев  прочете декларация, в която осъди „всяка проява и изявление на ксенофобия“.

„Лица със самочувствието на популярни интелектуалци и представител на властта си позволиха недопустими за съвременна европейска България изказвания.“ Тъй като Кърджалиев не ги назова, предполагаме, че има предвид „популярните интелектуалци“ Божидар Димитров и бившият конституционен съдия Георги Марков, и двамата агенти на бившата ДС. Но целта на Кърджалиев едва ли беше да посочи наистина разпасалите се „интелектуалци“ и дори да потърси някаква съдебна санкция за думите им, а далеч по-прозаична – затягане на редиците, особено след като Местан основа нова партия с претенции за същия електорат. Друг е въпросът защо медиите умират да пускат, а следователно и да популяризират, подобни изказвания на известни лица, докато в сайтовете трият същите ксенофобски приказки на неизвестни такива.

"България е мултиетническа, мултиезикова, мултикултурна, мултирелигиозна държава“, завърши словото си Кърджалиев и призова „с мир“ всички да имат мяра в своите прояви. Нито дума обаче не обели за процеса срещу имамите в Пазарджик, за които има събрани стотици страници показания за проповядване на радикален ислям, който също застрашава „етническия мир“ – и то как, нито дума не чухме и преди това около терора и взривените столици на Европа.

Случайно ли е, че в епицентъра на ескалиращите тревожни събития от последните години арабската диаспора у нас е поискала създаването на молитвен дом. И забележете – след сигнал от граждани – МВР установява, че в някакъв склад за обувки насред „Люлин“ се помещавал молитвен дом на арабската общност.

Министър Бъчварова обаче каза, че  в МВР не са получавани сигнали за нарушаване на обществения ред, свързани със същия молитвен дом. А кой казва, че проповядването на радикален ислям е свързано с „нарушаване на обществения ред“? Надали една радикализация обаче е придружена с фойерверки и дунанми, та да се нарушава "общественият ред".

Но кой знае защо и без видими признаци обитателите на „Люлин“ продължават да се страхуват. И не е никак чудно и там да се появи някой Динко, Волен или друг неизвестен "спасител". Медиите тутакси ще го направят известен, може да си направи после и партия. Страховете са мощен генератор не само за "нетолерантност", но и за кариера. Доказано е!

 

 

Категории Политика

Автор: Рени Нешкова

Рени Нешкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *