Здравеопазването ни е незаконно

Медицинските стандарти – механизъм за закриване на болници

Здравеопазването ни е незаконно

Има стандарти, направени само за определени хора

Център за защита на правата в здравеопазването, сдруженията на частните и общинските болници и  Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България внасят 14 медицински стандарти във ВАС заради пряката намеса на държавата в медицината във вреда на пациентите и лекарите. Оказва се, че стандартите, по които почти половин десетилетие се работи  и които се явяват нормативен акт, не са преминали по  процедурата за създаване на нормативен акт. Това е основна причина да се атакува тяхната правна рамка, а решенията на ВАС ще са тест за българския съд.

Според медици от сдруженията в момента стандартите съдържат главно количествени критерии и нямат никаква връзка с качеството на здравните услуги. Въпросните незаконни актове са една от причините за дефицит в бюджета на НЗОК, за натрупване на дългове от болниците и за закриване на лечебни заведения.  По тези въпроси днес от 12 часа в Пресклуб БТА, ще се проведе пресконференция на тема: "Болници, правозащитници и семейните лекари дават на съд медицинските стандарти". По проблема, специално за „Студия Трансмедия” свое виждане сподели

д-р Николай Болтаджиев, собственик и медицински директор на МБАЛ „Св. Богородица” и председател на Сдружението на частните болници:

– Стандартите, въз основа на които се определиха нива на компетентност, бяха създадени с цел закриване на лечебни заведения. На практика се оказа, че всеки специалист, участвал в изработване на стандарти, тегли чергата към себе си. Има дори стандарти, направени само за определени хора. По този начин бяха осакатени твърде много здравните услуги и бяха излишно оскъпени. В момента  промените, които иска да въведе здравният министър, са също механизъм, който не е за качество, а за ликвидиране на болници. В момента оспорваме почти половината стандарти. Не може чрез такива механизми да гарантираме здравето на нацията. Не може да се казва на хората кой къде да боледува. Решаващ трябва да бъде  свободният избор на пациента и той да чертае здравната карта.

Категории Практикум

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

2 коментара към “Здравеопазването ни е незаконно”

  1. Повече от ясно е, че "РЕФОРМАТА на МОСКОВ" е една комплексна многопластова далавера, структурирана на принципа – "ПРИЯТЕЛСКИЯ КРЪГ И АЗ" – за сметка на държавните пари и за съжаление за сметка на здравето на българите! От тук нататък е излишно да се пише за последствията от това безумие и е повече от наложително бързото прилагане на всички законови мерки за отстраняване от поста на д-р МЕНГЕЛЕ !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *