Как поведението служи на успеха

Денят разказва

Как поведението служи на успеха

Епизод 38 от предаването „Денят разказва“ по Телевизия Европа с участието на световно известния проф. Санджийв Сани разказва как поведенческите компетенции увеличават потенциала на хората

Публикувано на Категории Медии Сподели

Защо знанията и уменията, описани в дипломата невинаги се проявяват в практиката?

Защо интелигентните и умни хора понякога не са успешни в своята работа?

Какво се губи по веригата и кое е липсващото звено в нея?

Да изследваме връзката между интелект, знания и постижения в работния процес. През 1973 г. американският психолог Дейвид Макклиланд публикува статия, озаглавена „По-добре тестване на компетенции, отколкото интелигентност“. Чрез различни практически тестове Макклиланд вече е стигнал до извода, че сам по себе си коефициентът за интелигентност не говори достатъчно на бъдещия работодател и не е гаранция за успех на кандидата за работното място. С тази публикация психологът сам си извоюва работно място в Държавния департамент на САЩ, където е нает да подобри селекцията на кандидати. И да даде отговор на въпроса защо хора с отлични дипломи и високи коефициенти впоследствие се провалят в практиката. Макклиланд открива разликата и тя носи името компетенции. Компетенции не в широко разпространения смисъл на думата, а като устойчиви отличителни личностни черти и характеристики, които определят изпълнението на конкретни работни задачи.

Ако се зачетем по-дълбоко, ще разберем, че компетенциите всъщност не са комплект от притежавани знания и умения сами за себе си, а сбор от подходящи поведения, демонстрирани в конкретни делови ситуации.

А ако искаме да отидем отвъд теорията на Макклиланд и да разберем как тя се е развила в днешни дни, един от най-сполучливите варианти е да чуем на живо професор Санджийв Сани.

Кой е Санджийв Сани? Професор и главен директор на Института по бихейвиористични науки към Глобалния университет „Джиндал“ в Дели, Директор на Център за иновативно мислене и промяна, Център за виктимология и психологически проучвания, Доктор по Организационно поведение, който понастоящем работи в средата на човешките ресурси и поведенческото управление, управление на талантите, та дори и за насърчаване на спортистите. Санджийв Сани е световно име в професията си и е работил е за университетите в Хюстън, Тексас, Илинойс, Чикаго.

Гледайте "Как поведението служи на успеха", с гост проф. Сани в „Денят разказва“, ТВ Европа.

Вижте и материалът на СТ за лекцията на проф. Сани в СУ на 18 декември.

Категории Медии

Автор: Емил Янев

Емил Янев е професионален журналист, завършил Факултета по журналистика на СУ „Климент Охридски“, минал през школата на вестниците „Орбита“, „Коотеративно село“, „Старт“, „Подкрепа“ и развил вижданията си като издател на списание „ТВ Плюс“. Сътрудничил е и в ред други издания, където също е защитавал името си с характерния си стил на критичен и ироничен рефлекс към личности и събития. В Българското национално радио той, в тандем със съекипника си Кин Стоянов, създаде пет авторски радиоформата – освен „Часът на инфохолиците“, още „Трамвай по желание“, „Риалити роман“, „Различният до мен“ и „Радиотранс“ - всички отличени с високи журналистически награди. „200 имена, които промениха света“ е първата му книга.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *