От понеделник медиците започват протестни действия

Лекари искат оставката на Москов

От понеделник медиците започват протестни действия

Лекарският съюз снема доверието си от Министерство на здравеопазването и Надзорния съвет на касата

След заседанието си на 25 март, т.г. Националният съвет на Българския лекарски съюз излезе с Решение, публикувано на сайта на съсловната организация, в което за пореден път изрази несъгласието си с политиката на Министерство на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса.

Медиците са категорични, че не е законно едностранно да се въвежда служебен рамков договор и в момента  не е възстановено договорното начало. Лекарите се съмняват, че при днешното състояние на здравната система бюджетът за извънболнична медицинска помощ ще нараства съобразно потребностите на населението. Те не приемат за сериозно обещаното изобилие от талони за консултации. Според медиците  за изнесените в извънболничната помощ клинични пътеки касата предлага по-малко пари, а същите медицински дейности ще продължат да се извършват в болнични условия. Предвидени са 2 200 000 прегледи в областта на детското здравеопазване, но те няма как да се покрият (за да се финансират) от касата поради намалената раждаемост  у нас. Например, през 2015-та година са извършени около 800 000 такива прегледи. Защо сега се предвиждат близо три пъти повече? По думите на д-р Христо Димитров – заместник-председател на Районната колегия на лекарския съюз във Велико Търново, подобни нововъведения са „начин да се затворят едни пари, които да не бъдат усвоени в първичната помощ, а да се прелеят в лекарства”. Същият подход е приложен и за майчиното здравеопазване и за диспансерното наблюдение. Лекарите не приемат и неудачно направената наредба за удовлетвореността на пациента, недомислиците в наредбата за достъп до медицинска помощ и други нормативни актове.

Заради слабостите в реформите на Москов, медиците от Велико Търново искат оставката му. В документа от последното си заседание  Националният съвет на лекарския съюз е изразил категорично своето становище – проектът за Решение на Надзорния съвет на Здравната каса трябва незабавно да бъде оттеглен. Ако властимащите не се съобразят с това и наложат своето Решение, то ще бъде обжалвано в съда и медиците няма да работят по предвидените в проекта промени. Съюзът снема доверието си от ръководството на Министерство на здравеопазването и Надзорния съвет на касата в сегашния му състав, като от 28 март, т.г. обявява началото на поетапни ефективни протестни действия, призовавайки всички свои членове да се включат в тях.

Още по темата:

Д-р Таня Андреева: От всичко, за което министър Москов говореше, че е реформа, остана само говоренето

Медиците не са мушмороци

Диктатът на НЗОК

Проектът за нов служебен рамков договор – незаконосъобразен?

Категории Моделът

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

1 коментар към “От понеделник медиците започват протестни действия”

  1. Обявявайте, да се включваме и пациентите. Наистина не ползваме направления и за 4 дневен престой ни изписват с усложнения, благодарение на НЗОк и МЗ, защото целта на клиничните пътеки не е да сме излекувани, а НЗОК да вземе пари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *