Новините в реално време: първичните избори в Ню Хампшър (9 февруари 2016)

САЩ: ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ – 2016

Новините в реално време: първичните избори в Ню Хампшър (9 февруари 2016)

 

     

 

 

Една седмица след кокъсите в Айова, през нощта българско време на вторник срещу сряда – 9 февруари 2016 г. в североизточния щат Ню Хампшър ще продължи маратонската надпревара по избора на следващия обитател на Белия дом, която ще приключи с изборите в началото на ноември 2016 г.

Верни на стремежа си за информиране на читателите си в реално време за случващото се, екипът на Студия Трансмедия ще проследи в развитие в следващите 96 часа случващото се в Ню Хампшър – начина, по който се извършва гласуването, прогнозите и последните резултати от проучванията на мнението на избирателите, позициите на отделните кандидати, резултатите в двете партии – и, разбира се – влиянието на вота върху по-следващия ход на надпреварата. Позоваването на часа на публикацията ще бъде в българско време.

Приятно четене!

 


10 ФЕВРУАРИ 2016 Г. (СРЯДА):  РЕЗУЛТАТИТЕ, КОМЕНТАРИТЕ, ПРОГНОЗИТЕ


 

10.05 ч:

 • Сянката на суперделегатите – или може ли партийният елит да бламира Бърни Сандърс дори ако той има преднина пред нея след края на първичните избори?

Над победителя в Ню Хампшър в лагера на демократите виси бремето на една процедурна хватка, която може и да го лиши от "палмата на първенството" и мечтата му за партийната номинация дори и при доста трудната хипотеза, че той надделее в крайна сметка над Хилъри в надпреварата. Това са т.нар. "суперделегати" – няколкостотин демокрани на изборни длъжности на най-различно равнище – федерално и местно, които имат запазена квота делегатскки места на националната конференция/конгрес, която изъчва номинацията. Тези делегати са абсолютно равностойни, съставляват около една четвърт от общия брой присъстващи на конференцията и те могат да наклонят везните в определена посока, ако се концентрират преимуществено около един от кандидатите. Отчитайки, че елитът на партията недолюбва Бърни Сандърс, който наистина е бил дълги години в Конгреса, но като независим конгресмен и едва наскоро се обяви за демократ е съвсем естествена хипотезата, че той може да бъде бламиран от тях.

Подобна хипотеза не е  въобще тествана в досегашната история на партията. През 2008 г. имаше страхове, че тези супер делегати могат да се обърнат срещу Барак Обама, който тогава обърка сметките на Хилъри Клинтън към номинацията и мястото на евентуалната първа жена-президент. От друга страна обаче, подобен ход би бил доста обиден за американците, дали преднина в първичните избори на някой от кандидатите, така че засега това остава само хипотеза.

09.50 ч:

 • Пълният текст на речта на Бърни Сандърс на английски език от в. "Вашингтон пост"

Речта, която Бърни Сандърс произнесе в Ню Хампшър, беше много показателна за неговите идеи. Затова я споделяме с препратка към публикацията на в. "Вашингтон пост".

Тук може да намерите видео с най-интересните моменти от речите на кандидатите след обявяването на резултатите.

 

04.50 ч:

 • Доналд Тръмп триумфира, заявявайки "обичаме хората на Ню Хампшър"

Победителят след републиканците Доналд Тръмп произнесе триумфална реч по повод победата. Цялото му семейство беше покрай него и той ги представи всичките и им благодари за подкрепата и участието в кампанията. Той обеща, че това не е само тази седмица, но ще бъде така "за много седмици напред" – "обичам те, Ню Хампшър, всичко започва с теб".

"Чух Барни преди малко! Той иска да дадем държавата си. Това няма да стане! Ние ще бием Китай, Мексико и всички онези… Светът ще ни уважава. Ние обичаме държавата си".

Доста интересна беше и репликата, с която обеща, че няма да разреши "специалните интереси да управляват тази страна. Ние трябва да го спрем всичко това и търговските договори е да не бъдат за политиците, а за хората на Америка".

С поглед към Южна Каролина – той обеща, че ще се грижи за ветераните, че ще изгради сигурни, защитени граници, където хората ще идват, но законно. "Ние ще изградим Стената! И това даже не  е трудно и скъпо". "Ние ще спрем хероина, който влиза през южната ни граница и ние ще имаме истински граници!". 

"Ние ще премахнем Обамакеър". "Ние ще защитим втората поправка. Нали в Париж имат най-силните закони срещу личното оръжие – и какво става – идват онези животни и почват да стрелят – един, двама, трима,десет – сто и трийсет убити". Затова каза, че "ще смаже Ислямска държава".

Като обещание "Аз ще бъда президентът, създал най-много работни места откакто Господ ни е създал". "Така Америка ще стане велика отново – по-велика от всякога. Ние ще спечелим в Южна Каролина и навсякъде! Благодаря Ви!"

 

04.47 ч:

 • Джон Кейсък е втори в първичните избори в Ню Хампшър

Си-ен-ен обяви прогнозата си, че бившият губернатор на Охайо Джон Кейсък е втори в надпреварата в Ню Хампшър.

04.27 ч:

 • Сандърс – "Благодаря, НЮ ХАМПШЪР!"

Това е вечерта на Бърни Сандърс. Веднага след като Хилъри свърши, Сандърс направи произнесе речта си на победата. В нея той каза, че "това е победа на хората, а не на богатите финансисти, наливащи пари в партийните каси". Той посочи рекордния брой гласували в първичните избори като доказателство за енергията и почтенността, от която Демократическата партия се нуждае, за да спечели през ноември. 

В речта си той повтори своите тези за отвръщението на хората от управляващия елит и нежеланието на хората да продължат да живеят с досегашната установена система и неравномерното разпределение на богатството на страната. Той благодари на всички онези хора, които внасят малки суми в неговата кампания – над 1 млн. души, с 3.7 млн. вноски при 27 дол.средна вноска. Обяви "кампания за набиране на средства в цяла Америка"  и призова хората да внасят 10, 20, 50 дол. 

Той обеща да повиши миналната заплата на 15 дол. на час и безплатно висше образование в публичните университети и облекчаване на плащанията по заемите за висше образование. Откъде ще намери средствата – чрез данък върху спекулациите на Уолстрийт. "Сега е време Уолстрийт да помогне на средната класа".

Освен това посочи големия брой американци в затворите и обеща "работа и образование за младите, а не затвори и карцери", особено за небелите американци. Сандърс говори и за устойчиво развитие и зелена енергия. 

В заключение, Сандърс заяви, че неговата кампания е "начало на политическа революция", която ще събере заедно десетки милиони американци – младежи, жени, афроамериканци, латиноси, имигранти. "Благодаря, Ню Хампшър и сега е пътят към Невада, Южна Каролина и отвъд".

 

04.14 ч.: 

 • Хилъри Клинтън призна загубата и обеща да "се бори за всеки глас и всеки щат"

В реч пред енергични и арлодиращи я симпатизанти тя обеща да се "бори за всеки глас и всеки щат". Споменавайки гладни деца в сиропиталище, което посети, са, според нея, заедно с милиони в страната "гладни за решения". Тя декларира, че се бори за бъдеще на страната, основано "на стремежа за създаване на здрава и смела национална икономика, основана на растеж и равнопоставеност и залагаща на зелена енергия и инфраструктурни проекти". Специално място тя отдели на идеята за "човешките права на всеки американец" – жени, афроамериканци, латиноси, представители на социалните малцинства, работниците и т.н. Разликата е – Хилъри говори "аз", "аз", "аз", докато Сандърс говори "ние", "ние", "ние". И още неща, което може да й изиграе лоша шега и тук тя повтаря грешките си от 2008 г.,те отъждествява атаките срещу себе си с "атака на десницата срещу американската демокрация".       

 

04.02 ч.:

 • Предстои Южна Каролина – вероятно там ще има сблъсък на двама бивши президенти

Още речите на победата не са произнесени, а вече се кроят планове за следващите първични избори – в Южна Каролина. След очевидно относително доброто представяне на Джеб Буш в щата- вероятно той ще води активна кампания там. Брат му президентът Джолдж Буш – младши е много популярен там и със сигурност ще води активна кампания в полза на Джеб. За радост на жадната за "кръв" публика ще се стигне до остри сблъсъци с една друга позната и енергична фигура – президента Бил Клинтън

03.50 ч.:

 • Битката за второто място при републиканците е жестока

След като интригата на вечерта се оказа краткотрайна и веднага станаха ясни победителите се очерта голямата интрига – кой ще е втори в този лагер. При 34% за Тръмп при преброени около 25% от секциите в момента, втори е Джон Кейсък с около 16 %, третото място е оспорвано от Тед Круз и Джеб Буш с по 11.5%, а след тях  е Рубио с около 10%.

10% от гласовете дават реални делегати на спечелилите.

 

03.30 ч.:

 • Хилъри ще признае всеки момент победата на Сандърс

Всеки момент Хилъри Клинтън ще признае победата на опонента си Бърни Сандърс. Нощта очевидно ще е очаквано кошмарна и неслучайно още в навечерието на гласуването вчера са появиха слухове за чистка в нейния предизборен щаб и търсене на виновници за неблагополучния резултат. Неслучайна беше и намесата на Бил Клинтън и неговите тиради срещу Сандърс. Хилъри е позванила на Сандърс и го е поздравила и всеки момент ще произнесе реч пред симпатизаните. Настроенията са доста минорни, липсват телевизионни камери и всички искат да забравят за случилото се и да гледат  напред.

 

03.00 ч.:

 • Доналд Тръмп и Бърни Сандърс печелят първичните избори в Ню Хампшър

Изборните секции в Ню Хампшър са затворени. В този момент Си-ен-ен направи прогнозата, че Доналд Тръмп и Бърни Сандърс печелят убедително в първичните избори в Гранитния щат. 

Изпълни се най-мрачния кошмар на върхушката и в двете партии – демократичният социалист и скорошно прекръстил се демократ от Върмонт Бърни Сандърс и милиардера и реалити звезда от Ню Йорк Доналд Тръмп смазаха машината на утвълдените партийни кандидати. Никой не можеше да предвиди това преди 6 месеца. 

02.50 ч.:

 • Къде може да следим резултатите наживо в Интернет

Тук може да намерите резултатите така както идват

02.30 ч.:

 • Първите реални резултати потвърждават прогнозите

Гласуването в Ню Хампшър приключва в 3.00 ч. – 20.00 ч. местно време. Опашките показват, че гласуването вероятно ще е рекордно, което говори за вероятен успех на водещите в анкетите  – Сандърс и Тръмп.

Резултатите от два избирателни района – съвсем частични показват тази тенденция.

И в двете при демократите води Сандърс 57-58% при 38-39% за Клинтън 

При републиканците Доналд Тръмп води с 42 и 46% при 15 и 11% за Тед Круз, и между 5 и 9 % за Джеб Буш и Джон Кейсък.


9 ФЕВРУАРИ 2016 Г. (ВТОРНИК) – ПЪРВИЧНИТЕ ИЗБОРИ В НЮ ХАМПШЪР


 

19.50 ч.:

 • Бил Клинтън: "Понякога ми се искаше да не сме женени"

Според "Ен-би-си нюз" в последната си публична изява преди изборите днес бившият американски президент Бил Клинтън заявил, че "понякога" би желал да не се женил за Хилъри Клинтън, за да би бил по-свободен в изказванията си.

Клинтън казал въпросната фраза преди да представи жена си на презизборна проява.

Той обаче, бързо се "застраховал" една седмица преди Деня на любовта, добавяйки "Не го казах в негативен смисъл. Аз съм щастлив".

По време на събрание по-рано през деня в Манчестър, очевидно като реакция на вчерашните му думи срещу Бърни Сандърс, Бил Клинтън призна, че трябва да е по-внимателен с думите си.

"Колкото по-ожесточена става надпреварата в изборите, толкова повече искам да съм само биш президент, само за няколко месеца, а не съпруг на бъдещия президент, защото, както знаете, трябва да внимавам какво казвам."

 

Тъй като последните проучвания показват, че Хилъри изостава след Сандърс с над 10% в Гранитния щат, човек започва да се чуди, дали думите на Бил й помагат или й пречат.

 

08.40 ч (последно обновяване):

 • Дохвил ноч вече гласува.

Една от екзотичните традиции в "Гранитния щат" Ню Хампшър е гласуването на три малки градчета точно в полунощ (7.00 ч българско време). Колкото и непредставително за крайния резултат да е това гласуване, то "открива сезона", който тази години – типично за щата по това време на годината беше съпътствано от умерен снеговалеж. 

От трите градчета най-голямо внимание привлича Диксвил ноч с население от 12 души, от които снощи гласуваха имащите право на глас 11.  Градчето, което е до канадската граница има славата, че е гласувало за всеки номиниран кандидат републиканец след 1968 г. – от тях два равни резултата през 1980 г. между Буш и Рейгън и през 2012 г. между Ромни и никому неизвестен местен кандидат с по два гласа. (Тук може да видите видеото на Фокс нюз за гласуването)

Резултатите тази година бяха 3 гласа за Джонн Кейсък, единствения кандидат, появил се в града и 2 за Тръмп, при 4 гласа за Бърни Сандърс и 0 гласа за Хилъри Клинтън. 

В съседните градчета Милсфийлд и Хартс локейшън също спазиха традицията и грасуваха.

Така ранното преброяване в трите населени места е както следва – Кейсък – 9, Тръмп – 9, Круз – 9, Рубио – 2, Буш – 2 и по един глас за Карсън, Фиорина и дори за отказалия се Ранд Пол. Сандърс – 17, Клинтън – 9

 

05.30  ч.:

 • Последните резултати от анкетите преди вота в Ню Хампшър

Според ежедневната анкета, публикувана преди малко от Си-ен-ен резултатите са следните

При републикаканците:

Доналд Тръмп – 31%; Марко Рубио – 17%; Тед- Круз – 14%; Джон Кейсък – 10%; Джеб Буш – 7%

При демократите:

Бърни Сандърс – 61%; Хилъри Клинтън – 35%

 


8 ФЕВРУАРИ 2016 Г. (ПОНЕДЕЛНИК)


23.45 ч.:

 • Майкъл Блумбърг сериозно обмисля дали да се кандидатира

Още един милиардер от Ню Йорк – бившият кмет Майкъл Блумбърг официално потвърди в интервю за "Файнаншъл таймс", че "сериозно обмисля" да се включи в президентската надпревара. Така той потвърди циркулиращите през последните седмици случаи, че той има такива планова, сериозно загрижен от развитието на кампанията и появата на кандидати като Доналд Тръмп и Бърни Сандърс със сериозни шансове за успех в борбата за номинацията на двете партии.

Подобен ход с неговото кандидатиране, дори на такъв късен етап в кампанията би променило нейната динамика. Блумбърг има средствата, за да се включи в кампанията, но дали ще се кандидатира ще зависи от много фактори, които може би в момента не могат да бъдат оценени. 

21.30 ч:

 • Хилъри Клинтън има проблеми с женския вот

Последните анкети се очертава една крайно интересна констатация – младите жени подкрепят 74-годишния Бърни Сандърс, а не 69-годишната Хилъри Клинтън! Според Си-ен-ен 85% от младите жени в Ню Хампшър ще гласуват за Бърни Сандърс.

Може би става въпрос за поколенческо противопоставяне, а освен това и е реакция на малко ожесточените прояви на поддръжка за Хилъри като тази на бившия държавен секретар Маделин Олбрайт, която заяви, в събота, че в "ада има специално място за жени, които не помогат на други жени", визирайки популярната актриса Сюзан Сарандън, която застана страстно зад Сандърс. 

 

08.15 ч.:

 • В навечерието на първичните избори "тежката артилерия" Бил Клинтън се притече на помощ на Хилъри

Преднината  на Бърни Сандърс пред Хилъри Клинтън в щата Ню Хампшър очевидно води до нервност в екипа на бившата първа дама, за да се стигне до необявена и недобре организирана изява на Бил Клинтън в нейна подкрепа. В момент, когато съпругата му обикаляше щата, а хиляди местни жители предвкусваха удоволствието от наблюдаването на финала по американски футбол Бил Клинтън атакува остро Сандърс и неговите поддръжници за неточни и "сексистки атаки" срещу Хилъри.

"Когато правите революция, вероятно ви ене сте твърде внимателен към фактите", каза бившият президент, иронизирайки Сандърс за желанието му да осъществи политическа революция. В допълнение той заяви, че Сандърс се държи "двулично", "херметично затворено" и непочтено. Изявлението беше направено пред няколкостотин симпатизанти в гимназиален училищен салон.
Бившият президент дискутира надпреварата в продължение на почти 50 минути и към края на речта си той ставаше все по-енергичен. В началото той защити лидерските и държавническите качества на Хиллъри, но накрая стана гневен по отношение на Сандърс и неговиге поддръжници.  “Всеки, който не е съгласен с мен е инструмент на политическия елит".

Коментарите на президента Клинтън представлява ескалация на нападателната реторика срещу Сандърс, който има значителна преднина в анкетите преди изборите във вторник. До момента Бил Клинтън не се беше намесил в кампанията.

 

 


7 ФЕВРУАРИ 2016 Г. (НЕДЕЛЯ)


 

20.45 ч.:

 • "Отборът на губернаторите" в лагера на републиканците отвръща на удара

В нощта събота срещу неделя българско време се проведе последният дебат на републиканците преди важните първични избори в щата Ню Хампшър във вторник.

След изборите в Айова, в които Доналд Тръмп изгуби изненадващо срещу Тед Круз, а Марко Рубио се оказа трети всички надежди на традиционния елит в партията се насочиха към изгряващата млада звезда – сенатор от Флорида и дете на кубински емигранти Марко Рубио. Симпатичният Рубио има излъчване и напомня донякъде едновременно на Джон Кенеди и Барак Обама в републикански одежди.

За съжаление на Рубио и неговите симпатизанти, той много бързо изгуби в рамките на снощния дебат цялата преднина, която беше натрупал и особено надеждите за една възходяща кампания оттук нататък. Причината беше, че очевидно останалите кандидати решиха да атакуват него в борбата за третото място на фона на двубоя Тръмп – Круз. Основно острие се превърна губернаторът Крис Кристи, който атакува младия сенатор за неговата неопитност и липса на последователна позиция по законопроекта за имиграцията – предложен от самия Рубио в Сената и впоследствие неподкрепен от него в по-радикалния му вариант. На тези атаки Рубио отговори с фрази, опитващи се да преориентират дискусията към Барак Обама и Хилъри Клинтън, а когато това не мина – той се оплете в повторения на едни и същи къси фрази по темата. Кристи „пое подадената топка“, посочвайки саркастично, че очевидно това са „25-секундни опорни точни“.

Всъщност Кристи и останалите двама от „губернаторския отбор“ – Джеб Буш и Джон Кейсък се представиха доста по-добре от предишните дебати – те бяха конкретни, атакуваха целенасочено и показаха, че все още не са за отписване от надпреварата. Така в края на дебата баланса на силите бързо беше възстановен в спектъра, познат преди Айова – Доналд Тръмп в центъра, готов да започне да печели в кампанията след фалстарта в Айова, Круз от едната радикална страна, традиционалисткото крило от другия и много кандидати някъде там, борещи се за оцеляване.

Круз пое курс за минимализиране на евентуални негативни последици от възможни гафове. Той се извини на Бен Карсън за мръсни трикове от страна на неговия щаб в Айова – пуснатия слух, че Карсън се оттегля. 

Очевидно за момента Тръмп е трудно да бъде свален от сцената, а върхушката на републиканците все още се колебае зад кого да се обедини – било то Рубио или някой друг. Рубио имаше след Айова възможността да елиминира някои от бягащите в неговата писта, но това не стана на съботния дебат и вероятно резултатите във вторник едва ли ще променят сериозно неустановената засега картина.

17.00 ч:

 • Уебстраниците на водещите кандидати – републиканци:

Ако се интересувате – тук ще намерите линкове към страниците на кандидатите – републиканци в Интернет

 

16.00 ч.:

 • Малко снимки на почитатели на Тръмп – за да придобиете представа за настроението

15.00 ч.:
 • На старта преди Ню Хампшър – брой делегати, осигурени от всеки кандидат до момента:
При всичките страсти около резултатите в Айова ситуацията на терен в Републиканската партия е следната. 
В червено са кандидатите, които вече се отказаха в надпреварата. В жълто бяха кандидатите, които не участваха в дебата вчера по АВС.
 
Таблицата показва, колко малко всъщност се решава в тези първи предизборни резултати и колко много традиция има в тълкуването им. 
 

6 ФЕВРУАРИ 2016 Г. (СЪБОТА)


 

21.15 ч.:

 • Каква е историята на първичните избори в САЩ? Защо са толкова важни изборите в Ню Хампшър?

Читателите на СТ, които миналата седмица проследиха изборите в Айова вече имат известна представа за тази уникална американска избирателна практика – първичните избори и партийни събрания, с които американците избират с гласовете си кандидатите на своята партия за високата чест да влезе като следващия законен обитател на Белия дом.

По традиция и според изрично упоменаване в конституцията на Айова  предизборната надпревара в този щат е първата за страната и предхожда всички останали подобни прояви с най-малко една седмица. По подобен начин, въпреки и без изрична конституционна разпоредба стоят нещата и в Ню Хампшър. Така че, въпреки малкото население и на двата щата и относително скромния дял делегати, които се изпращат на съответните национални конгреси кокъсите в Айова и последващите ги първични избори ("праймариз") в Ню Хампшър показват стартовите позиции в надпреварата.

Невинаги победителите там печелят кандидатурата на своята партия, но твърде често те са Рубикон за много кандидати, които при слабо представяне губят подкрепата на своите донори и скоро напускат надпреварата. Видяхме как след Айова няколко канидадата – Хакъби, Пол, Санторум и О’ Мали се оттеглиха – същото се очаква да стане и следващия вторник след преброяването на гласовете.


Новините в реално време: кокъсите в Айова (1 февруари 2016) Какво точно се случи там?


Кокъсите и праймъриси-те са плод на политическа традиция, развила се през ХХ в. и показваща онзи елемент за разделение на властите в уникалния му американски вариант, при който избирателите гласуват не само за излъчените от партията кандидатури, но с гласа си решават и кои точно ще бъдат номинациите на партиите. Само за да припомним – кокъсите са партийни събрания на равнище избирателни секции и избирателни райони като се различават по своята процедура в зависимост дали са в Републиканската или Демократическата партия. В други щати е възприета системата на първичните избори – най-типични са ранните за предизборния цикъл щати като Ню Хампшър и Южна Каролина. 

Често се казва, че зимните предизборни страсти в Айова и Ню Хампшър са толкова важни, защото те всъщност реално определят с резултатите си кой точно ще стане президент. Така ли е? Истината е, че нито в Айова, нито в Ню Хампшър избирателите са толкова „печени“. И двата всъщност досега са излъчили по трима свои победители като президенти.

Всъщност няма демократ, който да е спечелил първичните избори в Ню Хампшър и да е станал президент слез Джими Картър през 1976 г. Последният победител-републиканец там, който е влязъл в Белия дом е Джордж Буш – старши през 1988 г.

Исторически погледнато традицията в Ню Хампшър предшества тази в Айова и стига до 1916 г. – всъщност тази година традицията отбелязва своя вековен юбилей. Преди сто години обаче се е гласувало за делегати за националните конгреси, а не за самите кандидат-президенти, както е сега. Това всъщност са били „първите първични избори в страната“. През 1952 г. са направени сериозни промени в процедурите по провеждането им и те са станали по-отворени зза участие (през 1948 г. в тях са участвали едва 27% от регистрраните избиратели). Така че историята им започва реално с оспорваната кампания през 1952 г., довела до избирането на Дуайт Айзенхауер за президент през ноември.

Рекордьор по победи в първичните избори в Ню Хампшър е Ричард Никсън – спечелил три пъти – през 1960, 1968 и 1972 г.

 

15.30 ч.:

Първичните избори в Ню Хампшър

За разлика от Айова, където се провеждаха по много специфична и сложва система партийни събрания на симпатизантите на двете партии (т. нар. „кокъси“), в Ню Хампшър се провеждат първични избори (т. нар. „праймариз“), където гласоподавателите гласуват директно за избор на делегати за националните конгреси, които ще направат съответната партийна номинация за президент за изборите през ноември.

Какво трябва да знаем за тях?

 1. Гласуването в Ню Хампшър е по-традиционно. Гласоподавателите пускат бюлетини в обичийните изборни секции. Организатор на изборите е канцеларията на главния секретар на щата – т. е. щата, а не партиите организира изборите. Това означава че има реални изборни резултатите, които подлежат на повторно преброявани при обжалнания, но при много тежка процедура.
 2. Времето на гласуването варира по избирателни райони като има и места, където се гласува в полунощ. Всеки град в щата сам определя кога се гласува. Три градчета – Доксвил нотч (12 жители), Хартс локейшън (23 жители) и Милсфийлд (41 жители) гласуват ведната след полунощ. Повечето места гласуват от 7.00 до 19.00 ч., а в столицата Манчестър (110 хил. жители) – от 6.00 до 19.00 ч.
 3. Много е лесно да издигнеш кандидатурата си в щата – Ню Хампшър е малък щат от гледна точка на територия и население. Хората имат силно развито регионално чувство – за разлика от големи щати като Калифорния, Тексас или Флорида. Кампанията там се осъществява най-вече в залите на местните градски съвети, където избирателите обичат да задават въпроси директно на кандидатите и да виждат реакциите им очи в очи. За да се регистрираш там се нуждаеш от 1 000 дол. или от 100 подписа. Тази година са регистрирани 58 кандидати -30 сред републиканците и 28 – сред демократите (вкл. „Великият паразит“).
 4. Ню Хампшър е известен с голямата избирателна активност и независимостта на своите избиратели. Местните хора обичат да избират – техните губернатори имат най-късите мандати в страната – две години. Затова и там се регистрират едни от най-високите равнища на избирателна активност в САЩ. През 2012 г. в първичните избори участват 31.2 % от регистрираните избиратели, при положение, че кандидатът на демократите беше известен – президентът Обама (най-висока – 31.5% беше в Северна Каролина). Поради голямата конкуренция тази година се очаква рекордна активност – около 63% или над 550 хил. гласа. Очаква се тя да бъде по-висока особено при републиканците. Повечето от тези избиратели са независими илинеобявени – около 44%, некщо обяснимо за щат с девиз „Живей свободно или умри“. За разлика от другите щати в Ню Хампшър
  независимите могат да гласуват в изборите на едната или другата партия. Това може да наклони изненадващо везните в полза на един или друг кандидат.  Ако след като са гласували, независимите искат да останат такива, те трябва да попълнят една декларация преди да напуснат секцията.
 5. Ню Хампшър има славата, че е добър в посочването на номинациите на републиканците през последните години. Тук говорят, че докато в Айова събират като реколта царевица, тук гласоподавателите събират президенти. Така ли е? След 1976 г. в оспорваните надпревари Ню Хампшър е избрал 10 от потенциалните номинации (5 при земократите и 5 при републиканците). Н тях се включват последните двама републиканци – Мит Ромни Джон Маккейн. Последната точна номинация на демократите е Джон Кери през 2004 г. (Обама загуби с малко срещу Хилари през 2008 г.). Айова е „познала“ 9 номинации в същия период.

 

12.00 ч.:

 • Върховният паразит – кандидат-президент през 2016 г.

В американските президентски избори има и доста екзотични кандидатури (по подобие на Йоло Денев у нас преди години).  Един от тях се е регистрирал официално с прякора "Върховен паразит" и ще се бори за гласовете на избирателите на първичните избори в Ню Хампшър следващата седмица. Предишните му изяви са в кампаниите през 2008 и 20012 г. в същия щат. Кандидатът се представя като артист и гледа на изявите си като на своеобразен пърформанс, което личи от снимката и видеото. Наслука! 


 


 

Категории Конфликти

Автор: Костадин Грозев

Доц. Костадин Грозев е завършил Английската гимназия в Пловдив (1980), след което завършва история в Историческия факултет на СУ (1985). Д-р по история от 1990 г. с дисертация за Демократическата партия в САЩ (1969-1972). От 1990 г. е старши асистент, от 1993 г. - главен асистент, от 2007 г. - доцент към катедра "Нова и съвременна история". Автор на множество статии, студии и други изследвания в областта на сравнителната история на ХХ в., международните отношения и Студената война, избори, кампании и избирателен процес в Европа и САЩ. Статии от него в "Студия Трансмедиа": 26.06.2015 - Quo vadis EU?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *