Новините в реално време: Към кокъсите в Невада (20, 23 февруари 2016)

САЩ: ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ – 2016

Новините в реално време: Към кокъсите в Невада (20, 23 февруари 2016)

Кампанията се ориентира на запад и юг

След първичните избори в Ню Хампшър вниманието на обществеността се ориентира в нова посока – към западните и южните щати. През втората половина на февруари на дневен ред са партийтите събрания (кокъсите) в западния щат Невада – на различни дати в двете партии и първичните избори в южния и консервативен като настроения щат Южна Каролина.

Продължаваме вече установената от нас практика да следим кампанията в реално време, с периодични записи и коментари за най-важните събития и тенденции в този материал.

Приятно четене!

*    *     *


24 ФЕВРУАРИ 2016 Г. (СРЯДА)


 

17.10 ч:

Крайните резултати сред републиканците

За сравнение – резултатите при демократите от 20 февруари

7.24 ч:

  • Тръмп печели сред всички категории избиратели

Екдит-половете показват силата на Тръмп сред всички категории – включително сред испаноговорящите избиратели в Невада. Доказвайки подобна подкрепа в различни щати, Тръмп очевидно се възползва от стесняването на конкуренцията. Рубио ще се опита да се задържи на вълната поне до първичните избори в неговия щат Флорида на 15 март. Круз е още по-притиснат до стената. Рубио има малко по-големи шансове да привлече подкрепата на партийния елит, който да се консолидира зад неговата кандидатура.

7.00 ч: 

  • Си-ен-ен прогнозира победа на Доналд Тръмп в кокъсите в Невада 

Първите резултати, обобщени веднага след приключването на гласуването дават основание на Си-ен-ен да прогнозира победата на Доналд Тръмп в кокъсите в Невада. Все още не е ясно кои ще са след него – става въпрос за Марко Рубио и Тед Круз.  След второто място в Айова и първичните избори в Ню Хампшър и Южна Каролина Тръмп триумфира в Невада. Това просто е голям тласък напред на кампанията и ако тенденцията се запази и затвърди на 1 март в т.нар. "супер вторник" Тръмп става почти недостижим от останалите кандидати и е веоятният кандидат на републиканците. 

Бързината на тази прогноза показва, че очевидно преднината му е значима – тук той доказва, че може да спечели и кокъси.

При 3 % от преброените гласове Тръмп води с 42%, Круз е втори с 22.8%, Рубио – 21.8 %, Бен Карсън – 9.8 %   

 

6. 30 ч.:

  • В следващия половин час се очакват първите резултати от кокъсите на републиканците в Невада

В момента приключва гласуването в кокъсите на републиканците в западния щат Невада. Крайният възможен час за гласуване е 7.00 ч. българско време. Гласуването се организира от щатските организации на републиканците, като гласуването е открито – гласоподавателят просто отива в съответната секция и заявява пред трима доброволци за кого гласува.

Щатът е известен с радикалното поведение на своите избиратели – преди години те бяха избрали за губернатор фамозният състезател по кеч Джеки Вентура. Предварителни екзит полове от гласуването показват гнева на избирателите и желанието им за радикална промяна, често насочена и срещу ръководството на Републиканската партия. В някои анкети 94 % от хората изразяват своя гняв срещу федералното правителство. Някои познавачи сравняват тези настроения единствено с настроенията през 1980 г., когато Роналд Рейгън победи убедително Джими Картър.

Гласуването е с рекордно висока активност. В някои мормонски райони се очаква, че по-голямата част е гласувала за Марко Рубио. Все пак се очаква, че голямата активност е в полза на Тръмп.

 

 


21 ФЕВРУАРИ 2016 Г. (НЕДЕЛЯ)


 

  • Финалът: Хилъри Клинтън – 20 делегати, Бърни Сандърс – 15 делегати от Невада

6.30 ч.:

  • Хилъри Клинтън спечели кокъсите в Невада

Победител в проведените в Невада кокъси на Демократическата партия е Хилъри Клинтън с 52.7 %. Нейният единствен опонент – Бърни Сандърс се представи много добре, но остана втори с 47.3 %.

Бившата първа дама спечели с гласовете на етническите малцинства – особено на афроамериканците. Сандърс продължава да събира и консолидира младежкия вот и, изненадващо – 8 % преднина сред испаноговорящите демократи.

 


 15 ФЕВРУАРИ 2016 Г. (ПОНЕДЕЛНИК)


 

  • Най-гледаният републикански дебат

Над 13 млн. зрители са гледали дебата събота вечер на кандидатите-републиканци по Си-би-ес. Проведен в Грийнвийл, Южна Каролина, деветият по ред дебат представи една брутална размяна на реплики и дори обиди между останалите 6 кандидати в надпреварата, които се нападаха взаимно, често поставяйки под въпрос личностните качества на кандидатите и преминавайки границата на нормалния диалог. 

В дебата участваха милиардера-собственик на недвижими имоти Доналд Тръмп, водещ в надпреварата на национално и на щатско равнище в Южна Каролина, неговият основен съперник за първото място в момента – тексаският сенатор Тед Круз, сенаторът от Флорида Марко Рубио, бившият губернатор на Флорида Джеб Буш, бившият губернатор на Охайо Джон Кейсък и пенсионирания неврохирург Бен Карсън.

Това е дебатът, привлекъл най-много възрастни в групата 25-54 години. Според проучване на самите организатори от Си-би-ес 32% от гледалите дебата считат, че Марко Рубио е спечелил дебата, побеждавайки Доналд Тръмп (24%) и Джон Кейсък (19%). Следват Тед Круз (12%), Бен Карсът (8%) и Джеб Буш (5%).

 


14 ФЕВРУАРИ 2016 Г. (НЕДЕЛЯ)


  

  • Защо са важни кокъсите в Невада?

През 2016 г. щатът Невада получи специално политическо значение наред с щати като Айова, Ню Хампшър и Южна Каролина, тъй като и там избирателите ще покажат с гласа си своите нагласи в началото на реалната надпревара. Започнали да се провеждат отскоро – за първи път през 2008 г., кокъсите в Невада постепенно набират сила и влияние като представителни за настроенията на Американския запад в ранната фаза на процеса по номиниране на кандидатите. Комбинирането на един южен и един запазен щат цели да покаже растящата роля на тези райони в политическия процес в САЩ. 

През 2016 г. демократите и републиканците ще направят изборите поотделно.

Кокъси на Демократическата партия (дата)

Събота, 20 февруари от 11:00 ч тихоокеанско време

Повече детайли може да намерите тук NVDems.org

Кокъси на Републиканската партия (дата)
Вторник, 23 февруари – 17 – 19 ч тихоокеанско време – варират в различните райони като час на провеждане.
Повече детайли може да намерите тук NevadaGOPCaucus.org

Справки за кампанията

Прес-съобщение на Демократическата партия на Невада – тук Nevada Democratic Party Press Release

Вид на кокъсите: Затворени – само за регистрирани партийни симпатизанти

Последни анкети: сред републиканците Republicans, сред демократите Democrats

Уебсайт на съответната партия: Nevada Republican PartyNevada Democratic Party

Победители досега: 

2012: Мит Ромни (Р)
2008: Хилъри Клинтън (Д), Мит Ромни (Р)

Кокъсите в Невада наподобяват тези в Айова. Те са организирани от щатските политически партии и избират делегати съответно за оръжните и оттам . щатски конференции, които излъчват делегатите за националната конференция. В Невада кокъсите са тристепенни – избирателен район, избирател окръг, щатско равнище.

Невада ще излъчи 33 демократи и 34 републиканци като делегати за съответните национални конгреси/конференции.

 

Категории Конфликти

Автор: Костадин Грозев

Доц. Костадин Грозев е завършил Английската гимназия в Пловдив (1980), след което завършва история в Историческия факултет на СУ (1985). Д-р по история от 1990 г. с дисертация за Демократическата партия в САЩ (1969-1972). От 1990 г. е старши асистент, от 1993 г. - главен асистент, от 2007 г. - доцент към катедра "Нова и съвременна история". Автор на множество статии, студии и други изследвания в областта на сравнителната история на ХХ в., международните отношения и Студената война, избори, кампании и избирателен процес в Европа и САЩ. Статии от него в "Студия Трансмедиа": 26.06.2015 - Quo vadis EU?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *