Ранд Пол и Рик Санторум напускат президентската надпревара

САЩ: ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ – 2016

Ранд Пол и Рик Санторум напускат президентската надпревара

След Айова претендентите републиканци намаляват

Токущо Си-ен-ен съобщи, че сенаторът от Кентъки Ранд Пол прекратява своята кампания за номинацията на Републиканската  партия за президентските избори през ноември 2016 г. Решението му е продиктувано от слабото му представяне в кокъсите в Айова, където той се класира пети с 5 % от гласовете.


  [ Нови лица и стари муцуни в предидентската кампатия в САЩ ] Стартовите позиции – лятото на 2015 г.


53-годишният Ранд Пол е син на независимият кандидат за президент през 2008 и 2012 г. Рон Пол и известен либертарианец. Оттегляйки се от надпреварата, Пол обеща да "продължи борбата си за каузата на свободата". Той посочи, че хиляди американци "подкрепят нашето послание за ограниченото правителство, защита на личната свобода, за реформа на системата на борба с престъпността и за разумна външна политика". Пол направи активна кампания, посещавайки места и говорейки пред аудитории, които рядко са посещевани от републиканците – центрове за градска беднота, либерални колежи и университети, представяйки там своите възгледи..


Новините в реално време: кокъсите в Айова (1 февруари 2016) ] Какво точно се случи там?


Кой ли ще са следващите републиканци, който ще се откажат?

Да припомним резултатите в Айова:

 


[Майк Хакъби също се оттегли] Игралното поле се разчиства


Малко по-късно още един от републиканците – Рик Санторум, също напусна надпреварата.

Обявявайки решението си, Рик Санторум призова симпатизантите си да подкрепят сенатора от Флорида Марко Рубио и посочи, че с решението си той ще може по-ефективно да се бори за каузите в кампанията си, заставайки зад по-добре позициониран кандидат, "който споделя ценностите в които вярваме".

57-годишният Санторум спечели едва 1 % от гласовете в Айова. Това е краят на кандидатурата на човека, който през 2012 г. беше сериозен съперник на Мит Ромни в борбата за кандидатурата на републиканците. Тогава Санторум спечели със своите силно консервативни идеи като забраната на еднополовите бракове и на абортите. През 2016 г. той се опита да повтори успеха си и се надяваше да нанесе изненадващо кроше на опонентите си, но този път имаше сериозни конкуренти, особено в лицето на Тед Круз за гласовете на местните консерватори.

 

Категории Конфликти

Автор: Костадин Грозев

Доц. Костадин Грозев е завършил Английската гимназия в Пловдив (1980), след което завършва история в Историческия факултет на СУ (1985). Д-р по история от 1990 г. с дисертация за Демократическата партия в САЩ (1969-1972). От 1990 г. е старши асистент, от 1993 г. - главен асистент, от 2007 г. - доцент към катедра "Нова и съвременна история". Автор на множество статии, студии и други изследвания в областта на сравнителната история на ХХ в., международните отношения и Студената война, избори, кампании и избирателен процес в Европа и САЩ. Статии от него в "Студия Трансмедиа": 26.06.2015 - Quo vadis EU?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *