“Пик Броудкастинг” АД получи тв лиценз с гласовете на надзорници с изтекъл мандат

Пълна медийна промяна от А-нкова, през Л-озанов до Я-нкулов

“Пик Броудкастинг” АД получи тв лиценз с гласовете на надзорници с изтекъл мандат

Анна Хаджиева и Анюта Асенова вече година и половина престояват в СЕМ над законоустановения срок

След като председателят на Съвета за електронни медии Георги Лозанов подаде оставка и не участва в гласуването за регистрацията на Телевизия "Пик", медията получи лиценз с гласовете на Анна Хаджиева, Анюта Асенова и Иво Атанасов. Четвъртия член на регулатора Мария Стоянова, както обичайно става при важни решения, е в чужбина. Макар че според запознати честите задгранични командировки на Мария Стоянова се дължали на слабата езикова подготовка при другите членове на СЕМ.

„Телевизионна програма – наречена в Закона за радиото и телевизията "медийна услуга", която ще се разпространява по кабел и сателит, подлежи единствено на регистрация от СЕМ, а не на разрешение от страна на съвета. Членовете могат да откажат да я регистрират, само ако забележат нередности в попълнените документи. Такива нередности липсват за ТВ "Пик", обясниха от съвета.“

От тримата членове, които не можаха да откажат регистрацията единствено Иво Атанасов е с редовен мандат, като член на Съвета за електронни медии. От есента на 2014 г. мандатите гласовете на Анна Хаджиева, Анюта Асенова изтекоха, но депутатите от действащия парламент бездействат и не избират представителя в своята квота. Обстоятелство, за което Студия Трансмедия не веднъж би камбаната: „43 НС – гробокопачът на СЕМ“. Така на практика народните представители бламираха президента Плевнелиев, който номинира Бетина Жотева за свой представител в СЕМ, след като Екип Инфохолици малко преди това публично излязоха с Писмо към властта.

ЗРТ позволява членовете на СЕМ с изтекъл мандат да продължават да гласуват в регулатора след инициираните от Георги Лозанов през 2010 г. поправки в закона, които намалиха състава на надзорниците от 9 на 5. Както видяхме тези поправки на практика обезмислиха СЕМ. С оставката си днес председателят Лозанов просто напуска навреме продъненото корито. Очаквайте коментар от Екип Инфохолици.

Още по темата:

Либералният председател е само един от проблемите на СЕМ

Лозанов изока

"Как ме мъчи всеки ден тоз въпрос трагичен; хем да бъда откровен, хем да бъда симпатичен…"

Бурлаците на Волгин

СЕМ като мишена

  43 НС – гробокопачът на СЕМ

Имитатори

Янкулов с нов рекорд – три скандала за месец

Вяра Анкова: Правилата се правят от БНТ и ако искам, още днес мога да свикам УС и да ги променя

Всяка Бастилия дочаква своя 14 юли

Момичета на кариерата

Писмо до властта

Категории Медии

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *