Обама и Путин си говориха по телефона за Сирия

В радара на Студия Трансмедия:

Обама и Путин си говориха по телефона за Сирия

 

 

Президентът на САЩ Барак Обама е казал на Владимир Путин да прекрати въздушните удари срещу сирийската опозиция. Двамата президенти са говорили по телефона в неделя за ситуацията в обхваната от гражданска война страна. Обама е наблегнал на важността от доставката на хуманитарна помощ в районите, опустошени от конфликта и нуждата от ограничаване на бомбардировките. 

Разговорът се проведе часове, след като Путин заяви, че Русия ще продължи въздушната си офанзива срещу целите на бунтовниците. В изявление на Белия дом след разговора се посочва, че "президентът Обама наблегна на важността Русия да играе конструктивна роля като спре своята въздушна кампания срещу силите на умерената опозиция в Сирия". Освен това се посочва, че "двете страни дадоха позитивна оценка на резултатите от срещата на Международната група за подкрепа на Сирия в Мюнхен на 11 и 12 февруари, потвърдила принципите и постановките в резолюция № 2254 на Съвета за сигурност по отношение на хуманитарните аспекти и за развитието на условията за постигане на прекратяване на огъня и началото на истински политически процес".


  [ Стратфор: Светът ще бъде по-опасно място за живеене през следващото десетилетие ]


Основните сили се съгласиха в Мюнхен на ограничено прекратяване на огъня в Сирлия, но споразумението няма да влезе в сила до края на седмицата и не е подписано от всички мойващи части – правителството в Дамаск и няколкото групировки, които воюват с него.

Руските бомбени удари, насочени срещу бунтовническите групировки междувременно подпомагат сирийската армия да постигне вероятно най-големия си успех в битката за Алепо – най-големия град в страната и най-важния търговски хъб преди началото на конфликта. Ситуацията се усложнява от включването на подпомогнатите от кюрдите бунтовници в района на север от Алепо и в близост до турската граница, довело и до бързи ответни военни удари на турската артилерия.

Кюрдските милиции, подпомогнати от руските въздушни атаки, превзеха една бивша военна база в Менаг миналата седмица, което предизвика гнева на Турция, която вижда в групировката филиал на кюрдската партия ПКК, водеща война с Анкара на турска територия през последните три десетилетия.

Турция започна артилерийския обстрел, искайки милициите да се оттеглят от завзетите позиции в северната част на Алепо през последните дни, включителновъпросната военновъздушна база. При обстрела бунтовниците са дали две жертви според Сирийската обсерватория за човешки права. Сирийската групировка отказа да изпълни турските искания.


  [ Дипломация в Женева, бомбени атентати в Дамаск ]


В неделя се водиха ожесточени боеве и на други фронтове. Обсерваторията съобщи за боеве в районите на север от Алепо, както и за руски въздушни удари на изток от Дамаск, северно от Хомс и в южната провинция Дераа. Насилието на терен определено възпрепятства хуманитарните усилия в региона.

Според Кремъл двамата президенти са се съгласили за засилят сътрудничеството си за прокарването на договореностите от Мюнхен. Същевременно оттам потвърдиха, че Русия ще продължи с бомбените си удари срещу Ислямска държава и други "терористични организации" – намек за удари в Западна Сирия срещу джихадистите и Ал-Кайда, воюващи в близост до районите, където действа подкрепяната от Запада умерена опозиция.

Реакциите на други западни политици къч договореното в Мюнхен е много по-малко позитивно. високопоставен германски чиновник, приближен на канцлера Меркел каза, че Русия е подобрила позициите си в Сирия и региона чрез използването на военна сила.


 [ Кери: Какво искате, да започна война с Русия ли? ]


Т.нар. споразумения за помирение на локално равнище често се разглеждат като инструмент, чрез който правителството се опитва да накара бунтовниците да се предадат и често са следствие на дълги блокади, изтощили бунтовниците и цивилното население, живеещо там.

Саудитска Арабия потвърди, че е изпратила военни самолети в турската база Инджерлик, които да се включат в битката с Ислямска държава. Изпращането на специални части обаче, от страна на Риад се обвързва с решение на водената от Вашингтон коалиция.

В петък шефът на Пентагона Аш Картър заяви, че очаква от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства да изпратят свои специални части, които да подпомогнат бунтовниците да си възвърнат гр. Рака, фактическата столица на Ислямска държава в Сирия.

 

Категории Конфликти

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *