Болест, за която трудно се говори

Преди скалпела

Болест, за която трудно се говори

Умора и болки в корема сигнализират, че нещо не е в ред

Ракът на дебелото черво може да наподобява полип, който прилича на миниатюрен грозд, закрепен за вътрешната стена на червото. Болшинството такива полипи са доброкачествени. Но една четвърт от тях  изискват специално внимание. Много важно е да не се пренебрегват симтомите  на болестта. Първоначално засегнатите  започват редовно да се уморяват. Сигнал , че нещо не е в ред може също да е появата на болки или изостряне на болка в корема, половин час след нахранване. Обикновено неприятните усещания се явяват ниско в корема или в ануса, по-рядко в кръста. Но те не винаги имат точна локализация. Появата на кръв при изхождане е също сериозен сигнал. Тя може да изпрерарва болките. Да е свързана с необичаен запек, издължени и изтъненени  отделяния. Излишна паника или фатално успокоение може да настъпи поради наличието на хемороиди. Но не са малко случаите, когато тази диагноза с течение на времето се замества от най-тежката – рак. Друго, което трябва да се има предвид, е че 70 % от населението в света страда от хемороиди.

Без паника, но и без протакане

при поява на болки, независимо в коя област на корема са, трябва да се търси лекарски съвет. Не само консултацията с лекар, но и самото изследване често се отлагат от срам. Пациентите изпитват неудобство във връзка с позата  и манипулациите при т.нар. ректално туширане. Изглежда им абсурдно това да се случи точно на тях. Но без изследвания не би могло да се определи най-подходящото лечение.Диагностичните изследванията са  няколко вида.

При ректалното туширане може да се определи дали има полип. Данните се допълват  и от други наблюдения. Например, следят  се отделянията за наличие на кръв. Извършва се  и рентгеново наблюдение след  бариева клизма.

Пациентът се подлага на сигмоидоскопия – тънка, дълга, светеща тръба от фибростъкло се вкарва през ануса. По този начин се откриват полипи в лявата стена на долната част на червото.Това е най-чстата им локализация. Не се използва упойка. Изследването се прави през 5 години.

Най-надеждната диагностиката е т.нар. колоноскопия. При слаба местна упойка лекарят вкарва през ануса тръба с обектив, чрез която се изследва цялото дебело черво. Същественото предимство на метода е, че по време на изследването могат да се отстраняват наличните полипи. За рака на дебелото черво вече се знае, че

решаваща роля има наследствеността

Изолирани са два гена на този вид рак FAP и HNPCC. Обаче тумори възникват и при хора, които не са наследствено обременени. При тях някои гени се изменят с възрастта и заради постоянната токсична среда в дебелото черво.

Разбира се, наследствената обремененост не може да се повлияе, но освен нея има други рискови фактори, които зависят от начина на живот. Такива са: висока консумация на месо и животински мазнини; намалена консумация на растителна храна, съдържаща влакнини; нередовно ходене по голяма нужда ;седящи професии; работа в производство на гуми и дървесина и др. Разумно е да се избягват тези фактори.

Модерното лечение

на рака се основава на т.нар. генен метод. Той е по-малко драстичен от хирургичната намеса и химиотерапията. Основава се на научния факт, че бактериите, които предизвикват салмонелоза, атакуват успешно злокачествените полипи в червата. Сега по генен път учените се опитват така да променят бактериите, че  хем да атакуват полипите, хем да не засягат останалата част от организма. Очаква се в бъдещите десетилетия генните методи да навлязат широко в лечението на злокачествените образувания и коренно да променят прогнозата за болните в напреднал стадий.За сега в повечето случаи се прилага класическото лечение на рака на дебелото черво –  хирургично отстнаняване на засегнатия участък от ректума  и поставяне на т.нар. “анус-претер”. Профилактиката на рака на дебелото черво  налага

няколко лесни правила:

  • Ако имате запек, хемороиди, колитни оплаквания, лекувайте се своевременно.
  • След 50-годишна възраст, на всеки 3 години правете профилактични изследвания.
  • Ограничавайте приема на животински мазнини. Когато са в голямо количество / над 30% от дневните калорийни нужди/, мазнините увеличават концентрацията на жлъчните киселини на продуктите от обмяната на холестерола в дебелото черво. Там фекалийните бактерии ги превръщат във вещества, които отключват злокачественото израждане на чревните клетки.
  • Наблягайте на високоцелулозните храни / зеле, моркови, груби зеленчуци и плодове/. Те потискат активността на отключващите опасни вещества, разреждат жлъчните киселини и като метла почистват червата.

И още – не изпитвайте неудобство да споделяте с лекаря неприятните си усещания,  не зависимо от коя част на тялото идват те.

Категории Консулт

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *