Джим  Гилмор се оттегли

САЩ: ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ – 2016

Джим Гилмор се оттегли

Един от най-невзрачните кандидати на републиканците

 

Бившият губернатор на Вирджиния Джим Гилмор прекрати кампанията си в президентската надпревара за номинацията на Републиканската партия. 

"Кампанията ми целеше да предложи моят опит на губелнатор, имащ престижа на истински консернатор с опит в националната сигурност и способност да обедини партията", заяви Гилмор в специално изявлевие. "Ще продължа да правя всичко, за да бъде следващият ни президент привърженик на свободното предприемачество и републиканец, който ще възстанови нацията ни към нейното величие и сигурност за гражданите й".


[ Новините в реално време: Към кокъсите в Невада (20, 23 февруари) ]


Гилмор водеше една много икономична камрания и твърде малко хора даже разпознаваха името му извън Вирджиния. Той се представяше толкова зле в анкетите, че не беше допускан дори и в дебатите ва "подгляващата група" при републиканците. Изненадващо обаче беше включен според резултата си в дебата преди кокъсите в Айова. 

Гилмор събра една 133 гласа в Ню Хампшър – по-малко гласове от няколко кандидати, които вече се бяха отказали. В кокъсите в Айова седмица по-рано, той събра 12 гласа.

За последен път той е печелил губернаторските избори за губернатор през 1997 г. и е на този пост до 2002 г. През 2002 г. е председател на Националния комитет на Републиканската партия, преди да си подаде оставката заради различия с администрацията на Джордж Буш.

През 2007 г. той обявява за пръв път намерението си да се кандидатира за президент, но се отказва от надпреварата след няколко месеца. През 2008 г. той се кандидатира за сенатор, но губи изборите с огромна разлика срещу демократа Марк Уорнър.

 

Категории Конфликти

Автор: Костадин Грозев

Доц. Костадин Грозев е завършил Английската гимназия в Пловдив (1980), след което завършва история в Историческия факултет на СУ (1985). Д-р по история от 1990 г. с дисертация за Демократическата партия в САЩ (1969-1972). От 1990 г. е старши асистент, от 1993 г. - главен асистент, от 2007 г. - доцент към катедра "Нова и съвременна история". Автор на множество статии, студии и други изследвания в областта на сравнителната история на ХХ в., международните отношения и Студената война, избори, кампании и избирателен процес в Европа и САЩ. Статии от него в "Студия Трансмедиа": 26.06.2015 - Quo vadis EU?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *