Новините в реално време: първичните избори в Южна Каролина (20, 27 февруари 2016)

САЩ: ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ – 2016

Новините в реално време: първичните избори в Южна Каролина (20, 27 февруари 2016)

След първичните избори в Ню Хампшър вниманието на обществеността се ориентира в нова посока – към западните и южните щати. През втората половина на февруари на дневен ред са партийните събрания (кокъсите) в западния щат Невада – на различни дати в двете партии и първичните избори в южния и консервативен като настроения щат Южна Каролина.

Тук ще проследим битката за Южна Каролина, продължавайки вече установената от Студия Трансмедия практика да следим кампанията в реално време, с периодични записи и коментари за най-важните събития и тенденции. Датите и часовете в отделните записи са в българско време.

Приятно четене!

                                                                                *    *     *

 


28 ФЕВРУАРИ 2016 Г. (НЕДЕЛЯ)


 

 

 03.15 ч:

  • Сноудън коментира отдалеч победата на Клинтън

С едно изречение в Туитър Ерик Сноудън изкоментира резултата така 

"2016: ИЗБОРЪТ Е МЕЖДУ ДОНАЛД ТРЪМП И ГОЛДМАН САКС"

Сандърс често говори за нейните хонорари от речи пред корпоративни симпатизанти.

След 2013 г. тя е набрала вноски в кампанията й в размер на над 21 млн. дол. с 92 частни изяви.

 

 

02.45 ч:

  • Хилъри Клинтън произнася в момента реч, с която благодари за победата си.

Бившата първа дама поздрави своите симпатизанти с лозунга, че "няма бариера, която да не можем да преминем". От утре "кампанията става национална и ние няма да приемем нито един глас като сигурен", според Клинтън. Специално благодари на конгресмена Джим Клайвър от Южна Каролина, за да "осъществим намеренията на предидента Обама". С намек за Сандърс и тя се похвали с дребните вноски в нейната кампания, защото заедно всеки американец "ще може да живее според потенциала, даден на всеки от Бог".   

Иронизирайки Тръмп, Клинтън посочи, че "Америка не се нуждае да стане отново велика, тъй като тя е велика… Онова, от което се нуждаем е тя да бъде цяла", като няма нужда да се издигат стени и бариери.

Тя атакува остро и фармацевтичните компании, които "са обърнали гръб на американците". Въобще популизмът на Сандърс очевидно я тласка вляво, разграничавайки се от него със своя опит и отдаденост на идеите за зелената енергия и новите технологии, които създават нови работни места, особено за жените.  

Коментаторите посочват, че този път Хилъри Клинтън е спечелила по-голям дял от гласовете на афроамериканците отколкото Барак Обама през 2008 г., когато Хилъри загуби срещу Обама и фактически оттам дойде началото на края на кампанията й. 

02.10 ч:

  • Бърни Сандърс поздрави Хилъри Клинтън за победата

Сандърс поздрави Клинтън от Рочестър, Минесота за победата, посочвайки че след три дни демократите в 11 щата ще изберат 10 пъти повече делегати от избраните във всички щати досега. Според източници в щаба на Хилъри Сандърс се е обадил по телефона още преди затварянето на секциите, за да я поздрави за победата. 

Първите резултати говорят за убедителна победа на Клинтън при 1.5 % преброени гласове – с 79.5 % срещу 10.5 %.

Реалните резултати можете да проследите тук

 

02.00 ч:

  • Си-ен-ен обяви прогнозата си, че Хилъри Клинтън печели първичните избори в Южна Каролина.

Важна победа за Хилъри Клинтън  На базата на вече преброени гласове и на екзит половете Си-ен-ен обяви прогнозата си за победата на бившата първа дама. Така тя печели в 3 от първите 4 щати – особено важно с оглед динамиката на кампанията и предстоящия "супер вторник". Бързината на прогнозата говори за голямата разлика – вероятно от 25-30 %, дължащи се на небелия вот, особено на негрите в щата – те съставляват над 60% от гласувалите в събота и са гласували в пропорция 84 – 16 % за Клинтън.  

 

 

01.50 ч:

  • Очаква се съвсем скоро секциите в Южна Каролина да затворят

В 2.00 ч. приключва гласуването в първичните избори на Демократическата партия. Екзит половете говолят за рекордно високаактивност на афроамериканците в щата, което вероятно означава, че Хилъри Клинтън ще спечели убедително. Тя вече е подготвила речта си в два варианта и се очаква при победа да атакува остро водещият републиканец Доналд Тръмп. Бърни Сандърс е в Минесота и очаква резултатите там и едва ли ще преоцени участието си в кампанията. Според анкетите водещи в избора за 43 % от гласувалите демократи е състоянието на икономиката. 

 


27 ФЕВРУАРИ 2016 Г. (СЪБОТА)


 

20.30 ч.:

  • Демократите гласуват в първичните избори в Южна Каролина

Докато демократите в Южна Каролина гласуват Хилъри Клинтън и Бърни Сандърс напуснаха щата, за да водят кампанията си в щатите, където ще се гласува по време на "супер вторника" следващата  седмица. Според някои наблюдатели това е сигнал, че Бърни Сандърс е "отписал" щата, тъй като според последните анкети Клинтън води със смазващите 36 % преднина – най-вече заради гласовете на небелите демократи в разноликия етнически южен щат.


 [ Новините в реално време: Кокъсите в Невада (20, 23 февруари 2016 г.) ]


 

 

Хилъри Клинтън се надява на голяма победа в Южна Каролина, а някои експерти си задават въпроса, дали след евентуалното прогнозирано тежко поражение Бърни Сандърс няма да се оттегли. Зад това се крие вероятно пожелателно мислене на симпатизантите на Хилъри, които много се надяват тяхният кандидат да бъде "коронован" най-скоро като официален кандидат на партията, но вероятно на бившата първа дама ще и се наложило още доста да се поизпоти в надпреварата. 

Тук през следващите часове ще можете да намерите новини на живо за надпреварата, а за интересуващите се даваме линк и към съответната страница на сп. "Атлантик" 

 


21 ФЕВРУАРИ 2016 Г. (НЕДЕЛЯ)


6.00 ч.:

  • Резултатите от Южна Каролина

        Републиканците в Южна Каролина гласуваха изключително активно в първичните избори на своята партия, поставяйки рекорд с над 700 хил. подадени гласа. Победител в надпреварата е Доналд Тръмп с убедителните 32.5 %. След него се наредиха Марко Рубио с 22.5 %, Тед Круз – 22.3 %, Джеб Буш – 7.8 %, Джон Кейсък – 7.6 % и Бен Карсън – 7.2 %. Това е класирането при 99 % преброени гласове Рубио е втори с преднина от около хиляда гласа, която според Си-ен-ен ще се запази. Тръмп ще спечели или всичките 50 делегати от щата или 44 от тях взависимост от крайния резултат. 

Второто място на Рубио е изключително важно за него, защото той така би показал, че може да победи Круз в консервативния щат с голямата концентрация в него на консервативни религиозни гласоподаватели-републиканци.

Веднага след като станаха ясни прогнозните резултати, Джеб Буш се оттаза от кампанията си, след като изхарчи над 100 млн. дол. досега, но не успя да задържи статута си на водещ кандидат преди да се появи Доналд Тръмп.

 


20 ФЕВРУАРИ 2016 Г. (СЪБОТА)


 

  • Круз атакува Тръмп на местна почва в Южна Каролина – темата за флага на Конфедерацията

        Супер-пак-ът – организацията, която финансира според закона с частни вноски кампанията на сенатора Тед Круз заля гласоподавателите в Южна Каролина с радиореклами и автоматични телефонни обаждания, които им напомнят, че Доналд Тръмп е подкрепил премахването на флага на Конфедерацията от щатската Капитолия.

„Тръмп говори за нашия флаг като за социална болест“, се казва в едната реклама, която се излъчва по 30 местни радиостанции в щата, а така също и в съседните щати. В тях се появява фразата на Тръмп „Оставете го в музея и го махнете оттук“.

„Това е същият онзи Тръмп, който подкрепи Ники Хейли, която махна бойния флаг на Конфедерацията от мемориала в Колумбия“ продължава рекламата, платена от организацията „Смели консерватори“, платила 25 хил. дол. за излъчването на пакета реклами.

Рик Шафтън, говорител на организацията, каза, че „тъй като последователите на Доналд Тръмп са най-големите противници на политическата коректност“ е твърде важно да де изтъкне въпросния факт часове преди първичните избори, където според анкетите Тръмп има солидна преднина през Круз.

Кампанията на Тед Круз се разграничи от рекламата. Браян Филипс, който е лицето за връзка с щаба при спешни въпроси изпрати в Туитър съобщение, че рекламата е инициираа от „някого, който не е обвързан по никакъв начин  нашата кампания и затове не се чувстваме въобще агажирани с нея“.

През миналото лято Круз заяви, че ще остави въпроса за оставането или премахването на знамето на местните хора от Южна Каролина. В крайна сметка той беше премахнат след един атентат в църква на афроамериканци. Сенаторът от Тексас игнорира в петък вопроси на репортери дали е доволен от крайния изход.

„Позицията му е непроменена и тя е, че въпросът трябва да се реши от местните лидери“, заяви говорителката на Круз Катрин Фрейзиър.

Щатският сенатор Бии Брайт и щатският конгресмет Бил Чъмли, които бяха обявени през миналата пролет, че са ръководителите на местния щаб на Круз бяха сред най-гласовитите противници на премахването на знамето.

„Хора като Доналд Тръмп винаги си пъхат носа в бизнеса на други хора“, се казва в рекламата. „В събота изпратете Доналд Тръмп и неговите ню йоркски ценности обратно в Манхатан. Тед Круз – президент! Нека си върнем държавата – и то сега! Преди да е много късно!“

 

  • Джеб Буш продължава борбата и след Южна Каролина.

        Претендентът за номинацията на републиканците за Белия дом през 2016 г. Джеб Буш даде недвусмислен сигнал, че ще продължи съревнованието, независимо от резултатите от днешните първични избори в Южна Каролина.

В петък неговият предизборен щаб публикува списък на предизборните му прояви през следващите дни – специално за неделя и понеделник в Невада, където във вторник ще се проведат следващите кокъси на републиканците.

Бившият губернатор на Флорида ще има срещи с избиратели във формата "таун хол" – среща с избиратели в даден град, където модератор говори с кандидата, който отговаря на въпроси от публиката. Този формат е по-интересен от директните дебати, тъй като дава възможност кандидатът да отговори на повече въпроси и по-обстойно, за да аргументира позицията си.


  [ Нови лица и стари муцуни в президентската кампания в САЩ ]


 Кампанията на Буш обяви също състава на своя щаб в Роуд айлънд под ръководството на бившия губернатор на щата Линкълн Алмънд. Първичните избори в Роуд айлънд са на 26 април.

Според последните осреднени резултати с прогнози за изборите в Южна Каролина, Буш е на четвърто място в прогнозите, изпреварващ с около процент следващия го по петите губернатор на Охайо Джов Кейсък.

 

 

19 ФЕВРУАРИ 2016 Г. (ПЕТЪК)


  • Битката за Южна Каролина – какво е на масата?

        След Ню Хампшър, второто издание на първичните избори в Южна Каролина ще са първите избори в южен щат. Изборите са особено важни за републиканците, където отборът на потенциалните кандидати вече е редуциран от 17 на 6 претендента и твърде вероятно е поне още един тях отпадне още в неделя. Интересното е, че редът на изборите в Южна Каролина и кокъсите в Невада са в обратен ред в двете партии – при републиканците след първичните избори в събота кокъсите в Невада ще бъдат във вторник – 23 февруари. При демократите кокъсите в Невада са на 20 февруари, а първичните избори – на 27 февруари.  

При републиканците на масата на избирателите са 50 делегати в Южна Каролина – това е почти двойно на вече избраните 30 делегата в Айова и 23 – в Ню Хампшър. Делегатите се разпределят пропорционално на получените гласове. Системата е "смесена" – 29 от делегатите се печелят от победителя в щата, останалите 21 се разпределят според победителя във всеки от 7-те избирателни райони за конгресмен. Тук може да намерите добро обяснение на системата на разпределение на делегатите.

Гласуването в консервативния щат изборните секции са отворени през целия ден и се гласува с традиционни бюлетини в избирателни урни. .

Досегашното разпределение на делегатите при републиканците

 Кандидат  Делегати
Доналд Тръмп 17
Тед Круз 11
Марко Рубио 10
Джон Кейсък 5
Джеб Буш 4
Бен Карсън 3
 

 

Категории Конфликти

Автор: Костадин Грозев

Доц. Костадин Грозев е завършил Английската гимназия в Пловдив (1980), след което завършва история в Историческия факултет на СУ (1985). Д-р по история от 1990 г. с дисертация за Демократическата партия в САЩ (1969-1972). От 1990 г. е старши асистент, от 1993 г. - главен асистент, от 2007 г. - доцент към катедра "Нова и съвременна история". Автор на множество статии, студии и други изследвания в областта на сравнителната история на ХХ в., международните отношения и Студената война, избори, кампании и избирателен процес в Европа и САЩ. Статии от него в "Студия Трансмедиа": 26.06.2015 - Quo vadis EU?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *