Кой ще е виновен за пръстовите отпечатъци?

Задава се хаос

Кой ще е виновен за пръстовите отпечатъци?

От БЛС да не кажат: «Ама, Москов ни наложи»

За придобилите трагикомична известност пръстови отпечатъци разговаряме с д-р Стойчо Кацаров, председател на столичния Център за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ).

Д-р Кацаров, притеснява ли ви перспективата, че някой ще разполага с  биометричните Ви  данни  за идентификация  в здравеопазването?

– От моя гледна точка, най-малкият проблем  е, че някой ще ми държи някъде пръстовия отпечатък. Много  важно! Друго ме притеснява. При положение, че държавата се готви да  отдели значителна сума (1 милиард лева) за изработване на лични карти с чип, защо  ни е пръстов отпечатък?

 – Нека да припомним. На 9 декември миналата  година, НЗОК обяви обществена поръчка за „Регистрационна система за здравноосигурителни събитията при изпълнителите на медицинска помощ чрез биометрични идентификатори на пациентите“. Касата направи това само половин година след като бе въвела система за идентификация чрез лична карта. И, както знаем, опитът беше неефективен. Допустим ли е втори опит?

– Няма нормативен акт, който да задължава НЗОК да закупува софтуер за система за пръстови отпечатъци. Няма нормативен акт, който да задължава лечебните заведения да разполагат с такава система. И докато МЗ разгласява идеята за прословутите биометрични идентификатори, в същото време МВР обявява обществена поръчка за лични карти с чип, които ще бъдат нашата електронна идентификация. Това е европейска директива. Според нея новата лична карта ще бъде уникалния ни  индентификатор като европейски граждани. Когато тя  се въведе, ще служи за достъп не само до администрацията, но и  в банката и  в здравната система, навсякъде. Защо трябва сега да въвеждаме биометрични идентификатори? Защо  ще караме хората да участват в нещо, което  след две години ще се наложи да премахнем, за да ползваме други четци за нашите лични карти, които държавата се готви да въведе.

Какво предстои да се случи, след като е очевидна липсата на съграсуваност между институциите у нас?

– Така е, няма съгласуваност! Едните обявяват обществена поръчка за лични карти, другите за пръстови отпечатъци. Но, ако все пак се наложи идеята на здравния министър, пълен хаос ще настане, гаратирам го. С тези четци, които от МЗ се готвят да въведат, ще има здравноосигурени хора, недопуснати в системата, заради неразпознаване.  Защото това, което са решили да вкарат е на примитивно, ниско ниво. Ще  се получи пълна какафония, порой от грешки и няма да могат да се преглеждат и лекуват хората.

–  Казахте, че няма нормативен акт, който да задължава лечебните заведения да разполагат със система за пръстови отпечатъци, нито да принуждава НЗОК да закупува софтуер за такава система…

– Пръстовите отпечатъци могат да бъдат въведени само, ако лекарският съюз  се съгласи с идеята при подписване на новия Национален рамков договор (НРД). Ако съсловната организация отхвърли текстовете за тази идея и те не фигурират в рамковия договор, пръстовите отпечатъци ще останат в историята.  В  случай, че се отхвърлят, НЗОК ще отговаря пред компетентните органи за направен публичен разход без правно основание. Дано утре от БЛС не се огънат и после не кажат: «Ама, Москов ни наложи». Важно е това да се знае и от медици и от пациенти.

Очаквайте утре в Студия Трансмедия по-подробно интервю от д-р Стойчо Кацаров: "Здравеопазване не се прави с бой по главата"

Категории Моделът

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *