Италия измести  Франция като износител № 1 на вино в света

Световна търговия:

Италия измести Франция като износител № 1 на вино в света

 

Както вече Студия Трансмедия съобщи още през октомври 2015 г., през миналата година Франция отново загуби статута си на най-голям производител на вино в света и беше изместена от Италия според Международната организация за гроздето и виното, което очевидно показва променящите се навици и увеличаващата се международна конкуренция.

Последните няколко години бяха трудни за френската винена индустрия.

Въпреки репутацията на Франция като производител на най-хубавите световни вина, страната изгуби надпреварата за най-голям износ през последните 8 години едновременно от Италия и Испания.

Франция загуби надпреварата с Италия през 2011 г.по отношение на обема на производството, след това си възстанови първото място през 2014 г. Но през 2015 г. Италия си възвърна първото място, произвеждайки 49 хектолитра вино при 47 милиона за Франция.

Променящите се вътрешни навици на пиене обясняват спада в обема на френското производство.

Според ежесневника Ла Паризиен французите са употребили средно 100 л вино на човек през 1960 г. Този обем спада на42 литра през 2015 г.

Междувременно, количеството вино, употребено на Земята всъщност се е увеличило. След 2000 г. световното потребление се е увеличило с 6 %, според френският експортен кредитен застраховател Кофис, който прогнозира, че Китай ще стане световният потребител № 1 на вино през 2027 г.

С ръста на глобалното потребление, на Франция ще й се наложи да преосмислят своите експортни мита, ако иска да си възстанови част от изгубения престиж, според Никълъс Озънъм от Френската федерация на износителите на вино и твърд алкохол.

Над 80 % от износа на френски вина се продават в чужбина на цена от повече от 5 евро на литър, заяви той за Ла Паризиен, посочвайки, че италианските вина се продават в чужбина за половината от тази цена, докато испанските вина се продават едва да 1.16 евро на литър. 

 

Категории Икономика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *