След месец ще е ясно кой ще бъде главен архитект на София

Расте, но не старее и боледува от детски болести

След месец ще е ясно кой ще бъде главен архитект на София

Централният дом на архитекта събра участниците в конкурса за публично обсъждане на кандидатурите им

Днес, в столичния Централен дом на архитекта се състоя публично представяне на кандидатите за главен архитект на София. Организатори на събитието бяха Съюзът на архитектите в България, Регионалната колегия в София към Камарата на архитектите и Столична община. Представянето и дискусията бяха ръководени от арх. Адриана Начева.  Кандидатите са изтъкнати български архитекти с богат професионален опит, отлично познаващи нормативната уредба в своята област. В конкурса участват: Георги Бакалов – председател на Съюза на българските архитекти, Ивайло Мишев – управител на архитектурно студио АТМ; Иван Моев – архитект в "ТОП Арх" ЕООД; Здравко Здравков – създател на архитектурно бюро "Квадра –  04";Николай Яръмлъков – бивш общински съветник от СДС-либерали от 1991 до 1995 г.; Влади Калинов – директор на дирекция "Контрол по строителството" в Столичната община; Иван Несторов – бивш изпълняващ длъжността главен архитект; Иван Шишков – главен архитект на район "Триадица"; Огнян Тунтев; Бойко Кадинов – създател на архитектурна агенция "Братя Кадинови"; Николай Пърпов – кандидат от конкурса през 2006 г., който не е бил допуснат до крайния етап; Румен Несторов и Стефан Добрев – основател на архитектурно студио "Стефан Добрев".

Бяха направени множество интересни предложения. Например, арх. Георги Бакалов постави акцент върху необходимостта да се съхрани нашата идентичност. Според него пътят е в създаване на специално звено с такава цел в "Архитектура и градоустройство", като Министерство на културата си запази последната дума. Арх. Здравко Здравков представи вижданията си за формиране на интернет портал – вътрешен за координация, както и външен, в който ще има и електронни услуги. Арх. Иван Моев предложи първият лъч на метрото да се удължи до Божурище, от където да премине в жп линия към Банкя и така да се създаде връзка между София и Божурище. Според арх. Бойко Кадинов участниците в това представяне са не просто хора, устремени към някакъв пост, а по-скоро са рицари от една кръгла маса, които искат да направят повече за архитектурата и бъдещето на София.

Предстои конкурсната комисия да обсъди и оцени концепциите, предадени в писмен вид. Тези, които получат оценка по петобалната система – четири или пет, ще могат да се състезават на етап защита на концепцията, след което успешно издържалите ще се явят на интервю. Вероятно след месец ще стане ясно кой ще бъде главен архитект на София. Интересните виждания на участниците, широтата и емоциите им при представянето, както и максималната публичност  на конкурса, дават основание да се очаква, че резултатът ще бъде оспорван  но не и предизвестен.

 

 

Категории Политика

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *