Първичните избори в Охайо и Флорида (15 март 2016 г.)

САЩ: ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ – 2016

Първичните избори в Охайо и Флорида (15 март 2016 г.)

Новините в реално време

 

Днес, 15 март 2016 г. е изключително важен ден в календара за надпреварата за номинацията на двете водещи партии за президентските избори на 8 ноември т.г. Твърде е възможно в резултат от представянето им във "втория супервторник" да се стигне до ясно разграничаване на потенциалните кандидати на двете партии. Вече и в двете партии се говори за "предполагаемите кандидати" – Хилъри Клинтън при демократите и Доналд Тръмп – при репубриканците. Това е "ъпгрейдване" от статута на "водещ кандидат" в "предполагаем кандидат" и отразява представянето им досега, прогнозите и съвкупност от фактори, които водят до подобен статут. – например броя на събраните "супер-делегати", избрани не чрез първични избори или кокъси, а на базата на техния статут в йерархията на партиите.

Днес предстоят да станат ясни резултатите в пет големи щата – Флорида, Илинойс, Мисури, Северна Каролина и Охайо. Има принципна разлика между двете партии – при демократите делегатите се разпределят пропорционално на представянето, докато при републиканците във Флорида, Илинойс и Охайо победителят печели всички делегати. 

Верни на своята практика, екипът на Студия Трансмедия ще информира за резултатите почти в реално време. Часовете са в българско време. 

Приятно четене!

 


16 МАРТ (СРЯДА)


 

06.30 ч.:

 • Мисури остава единствения щат, в който не е прогнозиран победител.

И в двете партии с много малка преднина водят очерталите се като вероятни номинации на партиите – Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп. Разликата при 99 % преброени гласове разликата и в двете партии е между 600 и 1200 гласа, което е разлика от 0.1 – 0.2 % в гласовете

 

06.20 ч.:

 • Хилъри Клинтън печели в Илинойс. При републиканците – там победител е Тръмп.

Си-ен-ен прогнозира победата на Клинтън в Илинойс. Резултатът засега е 50.4 % за нея, при 48.8 % за Бърни Сандърс.

ДоналдТръмп вече беше обявено, че печели в същия щат с 39 %, при 30.4 % за Тед Круз и 19.7 % за Джон Кейсък.

 

05.00 ч.:

 • Джон Кейсък победи Тръмп в родния си щат Охайо.

Джон Кейскък спечели Охайо с 47.1 % при 92% преброени тласове. Тръмп получава 35.9 % от гласовете, а Тед Круз – 13.1 %. 

При демократите Хилъри Клинтън изпревари убедително Сандърс с 56.5 % срешу 42.7 % от гласовете.

 

04.20 ч:

 • В Северна Каролина Клинтън печели с 54. 6 %, при 40.7 % за Сандърс

Хилъри Клинтън спечели и в Северна Каролина доста убедително пред Сандърс.

При републиканците борбата там беше по-ожесточена, въпреки че Тръмп спечели с 40.3 % при 36.8 % за Тед Круз и 13.2 % за Джон Кейсък. 

 

02.30 ч.:

 • Си-ен-прогнозира, че Хилъри Клинтън е спечелила в Северна Каролина 

Важна победа за Клинтън във втора победа в голям щат за вечерта. Така тя се доближава до статута на "вероятен кандидат" на партията. Тя води при ранните преброени гласове с почти 2:1 в Охайо. Тя води и в Илинойс.

 

02.12 ч.:

 • Рубио поздрави Тръмп за голямата победа във Флорида и прекрати кампанията.

В реч скоро след прогнозите, Рубио каза, че "Америка е в центъра на политическо цунами…Хората са гневни фрустрирани от състоянието на страната, особено след кризата 2007 – 2008 г.". Той говори за житейския си път и за трансформациите, които объркват хората, но същевременно говори за оптимизма и възможността Америка да бъде лидер на пътя към бъдещето. За да се спечели, много е било лесно да се гради кампания, според него, върху гнева, водещ до една "фрагментирана и разединена страна". Той 

Рубио заяви, че  е избрал друг, по-труден път.  "Аз няма да бъда президент на САЩ през 2016 г., а може би и въобще".  

Така двамата оптимистично изглеждащи местни републиканци – бившият губернатор Джеб Буш и сенаторът Марко Рубио не успяха да спечелят първичните избори в своя щат.

02.00 ч.:

 • Всички избирателни секции затвориха. Си-ен-ен прогнозира победа на Тръмп и Клинтън във Флорида.

Тръмп обяви още преди близо половин час, че печели  във Флорида. При демократите – Клинтън побеждава почти навсякъде. Това предвиди вече и Си-ен-ен. 

В Мисури – Тед Круз води с 43 % пред 40 % за Тръмп. Сандърс води с 51 % при 48 % за Клинтън

В Илинойс – първи с 38 % е Круз. При демократите – 51 % за Сандърс, 49 % за Клинтън.

 

01.30 ч:

 • Си-ен-ен обяви екзит пол, че в Охайо  Кейсък води с 45 % срещу 38 % за Тръмп и  14 % за Круз. В Северна Каролина борбата е ожесточена в Северна Каролина, където Тръмп води с 39 % срещу 36 % за Круз.

Тръмп вече обяви в Туитър, че е победил във Флорида. В момента той води с над 200 хил. гласа. 

01.25 ч.:

 

01.10 ч:

 • Първите резултати се очакват във всеки момент

Екзит-половете показват, че Флорида е най-разнообразният по състав щат досега – 77 % бели, 3% негри, 17 % – испаноговорящи. Мнозинството от гласоподавателите – по-умерени от Тръмп по въпроса за имиглацията. Фактът, че Тръмп води в анкетите преди първичните избори, говори, че дори тази тема не е основната. Това е крепостта на Рубио. Според екзит-половете – къснорешилите в Охайо подкрепят Кейсък, във Флорида – възрастните избиратели подкрепят Тръмп

Флорида – при 7 % преброени гласове 62.3% срещу 22 % за Рубио. При демократите Хилъри води с 57.3 % срещу 40.4 %. Става въпрос за около 80 хиляди преброени гласа – вероятно хора, гласували предварително.Гласуването приключва в 01.30 ч

В Охайо резултатите вероятно са много по-трудни за Тръмп. Вътрешни източници от лагера на Тръмп съобщават, че може би Кейсък ще победи там. Там Кейсък печели мнозинството от "недоволните от правителството" гласоподаватели,  а Тръмп – печели мнозинството от "гневните на правителството" гласоподаватели според екзит-пола.

 

00.05 ч:

 • Американците на активна военна служба предпочитат Тръмп и Сандърс

Крайно интересно проучване, което не претендира за национална представителност показва, че американците на активна служба, особено зад граница и членове на Националната гвардия очевидно не приемат аргументите на представителите на традиционалисткия елит и в двете партии и застават зад "аутсайдерите" без външнополитически и управленски политически опит. Водещ в предпочитанията е Доналд Тръмп, а втори е Бърни Сандърс. В дъното на класацията са Хилъри Клинтън и Марко Рубио.

 


15 МАРТ (ВТОРНИК)


23.30 ч.:

 • При демократите – Хилъри води убедително.

Вероятно тя също ще се наложи в тези щати и е възможно също да бъде коронясана днес като номинирана за вероятния номиниран кандидат за президентския пост. Тя се опитва да си възвърне самоувереността след изненадващата загуба миналата седмица в Мичиган, където водеше с 20%, но загуби след като Сандърс се възползва от страховете от безработица срез местните работници от автомобилния бранш, свързващи положението си с неподходящите международни търговски споразумения, подкрепяни от бившия държавен секретар. Ето последните национални анкети сред демократите:

И въпреки всичко, дори при демокатите става въпрос за Тръмп. Интересна перспектива за американците през ноември.

 

23.10 ч.:

 • При републиканците – Доналд Тръмп вече изглежда, че не може да бъде спрян.

Перспективата, че  Доналд Тръмп ще бъде кандидата на републиканците за Белия дом е съвсем реалистична. Тя ужасява традиционалисткия елит в партията, а през лятото на миналата година подобен изход предизмикваше само ирония и присмех. При 460 делегати за националния конгрес на партията срещу 370  за сенатора Тед Круз, Тръмп може да се приближи твърде близко до необходимите му краен брой делегати, за да спечели номинацията, ако тази вечер прибави в своята сметка всички пет шата, в които води и особено Флорида и Охайо, където "родните синове" – съответно сенаторът Марко Рубио и губернаторът Джон Кейсък са превърнали в своите последни крепости, преди да вдигнат бялото знаме.

"Слънчевият щат" е твърде лесна плячка за Тръмп, където той има според последна анкета преднина от 46 срещу 22 %. Както написа "Уолстрйт джърнъл" "Във Флорида над 1.1 млн. републиканци – почти половината от очакваните гласове, вече са гласували. В тях иманад 100 хил. гласа в района Майами-дейд – базата на Рубио, където той трябва да има решаваща преднина, за да компенсира изоставането с двуцифрена разлика в общощатските проучвания". 

Кейсък има по-добър шанс в Охаайо, отколкото Рубио във Флорида. Губернаторът е с изравнени възможности с Тръмп – и двамата събират по 38 %. Той заяви, че ще се оттегли, ако не спечели в своя щат. Кейсък се надява, че при победа динамиката е на негова страна и в крайна сметка би събрал повече делегати от Тръмп – което е математически почти невъзможно. От своя страна Тръмп обеща на проява в Тампа, че ако спечели Флорида и Охайо, ще спре да атакува опонентите си – републиканци и ще се съсредоточи върху Хилъри Клинтън, защото "Републиканската партия трябва да остане единна".

Перспективата за подобно единство е илюзорна – твърде вероятно елитът в партията ще се опита да лиши Тръмп от възможността да събере необходимите 1 237 делегати и така да не успее да получи мнозинство при първото гласуване. Все пак вероятно той ще има най-много делегати и не е въобще ясно как друг кандидат би успял да излезе като победител при следващите турове на гласуване на конгреса. 

Ако Тръмп спечели и в петте щати днес, неговият път към номинацията е открит.Както самият Тръмп каза за Ен-би-си – "големите имена в партията вече ми звънят". Ето предпочитанията на републиканците – последните анкети показват, че оттеглянето на Бен Карсън, който застана зад Тръмпи други фактори вече доведоха до откъсване на Тръмп в предпочитанията на републиканците. Днес за първи път анкета показа над 50% от националния вот на републиканците да приема идеята за неговата номинация. Ето динамиката в анкетите през последните 3 месеца:

 

20.00 ч.

 • На масата на гласоподавателите нещата стоят така:

 

Категории Конфликти

Автор: Костадин Грозев

Доц. Костадин Грозев е завършил Английската гимназия в Пловдив (1980), след което завършва история в Историческия факултет на СУ (1985). Д-р по история от 1990 г. с дисертация за Демократическата партия в САЩ (1969-1972). От 1990 г. е старши асистент, от 1993 г. - главен асистент, от 2007 г. - доцент към катедра "Нова и съвременна история". Автор на множество статии, студии и други изследвания в областта на сравнителната история на ХХ в., международните отношения и Студената война, избори, кампании и избирателен процес в Европа и САЩ. Статии от него в "Студия Трансмедиа": 26.06.2015 - Quo vadis EU?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *