Болест ослепява уморените очи

Безплатни прегледи на зрението – до 12 март

Болест ослепява уморените очи

Световна седмица на глаукомата

Започна Световната седмица на глаукомата.  По този повод до 12 март, т.г. в големите градове на България ще се провеждат безплатни прегледи и информационни кампании. В страната ни липсват данни за броя на страдащите от това заболяване. Според международни статистики с диагноза глаукома са 12 милиона души.  Очаква се до 2020 г.   те да достигнат 20 милиона. В аптечната мрежа у нас са разпространени всички групи лекарства, които се борят с това увреждане, но  в момента НЗОК не възстановява (реимбурира) нищо от цената им, съобщават от Националната пациентска организация. Във времето процентът на реимбурсиране за здравноосигурените българи се е променял, но само през една година касата е покривала напълно разходите за медикаменти. Офталмолозите са категорични –

без лечение, болните са обречени на слепота

При глаукома се увреждат влакната на очния нерв, пренасящ информация от окото към мозъка. В ранните стадии на болестта пациентите нямат ясни оплаквания. Обикновено тя се открива случайно, когато човек установи, че липсва част от зрителното поле на едното му око. Но, щом това е факт, уврежданията са доста напреднали.

Дълго време се приемаше, че най-честата причина за глаукома е повишеното вътреочно налягане (над 22 mmHg). Международни изследвания обаче доказват, че има случаи, при които вътреочното налягане не е високо, но пак се засяга очния нерв, както и обратното – при надвишаващо нормата вътреочно налягане липсва заболяване. И още – 50 на сто от пациентите, които се лекуват за глаукома, реално нямат такава, а 50 процента от хората с нарушена функция на зрителния нерв не знаят, че са болни. Следователно нужно е

прецизно доказване на болестта

Днес това се постига чрез съвременни апарати, наречени очни томографи или очни скенери. С тях се наблюдава очното дъно и се изследват дълбоките слоеве на ретината и зрителния нерв. Така навреме се откриват възникналите  структурни изменения в тази област. Обикновено  симптомите се появяват до 5 години по-рано от функционалните увреждания при глаукома. 

Лечението стартира   с множество медикаменти. Следващата стъпка е лазерна операция, а при неуспех се преминава към класическа операция. Може да се използват  и импланти (високотехнологични произведения, чието предназначение е да заместят дадена тъкан или елемент от орган в човешкото тяло). Нерядко посочените подходи се комбинират.

Профилактиката на заболяването налага след 40-годишна възраст да се прави преглед при офталмолог веднъж на 24 месеца. За хора, наследствено обременени с глаукома или за пациенти с  хипертония, смущения в кръвната циркулация, съдови и други здравословни проблеми,  е добре профилактичните очни прегледи да се извършват през по-кратки периоди от време. Много надежди се възлагат на

нов метод за откриване на хора с висок риск да развият глаукома

Създаден е от австралийски учени. Основното при него е измерване дебелината на кръвоносните съдове в ретината с помощта на компютърно-базирани изображения. По този начин, за  период от 10 години, били изследвани 2 500 души. Анализът на данните показал, че хората с тесни кръвоносни съдове са по-често засегнати от глаукома. Разумно е в такива случаи да се не се натоварват очите с продължително взиране в детайли, да не се прекалява с четене или работа с компютър. Когато се налага – да се носят очила за корекция на зрението и да се провежда подходящо лечение.

 

Категории Консулт

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *