Тече онлайн петиция за оставката на здравния министър – народните представители не знаят

Ще отлепят ли Москов от министерския стол?

Тече онлайн петиция за оставката на здравния министър – народните представители не знаят

Засега организаторите на протеста мълчат

От вчера тече  онлайн петиция за оставката на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов. Доводите за нея са:

 • Опитът за въвеждане на системата за използване на персонален пръстов идентификатор в болничните заведения и аптеките, чрез която се ограничава достъпа на тежкоболни и неподвиджни пациенти до здравни грижи и лекарства; отнема се конституционното право на неприкосновеност; удължава се времето за обслужване на пациентите; създават се условия за електронен пробив в защитата на личните данни; разходват се допълнителни финансови средства.Употребата на пръстовия идентификатор е лишена е от законово основание и не изпълнява целите, които вече бяха заложени в електронната здравна карта. Недопустимо е да се правят допълнителни разходи и да се потъпкват здравето и правата на гражданите заради неспособността на министъра да овладее злоупотребите в подопечния му ресор
 • Вносът/дарение на педиатрични ваксини от Турция – 100 000 дози несертифицирани за ЕС петкомпонентни комбинирани Пентаксим, излезли като краен продукт от завода „Мефар“ – Истанбул, и 100 000 дози забранени за използване в ЕС южнокорейски рекомбинантни противохепатитни Еувакс Б, в нарушение с българското законодателство.За Пентаксим липсва валиден за ЕС сертификат за освобождаване на партида от сертифицирана за ЕС лаборатория. Реално само един от компонентите има разрешение за употреба у нас, издадено от Изпълнителна агенция по лекарствата, останалите четири – нямат. Дарените педиатрични ваксини срещу хепатит Еувакс Б са рискови заради съдържащото се в тях количество живак и нямат разрешение за ползване у нас и в Европейски съюз.
 • Натискът, оказан върху държавната фирма „Бул Био“ с принципал Министерство на здравеопазването, да произведе и дари за своя сметка българските ваксини БЦЖ на Турция, едната партида от които, е изнесена с фалшив сертификат.
 • Предложените от МЗ спорни промени в проекта за Националната и Областните здравни карти, които бяха атакувани във Върховния административен съд от Националното сдружение на частните болници, Българската болнична асоциация, Сдружението на общинските болници в България, Федерация „Български пациентски форум” и Център за защита правата в здравеопазването, поради нарушаващата правата на лекари и пациенти методика.
 • Конституционният съд обяви за противоконституционна поправката в Закона за здравното осигуряване, която поделя услугите, плащани от здравната каса, на основен и допълнителен пакет. Според магистратите това е недопустимо, тъй като се засягат основни права на гражданите.      Според Конституционния съд текстът е дотолкова неясен, че не може да се извлече смисълът му. Така са нарушени принципът на правовата държава и чл. 52 от Конституцията, съгласно който гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ.
 • Арогантното, подигравателно и дори агресивно поведение на министъра, както пред медиите, така и в Парламента. Обидните епитети и квалификации, отправени към обществени личности, политици и журналисти. Заплашителните намеци към последните.

В петицията още се казва: „ В резултат от действията на министър Москов, беше сринато доверието на хората в българските здравни институции, лекари, имунизационен календар. Налице са административни закононарушения, както и ощетяващи държавата ни необосновани финансови разходи.
Ние, не желаем да плащаме повече за експериментите на г-н Петър Москов върху здравето и правата ни. Призоваваме отговорните институции да се разпоредят за оставката му, както и да се извършат проверки върху дейността му като министър”.

С въпроса  „Подкрепяте ли петицията за оставката на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов?” се обърнахме към настоящи и бивши народни представители:

Д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазването в 43-тото Народно събрание, заяви: „В комисия съм”. Тя затвори телефона си, без да отрони нито „да” нито „не” на единствения ни въпрос.

Д-р Красимира Ковачка, зам.-председател на Комисията по здравеопазването в 43-тото Народно събрание: „Смяната на един човек с друг в нашето министерство, която изключително често се случва, няма да промени нещата. Трябва екипът на министерството, подготвяйки подзаконовите нормативни документи да провежда диалог, който да бъде обществен, да бъде със съсловните организации, с лекарите. Липсата на прозрачност в работата на министерството, поражда конфронтация в нашето съсловие. Това, че никой не е доволен, показва проблем в системата и той  трябва да се реши с бърза организация и среща с лекарския съюз. Съюзът не може да бъде против институцията, която всъщност  създава правилата.

Д-р Хасан Адемов, народен представител , член на Комисията по здравеопазване при 43 –то Народно събрание : Не съм видял петицията, но подкрепям искането за оставка на министър Москов!

Стела Банкова, народен представител в 39-то и 40-то Народно събрание: „Подписах петицията, но продължавам да смятам, че главният проблем се нарича Борисов. Москов е уродливото следствие.”

Мария Капон, народен представител в 40-то Народно: „Подкрепям протеста на общопрактикуващите лекари. Става дума за интересите на всички пациенти и лекари в България”.

Както се вижда, всеки от народните избраници (настоящи и бивши)  преценява проблема едиствено от своята гледна точка. Днес на среща в Министерство на здравеопазването представители на Асоциацията на общопрактикуващите лекари не са успели да се договорят със здравния министър Петър Москов. Също днес Българският лекарски съюз решава на свое заседание дали официално да поиска оставката на Москов. Според информация на БТВ, в Народното събрание, по настояване на опозицията здравният министър е бил принуден да отговори на неудобни за него въпроси. За това е изнесъл 15-минутен доклад. От думите му станало ясно, че е готов на отстъпки по част от исканията на лекарите.

Протестите на общопрактикуващите медици продължават. Очаква се на 31 март личните лекари да затворят кабинетите си в столицата.

Ще поискат ли властимащите оставката на д-р Москов? Да, ама не. Тези думи на прочутия журналист Петко Бочаров засега  се потвърждават от реакциите на управляващите. Дали ще има някаква промяна в погледа на народните избраници и дали той ще стане по-адекватен, по-съзвучен с исканията на обществото, вероятно ще узнаем в близките дни.

Категории Моделът

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

3 коментара към “Тече онлайн петиция за оставката на здравния министър – народните представители не знаят”

 1. Махнете потрбителската такса за личен лекар. Влизайки в магазин да пазарувате, не плащате такса, а и за магазина се плаща наем! Защо плащаме наема на личния лекар, а дори и да не ходим при него, здравната каса му плаща. За какво стачкуват? Всеки един личен лекар получава поне 2000лв. от здравната каса и почти толкова от ПОТРЕБИТЕЛСКА ТАКСА. Кой от вас изкарва толкова? Нима не работите и вие?

 2. Tozi ne moje da zaema takava dlajnost i ako iskate da napravite edno dobro delo za toya izmachen BG NAROD medicinskoto obslujvane BEZPLATNOOOOOOOOOOOOOOOOO Bez izlishno natovarvane s biznesa lichen lekar i nyakakva si tam zdravna kas vsichko isticha ot tam i za chovecheca nishto ne ostava

 3. БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ИМА БЕЗПЛАТНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ КАТО В РУСИЯ, ДА СЕ ПЛАЩА ОТ БЮДЖЕТА,ЯСНО ЛИ ВИ Е

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *