Г-н Президент, подканете депутатите да свършат работата, за която им плащаме

В името на доброто, честно и справедливо свободно слово

Г-н Президент, подканете депутатите да свършат работата, за която им плащаме

Когато вместо парламент ни управлява конвент от властови интереси, някой трябва да ги спре

Г-н Президент,

Преди една година, ние Екип Инфохолици написахме Писмо до властта, в което обърнахме внимание, че управляващите у нас нарушавате Закона за радиото и телевизията, като не посочвате своите нови представители в Съвета за електронни медии, въпреки че мандатът на досегашните надзорници, изпратени от парламента и президента в СЕМ – Анна  Хаджиева и Анюта Асенова беше изтекъл повече от 10 месеца.

Тогава Вие, г-н президент, номинирахте Бетина Жотева, като член на СЕМ от президентската квота. Ала услужливият закон позволи на народните представители да не изпълнят задълженията си и ето, че  Анна Хаджиева и Анюта Асенова вече година и десет месеца се произнасят по важни конфликти в обществените медии, въпреки изтеклия им мандат.

Гротеската стана още по-голяма, когато шесткратният председател на  СЕМ Георги Лозанов подаде оставка малко преди да изтече повторният му и последен, да се надяваме, мандат като медиен надзорник.

Услужливият закон, г-н президент, не позволи Вашата номинация – г-жа Бетина Жотева да влезе в правомощията си като член на СЕМ, преди българското Народно събрание да избере своите представители в независимия медиен регулатор.

И тъй като Комисията по културата и медиите в НС вече повече от година и десет месеца нарушава същия този Закон за радиото и телевизията, и не избира своите представители в Съвета за електронни медии, се стигна до абсурдната ситуация, че единствено двама членове на СЕМ да заседават в Съвета с права, които произтичат от неизтеклия им мандат.

Другите – Анна Хаджиева и Анюта Асенова вероятно ще взимат решения, обвързани от късата сиджимка на изтеклия си мандат и конюктурата на динамичното мнозинство в 43 НС.

А предстоят важни избори. За генерални директори на БНР и БНТ.

Българското национално радио и Българската национална телевизия, освен всичко друго, са елемент от националната ни сигурност.

Ще оставите ли Вие, като върховен главнокомандващ, г-н президент, толкова важни избори в ръцете на неясна за обществото ни конюктура?

Ще се примирите ли с бездействието на депутатите, които открито се подиграват с демократичните принципи на мандатност и ротация, които защитават обществения интерес в Закона за радиото и телевизията?

Конституцията Ви дава друг избор. Съгласно чл. Чл. 98. От Конституцията на Република България: „Президентът на републиката: 2. отправя обръщения към народа и Народното събрание.“

Ето защо, г-н президент,  се обръщаме към Вас с очакването да упражните конституционното си право на обръщение към Народното събрание, за да призовете народните представители да изпълнят задълженията си към закона и своите избиратели и съгласно Закона за радиото и телевизията: 

Чл. 24. (1)Съветът за електронни медии се състои от 5 членове, от които 3 се избират от Народното събрание и 2 се назначават от президента на републиката.

Чл. 29.Членовете на Съвета за електронни медии се избират или назначават за срок шест години. Съставът на Съвета за електронни медии се обновява през две години от квотата на Народното събрание и през три години от квотата на президента.

За цялата колегия от обществените медии е изключително важно генералните директори на БНР и БНТ  да бъдат избрани от членове на СЕМ, придобили права не само по буквата, а и по духа на закона и неговата философия, уж написана в името на доброто, честно и справедливо свободно слово.

Ако народните представители в 43 НС  не се вслушат във Вашето обръщение, те няма да бламират Вас, те ще обезсмислят собственото си политическо основание.

Емил Янев,  Кин Стоянов, Костадин Грозев, Юлия Гигова, Таня Величкова, Боряна Дряновска, Красимира Атанасов, Петър Пенев, Христо Савов, Паулиана Новакова, Любомира Малакова, Рени Нешкова, Екатерина Илиева, Боби Борисов, Христина Ганева, Иван Бухов, Христо Вълканов, Радостина Михайлова, Ефтим Боюклиев, Христина Ганева, арх. Борис Борисов, Валентин Цветков, Алексей Измирлиев, Тома Белев, Таня Ангелова,  Юлиян Кехайов, Руми Милушева,  Стефка Петрова, Михаил Иванов, Бранко Иванов, Грета Рафаилова, Мариана Миролескова, Димитър Рохов, Сета Добарова, Валери Софрониев, Пенка Иванова, Галина Димитрова, Яна Легоманова,  Анита Кристи, Емилия Митева, Недялко Попов, Гергана Вуковска, Радка Русева, Атанас Димитров, Мария Димитрова – Пишот, Анета Караиванска, Стефи Павлова, Нина Иванова, Момчил Дойчев, Корнелий Савов, Борис Тодоров, Г. Гайдов, Георги Балашов, Владимир Данков, Боян Бечев, Мария Маркова, Десислава Банкова, Николай Атанасов, Жана Динова, Авдрея Илиев, Милена Илиева – Момчилова, Валентин Василев, Любо Козловски, Иван Кнев, Таня Ангелова, Росица Симеонова, Добрина Бонева, Красимира Табакова, Диана Бъркашка, Таня Вести Ел, Нина Жечева, Цветозара Соколова, Галя Тузсузова – Динкова, Етел Вайдемайер, Димитр Цанков, Живко П., Божин Божинов, Величко Николов, Атанас Стоев, Мария Теодосиева, Тодорка Георгиева, Цена Милчева, Нели Петрова, Николай Господинов, Маргарит Малчев, Ели Атанасова, Калинка Иванова, Дора Милчева, Елена Механджийска Петр Панайотов, Сета Добарова, Рени Арие, Дора Москова, Жоро Стефанов, Пламен Ангелов, Снежана Николова, Светозар Гавазов, Таня Рейн, Димитр Нейчев, Светла Стоянова, Ваня Иванова, Здравка Пеева, Мария Георгиева, Виолета Ангелова, Иванка Ганева, Кирил Цветков, Атанас Мирков, Нели Ангелова, Николай Гърков, Наташа Виткова, Невена Тодорова, Венета Рай, Дани Атанасова, Мария Иванчева, Божена Мислинска, Боян Бечев, Мария Маркова, Енчо Ганев, Огнян Ханджиев, Краси Конова, Марена Асенова, Елена Радева, Вилиян Великов, Иванка Боянова, Цвета Драганова,

Конституционният съдия Румен Янков за мандатите и необходимостта те да бъдат спазвани:

1.1. Кое е основанието Конституцията да определя период от време, след изтичането на който властта не може да бъде упражнявана?

По правило демократическите тенденции, осъществявани при стремежа към власт, са средства за постигане на успех и щастие за всички. Наред с това историята е показала, че човешката личност след определен период от време престава да осъществява по-високи ценности . Самолюбивият интерес, присъщ на човека на власт, е да дава предимство на собственото си желание за значимост и по правило е склонен да залага делото в името на властта. След време ,,тя става цел на естествените му егоистични импулси”. В крайна сметка човешкият опит е показал, че трайното упражняване на власт от едно лице може да има за последица постигането и на негативни резултати.

Тези в общи линии са основанията Конституцията да определя различни по време периоди от време, през които властта може да бъде упражнявана от едно лице. Като най-сериозна гаранция срещу поменатите негативни тенденции животът е показал, че това е подмяната.

1.2. Допуска ли Конституцията тези срокове да бъдат продължавани или скъсявани със законови нормативни актове?

Реализмът на здравия разум поставя изискването нещата да се възприемат такива, каквито са. Цифрите са закодирани в съзнанието на човека. Те не могат да бъдат четени по друг начин – при тях не може да се разсъждава извън обема на понятието, че срокът е този, който е посочен в Конституцията. В тази връзка може да се постави и реторичният въпрос – след като никой не може да приеме, че тези срокове не могат да бъдат скъсени, на какво основание да се приеме, че те могат да бъдат удължавани?

Още по темата:

Либералният председател е само един от проблемите на СЕМ

Лозанов изока

“Пик Броудкастинг” Ад получи ТВ лиценз с гласовете на надзорници с изтекъл мандат

Ким Ир Сен

"Как ме мъчи всеки ден тоз въпрос трагичен; хем да бъда откровен, хем да бъда симпатичен…"

Бурлаците на Волгин

СЕМ като мишена

  43 НС – гробокопачът на СЕМ

Имитатори

Янкулов с нов рекорд – три скандала за месец

Вяра Анкова: Правилата се правят от БНТ и ако искам, още днес мога да свикам УС и да ги променя

Всяка Бастилия дочаква своя 14 юли

Момичета на кариерата

Писмо до властта

Читателите ни, които искат да се присъединят към обръщението могат да го споделят във фейсбук или да напишат коментар, ние ще прибавим имената им.

 

Категории Политика

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *